Oddaję ci swoje serce

- I give you my heart
- 2024-05-15
- 2024-05-15
- Przemysław Hejmej
Między dwoma małżeństwami, należącymi do dwóch różnych światów, nawiązuje się rzadka przyjaźń. Prowadzi do niezwykłych aktów bezinteresownego poświęcenia w czasie nazistowskiej okupacji. Ella Złotnik, młoda dziewczyna, której jedyną winą jest przynależność do narodu żydowskiego, zostaje ocalona przed okrutnym losem czekającym całą jej rodzinę. Katoliccy przyjaciele Złotników, Zofia i Artur Pieńkiewiczowie, postanawiają ukrywać Ellę, lecz za swą odwagę będą musieli zapłacić najwyższą cenę.
Książka Wendy Holden mistrzowsko łączy w sobie opis bolesnej, ponurej rzeczywistości wojennej, piękno ludzkich postaw w nieludzkim czasie i subtelność poezji Zofii Pieńkiewicz.
Kup Oddaję ci swoje serce w ulubionej księgarni
Oceny książki Oddaję ci swoje serce
46 użytkowników ma tytuł Oddaję ci swoje serce na półkach głównych- Chcę przeczytać 30
- Moje 1
- Biblioteka! 1
- - Ostrowiec 1
- 2025 1
- Posiadam :) 1
- Przeczytane 2024 1
- Do biblioteki 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oddaję ci swoje serce
Książka opowiada o życiu w okupowanej Warszawie i może dało by się czytać,ale wydawca chyba zapomniał, że do czytania potrzebne są oczy a tego druku bez użycia szkła powiększającego nie da się czytać, także po przeczytaniu połowy książki postanowiłam przerzucić się na coś z większym drukiem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoruszająca opowieść o wzajemnej relacji żydowskiej nastolatki i polskiej kobiety. Pani Pieńkiewicz wraz z mężem dała schronienie Elli. Dziewczyna ukrywała się przez okres wojny w ich domu, bardzo zżyła się z kobietą, która obiecała ją ocalić. Poruszająca jest relacja tych dwóch kobiet które traktowały się nawzajem jak matka i córka. Mnie osobiście poruszyła w całej książce wypowiedź męża Elli, również Żyda. Przeżył on Auschwitz. Podczas jednej z rozmowy zarzucił małżeństwu Pieńkiewiczów, że ratując Elle, działali niepoważnie - wg niego powinni ratować przede wszystkim swoją rodzinę. Dla mnie szokująca wypowiedź człowieka, który w czasie wojny w zasadzie "skazany" był na pomoc Polaków - gdyby nie oni, zginęłoby o wiele więcej Żydów.
Poruszająca opowieść o wzajemnej relacji żydowskiej nastolatki i polskiej kobiety. Pani Pieńkiewicz wraz z mężem dała schronienie Elli. Dziewczyna ukrywała się przez okres wojny w ich domu, bardzo zżyła się z kobietą, która obiecała ją ocalić. Poruszająca jest relacja tych dwóch kobiet które traktowały się nawzajem jak matka i córka. Mnie osobiście poruszyła w całej książce...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak się składa, że główne bohaterki książki pochodziły z mojego rodzinnego miasta, jest też w niej mowa o moich krewnych. Czytałam ze zdumieniem. Opinię o powieści Holden zamieściłam już na stronie księgarni, w której kupiłam e-booka, teraz więc tylko powtórzę jej treść:
Niestety... Jowita Pieńkiewicz, córka jednej głównych bohaterek książki, naopowiadała Wendy Holden niestworzonych rzeczy, a autorka - nie próbując tego zweryfikować - karnie wszystko włączyła do tekstu. W efekcie czytelnik:
- nie poznaje prawdziwych personaliów kobiety, która kilkanaście lat opiekowała córkami Pieńkiewiczów (w tym ponad rok, podczas wojny, samotnie) - Marianna Grzebska funkcjonuje w tej powieści jako Maria Grzębska;
- otrzymuje nieprawdziwe informacje o losach MG po jej odejściu z pracy u Zofii Pieńkiewicz, choć informatorka Holden rzekomo pozostawała w kontakcie z dawną opiekunką;
- dowiaduje się, że siostrzeniec MG, którego edukację Pieńkiewiczowie mieli wspierać finansowo, został po wojnie dyrektorem mławskiego liceum (w rzeczywistości nigdy nim nie był).
