10 minut uważności: jak pomóc dzieciom radzić sobie ze stresem i strachem

Okładka książki 10 minut uważności: jak pomóc dzieciom radzić sobie ze stresem i strachem autora Goldie Hawn, Wendy Holden, 9788377462560
Goldie HawnWendy Holden Wydawnictwo: Laurum poradniki dla rodziców
poradniki dla rodziców
10 mindful minutes
2013-01-01
2013-01-01
Michał Lipa

Kup 10 minut uważności: jak pomóc dzieciom radzić sobie ze stresem i strachem w ulubionej księgarnii

Oceny książki 10 minut uważności: jak pomóc dzieciom radzić sobie ze stresem i strachem

OPINIE i DYSKUSJE o książce 10 minut uważności: jak pomóc dzieciom radzić sobie ze stresem i strachem

Całkiem przyjemna, dobrze napisana i szybko się czyta. Wiele z tych rad można zastosować i nie jest to zbyt wielkie wyrzeczenie, a może pomóc.

W mojej ocenie słaba książka. Pierwsza połowa mówi w superlatywach o programie mindUP tworząc narrację ulotkową. W drugiej części naładowanej w mojej ocenie truizmami wiele zadań typu: "usiądź i popatrz w gwiazdy, nie denerwuj się, trzeba być życzliwym i uczynnym" jest nierozwiniętych treściowo oraz pod kątem naukowym (częste stwierdzenia: "badania wskazują" - bez przypisu do wymienionego badania bądź pokazania metodyki mnie raziło).
Cała książka stwarzała dla mnie formę broszury bez konkretów. Na plus kilka wybranych ćwiczeń które można spróbować wykorzystać z dziećmi. Po przeczytaniu mam wrażenie że zamiast czytać całą książkę wystarczyło przeczytać ostatnie 3 strony podsumowania. Taki sam efekt. Zamiast tego proponuję państwu cykl porozumienia bez przemocy, bardziej konkretne.

Książka o "jak pomóc dzieciom przez zrozumieniu mózgu".

Książka z początku męczy (całym motywacyjnym wstępem jaki to program MindUp jest świetny, albo ile autorytetów nie współpracowało przy pisaniu tej książki) - i przerwałem czytanie/słuchanie jej.

Jednak dalej ma wiele ciekawych pomysłów na zabawy z dziećmi, które mogą podejść tą szarą kulkę między uszami i ujarzmić. Zobaczymy na ile zadziała, a świat nie jest idealny.

Do tego Słucham Hubermana - naukowca neurobiologa ze Stanforda - no i wizja mózgu jest uproszczona, co mnie momentami drażniło, ale dobra - to lekka i łatwa książka ma być.

Nic wielkiego, ale warte przeczytania

Książka o "jak pomóc dzieciom przez zrozumieniu mózgu".

116 użytkowników ma tytuł 10 minut uważności: jak pomóc dzieciom radzić sobie ze stresem i strachem na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł 10 minut uważności: jak pomóc dzieciom radzić sobie ze stresem i strachem na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki 10 minut uważności: jak pomóc dzieciom radzić sobie ze stresem i strachem

Cytaty z książki 10 minut uważności: jak pomóc dzieciom radzić sobie ze stresem i strachem

Goldie Hawn 10 minut uważności: jak pomóc dzieciom radzić sobie ze stresem i strachem Zobacz więcej