Ludzie nocy

The People Watcher
2025-06-04
2025-06-04
Agnieszka Walulik

Kup Ludzie nocy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ludzie nocy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ludzie nocy

Wynudziłam się niemiłosiernie, rozdziały przeciągane w nieskończoność. Nie mój typ historii

Bardzo dobra książka.

Bardzo dobra książka.

„Ludzie nocy” Sama Lloyda

Na tę powieść trzeba chwili i pewnej uwagi. Nie ma w niej galopującej akcji. Ona wciąga w mroczną stronę ludzkiej psychiki, obnaża wyobrażenia o sobie samych i pokazuje jak bardzo motywacje bohaterów, mogą się tak istotnie od siebie różnić.

Jak bardzo mogłam się pomylić co do główniej bohaterki Mercy Lake. Bo moja pierwsza myśl o niej była „to zła kobieta”, przecież nocami obserwuje ludzi. Ale nie przypadkowych, tylko dokładnie wybranych i z konkretnego powodu. Okazuje się, że jest jak opiekunka i obserwuje po to, by ich życie stało się lepszym. Niespodziewanie napotyka na swojej drodze Louisa, który również obserwuje. Ale działania i motywy tej pary ogromnie się od siebie różnią. On ma zupełnie odmienne poglądy na temat sposobu wymierzania srawiedliwości.

Mercy skrywa również pewien sekret, którego nie chce nikomu wyjawić. Niektóre sprawy powinny pozostać tajemnicą, ale do pewnego czasu.

Każda kolejna strona budziła we mnie niepokój i ogromną ciekawość warstwy psychologicznej głównych bohaterów, którą autor stworzył genialnie. Szala dobra i zła jaka siedzi w każdym człowieku. Moralność egoistyczna czy altruistyczna? Sam Lloyd ujawnia nam wszystkie wybory jakich człowiek dokonuje po konfrontacji z własnymi wartościami.

Zakończenie wbiło mnie w fotel! Suspens absolutnie genialny, jak i cała historia!

„Ludzie nocy” Sama Lloyda

182 użytkowników ma tytuł Ludzie nocy na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Ludzie nocy na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Ludzie nocy

Dodaj cytat z książki Ludzie nocy