I tak dalej, i tak dalej. Wolę nie dociekać, jakie przekłamania i konfabulacje znalazły się w innych wątkach najnowszego dzieła pani Holden.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety... Jowita Pieńkiewicz, córka jednej głównych bohaterek książki, naopowiadała Wendy Holden...
Wendy Holden, uznana dziennikarka i korespondentka wojenna, autorka książki „My, dzieci z obozów”, prawdziwej historii trzech ciężarnych Żydówek będących więźniarkami obozu koncentracyjnego, oddaje w ręce swoich czytelników kolejną niezwykle poruszającą historię. „Oddaje Ci swoje serce” to oparta na prawdziwych wydarzeniach opowieść o dwóch rodzinach, polskiej i żydowskiej, ich odwadze i poświęceniu w czasie drugiej wojny światowej.
Mosze i Cipora Złotnik oraz Artur i Zula Pieńkiewiczowie – między tymi dwoma małżeństwami należącymi do dwóch różnych światów nawiązuje się wyjątkowa nić przyjaźni, która wraz z nadejściem wojny prowadzi do niezwykłych aktów bezinteresownego poświęcenia.
Ella Złotnik, młoda dziewczyna pochodzenia żydowskiego na moment przed likwidacją getta warszawskiego, zostaje ocalona przez Zofię Pieńkiewicz. Kobieta wraz z mężem, ryzykując życie swoje i swoich córek, postanawia ukrywać Ellę, lecz za swą odwagę będą musieli zapłacić najwyższą cenę.
„Oddaję Ci swoje serce” to historia, której pierwsze strony poruszają czytelnicze serce. Wendy Holden, opierając się na prawdziwych wydarzeniach, relacjach świadków oraz bliskich obydwu rodzin, stworzyła niezwykle przejmującą historię. W przepięknym stylu prostym językiem kreśli losy dwóch rodzin, żydowskiej i polskiej, których los podczas drugiej wojny światowej okrutnie doświadczył. Autorka bardzo szczegółowo opisuje wspomnienia, które są pełne bólu i cierpienia. To, czego doświadczyli bohaterki książki Holden trudno jest wyrazić słowami. Na samo wspomnienie opisów zawartych w książce w moich oczach wzbierają się łzy.
„Oddaję Ci swoje serce” to powieść, z której kart wylewa się ogromne morze emocji. Cudownym dopełnieniem książki są zawarte w niej fotografie głównych bohaterek oraz bliskich im osób. Książka, choć przepełniona jest ogromnym bólem, smutkiem i cierpieniem, to jest dowodem na to, że w tak dramatycznych dla ludzkości czasach, żyły osoby, którym los innych bez względu na grożące śmiertelne niebezpieczeństwo nie pozostawał obojętny. „Oddaję Ci swoje serce” to bardzo trudna opowieść z uwagi na to, że jest to prawdziwa rozdzierająca serce historia o niezwykłym poświęceniu i odwadze w najokrutniejszych czasach dla ludzkości, jest jednak również niezwykle piękna, ponieważ ukazuje nam bezwarunkową miłość i oddanie. Z całego serca polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam co do tej książki mieszane uczucia.
Losy głównych bohaterów bardzo poruszają. Bez wątpienia czytelnik niecierpliwie przewraca kolejne kartki książki. Pod względem gry na emocjach Holden spisała się na medal.
Jest to oparta na faktach historia dwóch rodzin na tle okupacji niemieckiej, okrucieństw II wojny światowej i wszystkiego, co z tym związane.
Zofia i Artur Pieńkowiczowie po wybuchu II wojny światowej osiedlają się w Warszawie. Uznają, iż w mieście będzie bezpieczniej. Oboje działają też w podziemiu. Patrząc obiektywnie, zrobili bardzo dużo dobrego. Jakby tego było mało, pewnego dnia ukrywają Elle Złotnik, nastoletnią Żydówkę. Jak wiemy, za to groziła śmierć dla całej rodziny. Pieńczykowie zrobili coś, na co zdobywało się niewielu. Tych, którzy nie pomagali nie można ganić, potępiać. Nikt nie wie, jak zachowałby się w konkretnej sytuacji. Należy za to przypominać o tych, którzy pomagali narażając swoje życie. O takich ludziach pisze w swojej książce Wendy Holden.
Autorka podjęła się trudnego zadania opisania losów dwóch rodzin, polskiej i żydowskiej. Bazowała przy tym na źródłach historycznych, wspomnieniach, archiwach, zapiskach rodzin. Niby wszystko ok, ale...
Jest jednak jedno ale...dla mnie ta książka, mimo trudnego tematu, jest jednak tylko czytadłem. A tak nie powinno być. Mimo okrucieństwa i tragizmu opisywanych wydarzeń, niektóre fakty jawią się niczym z Czterech pancernych i psa lub Stawki większej niż życie. Są one nieomal przygodowe, lekkie, dla mnie zbyt lekkie. Pod tym względem chyba coś nie zagrało autorce.Dla mnie po prostu brak szacunku dla opisywanych zdarzeń i ofiar. Ostatnio jest moda na obozowe, czy wojenne książki, beletrystykę. Owszem, o okropieństwach II wojny światowej nigdy nie należy zapominać, warto przypominać, warto wydawać książki. Należy jednak pamiętać o powadze, tragiźmie tematyki i szacunku dla ofiar i bohaterów. Tutaj tego zabrakło. Szkoda. Szkoda, iż pisarka poszła na łatwiznę.Mimo tego zachęcam do lektury i wyrobienia sobie własnego zdania.
Mam co do tej książki mieszane uczucia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ulega wątpliwości, iż to bardzo emocjonalnie napisana opowieść, poruszająca, działająca na wyobraźnię, grająca na uczuciach.
Jest to oparta na faktach historia...
Polacy, Niemcy, Żydzi, żyli, mieszkali obok siebie, szanowali swoje tradycje, często przyjaźnili się. Niestety nastała jesień trzydziestego dziewiątego roku i wszystko się zmieniło. Rozpoczął się kataklizm.
Z dnia na dzień stracili wszystko, nie tylko dobra materialne, ale także godność. Musieli nauczyć się, walczyć o kromkę chleba i każdą minutę życia.
Okres wojny, trudny czas, a ludzie byli w stanie walczyć o bezpieczeństwo przyjaciół, znajomych, czy sąsiadów. Wyciągając pomocną dłoń, nie licząc na zapłatę.
Należy się ogromny szacunek dla tych ludzi. Pomniki pamięci, muszą wyrosnąć w naszych sercach.
Chociaż tyle możemy zrobić... Pamiętać.
Nigdy nie zapomnę wizyty w byłym obozie w Treblince. W odróżnieniu od Oświęcimia, w Treblince Niemcy zdążyli wyburzyć i zniszczyć wszystkie dowody zbrodni, ale pomnik, który powstał jest idealnym odzwierciedleniem cierpienia i krzywd jakie wyrządzono.
Surowość terenu i kamienie, wbijają się w mózg i serce, rozbijając na miliony kawałków, formułując jedno pytanie....
Dlaczego?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#oddajeciswojeserce to prawdziwa historia, historia rodzin, które rozłączył mur getta.
Lubicie czytać książki oparte na prawdziwych wydarzeniach? Ja uwielbiam, a jeżeli takowe opowiadają jeszcze historie zwykłych ludzi w zderzeniu z ciężką rzeczywistością, to porywają mnie one szczególnie. Dlatego chciałabym Wam polecić niezwykłą lekturę, opartą na faktach, bardzo poruszającą opowieść o polskiej i żydowskiej rodzinie, którzy musieli zmierzyć się z największą tragedią w dziejach ludzkości- II wojną światową, pokazując przy tym, że miłość, poświęcenie i odwaga nie zaginęły wraz z wkroczeniem na ziemie polskie niszczycielskiej siły wojsk hitlerowskich. Wendy Holden to autorka pokazująca okrutne czasy Holocaustu, ale też nie zapominająca o wspaniałych postawach ludzkich w tamtych czasach, w „Oddaje ci swoje serce” wzrusza niezwykle…
Państwo Złotnikowie wraz z dziećmi prowadzą spokojne życie w Mławie, nie zamykając się na Polaków i ich kulturę. Przyjaźnią się nawet z katolicką rodziną Pieńkiewiczów i lubią razem spędzać czas. Kiedy wybucha wojna, wyruszają do Warszawy, licząc na to, że uda im się tam przeczekać wojnę. W Warszawie zamieszkują również Zofia z Arturem. Kiedy Złotnikowie zostają zamknięci w getcie, przyjaciele robią wszystko, by im pomóc, a Zofia, zwana przez wszystkich Zulą, spełnia ich prośbę i brawurowo wydostaje córkę Elle spod nosa pilnujących ją Niemców. Młoda dziewczyna zamieszkuje z Pieńkiewiczami jako ich siostrzenica i każdy jej dzień jest drżeniem o los najbliższych i nieustannym pilnowaniem się… bo chociaż nie ma żydowskiej urody, może ją zdradzić nie tylko nieznajomość katolicyzmu, ale nawet i oczy…
„Oddaje ci swoje serce” to historia prawdziwej ludzkiej miłości do drugiego człowieka. Miłości, nie patrzącej na przynależność narodową, czy religijną, ale bezinteresownej, gotowej do poświęceń i podszytej sporą odwagą. Wielu Polaków nienawidziło Żydów, ale też zdradzało i swoich bliskich, byleby przeżyć. Byli jednak i tacy w tamtym niezwykle trudnym okresie, jak Pieńkiewiczowie, którzy ryzykowali życie swoje i swoich najbliższych i zdarzało się, że płacili za swoją dobroć czasami i najwyższą cenę. Cudownie, że są tworzone książki, jako świadectwa tej niezwykłej ludzkiej postawy, bo dzięki temu zawsze będziemy o tych cichych bohaterach pamiętać.. „Oddaje ci swoje serce” to także historia o więzi, która przetrwała lata, możecie się o tym przekonać na załączonych do książki fotografiach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykle przejmująca, opowieść o dwóch rodzinach, które znalazły się w niewłaściwym miejscu w niewłaściwym czasie. Historia oparta na faktach, spisana po to aby pamięć o wydarzeniach w czasach II wojny światowej nie została zapominana. Rzeczywistość terroru, spustoszenia w opozycji do ogromnej to poruszająca najgłębiej zachowane zakamarki duszy. Kiedy wybucha wojna wiele rodzin musi co rusz migrować z miejsca na miejsce by choć na chwile poczuć się stabilnie. Zofia i Artur Pieńkowiczowie, opuszczają swój rodzinny dom po to, aby osiedlić się w okupowanej Warszawie i czynić jak najwiecej możliwe dobra w tych potwornych czasach. Oboje zasłużyli się dla działaności podziemia, a pewnego dnia stawiają na głowie życie swoje i swoich córek, przygarniając pod swoje skrzydła Elle Złotnik, nastoletnią Żydówkę. Oprócz zorganizowania ucieczki z getta, Zofia, daje nie tylko nową tożsamość i schronienie Elli, lecz również miłość. Każdy dzień to była walka o pieniądze, coś do zjedzenia, zmaganie się z zimnem o głodem, a także chorobami. Ellla miała to szczęście, że nie tylko Złotniki ( rodzice dziewczyny) znali się, z Zofia i Arturem, lecz również to, że bardzo przypomniała Polkę. Zula w swej humanitarnej postawie dokładała wszelkich starań, aby kształcić Elę.
Dziewczynie było niezwykle trudno funkcjonować w domu Zuli pomimo jej wszelkich starań aby czuła się dobrze. Bezustanny lęk, pamięć o swojej rodzinie, współczucie Ela przez cały okres wojny musiała ukrywać pod osłona okularów.
To niezwykłe, że tamte wydarzenia ujrzało światło dzienne.
Niezwykle przejmująca, opowieść o dwóch rodzinach, które znalazły się w niewłaściwym miejscu w niewłaściwym czasie. Historia oparta na faktach, spisana po to aby pamięć o wydarzeniach w czasach II wojny światowej nie została zapominana. Rzeczywistość terroru, spustoszenia w opozycji do ogromnej to poruszająca najgłębiej zachowane zakamarki duszy. Kiedy wybucha wojna wiele...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOparta na faktach, poruszająca opowieść o dwóch rodzinach, polskiej i żydowskiej, ich odwadze i poświęceniu w czasie drugiej wojny światowej. Ella Złotnik, młoda dziewczyna, której jedyną winą jest przynależność do narodu żydowskiego, zostaje ocalona przed okrutnym losem czekającym całą jej rodzinę. Katoliccy przyjaciele Złotników, Zofia i Artur Pieńkiewiczowie, postanawiają ukrywać Ellę, lecz za swą odwagę będą musieli zapłacić najwyższą cenę.
Autorka podjęła się trudnego zadania opisania losów dwóch rodzin z dwóch różnych światów - polskiej i żydowskiej. Obficie czerpała przy tym ze źródeł historycznych, bazując jednocześnie na wspomnieniach i archiwach rodzinnych Złotników i Pieńkiewiczów. W czasach przedwojennych między tymi rodzinami narodziła się prawdziwa, mocna przyjaźń, przełamująca bariery kulturowe. Przyjaźń na śmierć i życie w dosłownym tego słowa znaczeniu. Rodzina Złotników znalazła się w gettcie i poprosiła przyjaciół o ratunek dla ich córki Elli. Zofia i Artur podjęli to ryzyko, mimo iż aktywnie działali w konspiracji, zajmując wysokie stanowiska w strukturach walczącego podziemia. Jednak przygarnęli dziewczynę jak swoją i traktowali niczym jeszcze jedną córkę, pomagając jednocześnie innym potrzebującym w gettcie. Trafili do więzienia na Pawiaku, byli poddawani brutalnemu przesłuchaniu i torturom, narażeni na śmierć każdego dnia i każdej minuty. Potem trafili do różnych obozów koncentracyjnych. Niesamowita książka. Ukazuje całą potworność wojny i Holocaustu, a zarazem piękno ludzkich postaw. Pokazuje, jak wojna wyzwala w ludziach najgorsze i najlepsze cechy. Opowieść wzbogacona autentycznymi zdjęciami z archiwów obu rodzin, przejmującą poezją Zofii Pieńkiewicz oraz grypsami z Pawiaka i obozu. Na tych maleńkich, kruchych karteluszkach w kilku zaledwie słowach zawiera się cała niewypowiedziana miłość, że aż niepojęte. Książka została wydana w pięknej twardej oprawie i dość drobną czcionką, co spowolniło mnie nieco w czytaniu. Ale i treść tak naładowana emocjami, że musiałam co jakiś czas odkładać lekturę żeby ochłonąć. Polecam bardzo. Ocena: 9/10
Oparta na faktach, poruszająca opowieść o dwóch rodzinach, polskiej i żydowskiej, ich odwadze i poświęceniu w czasie drugiej wojny światowej. Ella Złotnik, młoda dziewczyna, której jedyną winą jest przynależność do narodu żydowskiego, zostaje ocalona przed okrutnym losem czekającym całą jej rodzinę. Katoliccy przyjaciele Złotników, Zofia i Artur Pieńkiewiczowie,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo poruszająca oparta na faktach książka o oddaniu, odwadze i poświęceniu. Poznajemy w niej dwie rodziny i wyjątkowe kobiety, z których jedna okazała się prawdziwym aniołem. Zula, bo o niej mowa w tych jakże ciężkich, wojennych czasach gdzie każdy dzień oznaczał walkę o przetrwanie zaopiekowała się Ellą. Ta dziewczyna była córką znajomych, a jedyną jej winą było to, iż należała do narodu żydowskiego. To opowieść o piekle tamtych czasów. Z bohaterkami jesteśmy w sielskiej Mławie, a później na ulicach walczącej Warszawy, za murami getta, a także na Pawiaku. To także powieść o ludziach, w których na długie lata zagnieździło się brzemię wojny. Ta historia z pewnością zostanie ze mną na dłużej, a piękne postawy zasługują na naszą pamięć.
To poruszająca oparta na faktach książka o oddaniu, odwadze i poświęceniu. Poznajemy w niej dwie rodziny i wyjątkowe kobiety, z których jedna okazała się prawdziwym aniołem. Zula, bo o niej mowa w tych jakże ciężkich, wojennych czasach gdzie każdy dzień oznaczał walkę o przetrwanie zaopiekowała się Ellą. Ta dziewczyna była córką znajomych, a jedyną jej winą było to, iż...