Przypływ

- The Rising Tide
- 2023-06-14
- 2023-06-14
- Agnieszka Walulik
Lucy ma wszystko, czego może zapragnąć: piękny dom nad urwiskiem, oddanego męża i dwoje ukochanych dzieci. Jednak pewnego ranka czas staje w miejscu. Rodzinny jacht zostaje znaleziony na morzu, a na pokładzie nikogo nie ma. Operację ratunkową zakłóca sztorm, jaki zdarza się raz na sto lat. Kobieta próbuje zdobyć informacje, co się wydarzyło. Nagle dokonuje odkrycia, które wiedzie ją ku niewyobrażalnemu koszmarowi.
Kup Przypływ w ulubionej księgarni
Oceny książki Przypływ
654 użytkowników ma tytuł Przypływ na półkach głównych- Chcę przeczytać 365
- 2023 24
- Przeczytane 2023 6
- 2024 6
- Kryminał 5
- Wyzwanie LC 2023 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przypływ
Miałam ogromną nadzieję po bardzo udanym Schronisku tego autora na mega thriller. Tymczasem pierwsza połowa książki, jakby w ogóle zniknęła, to nie byłoby wielkiej straty🤣, bo przecież ileż można czytać o sztormie?! Ja wiem, że to straszny i nieobliczalny żywioł z racji miejsca w którym mieszkam, ale aż tak cisnąć tego wątku autor nie musiał🤦♀️
Na szczęście druga połowa książki jest lepsza, nie jakaś wybitna, ale na moje całkiem przyzwoita.
To historia rodziny Locków, którzy mają praktycznie wszystko i wydają się szczęśliwi. Tymczasem pewnego ranka Lucy otrzymuje wiadomość, że na pełnym morzu znaleziono ich łódź, na której niestety nie było jej męża, a akcję ratowniczą powstrzymuje nadchodzący sztorm. Tutaj nam autor trochę próbował namieszać w głowach, opisując bohaterów, ich wcześniejsze życie i różne problemy. Tak naprawdę książka mnie wciągnęła, gdy okazało się, że Daniel na łódź zabrał też dzieci. I choć sytuacja wydawała się prosta, to w tym momencie już taka nie była.
Na słowo wspomnienia zasługuje też komisarz Abraham Rose, który prowadził to śledztwo, bardzo barwna postać w tej książce.
Książka odsłuchana, więc jeszcze tylko napiszę, że czytała pani Martyna Szymańska i dla mnie to była tragedia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa szczęście druga połowa...
Książka dość długo się rozkręca przez co początkowo mnie nie porwała ale wraz z upływem zdarzeń i pojawieniem się nowych wątków akcja mocno przyspiesza porywając z sobą czytelnika i nie pozwalając odłożyć książki przed jej ukończeniem. Fabuła bardzo ciekawa z wieloma zwrotami akcji, koniec może nie taki jakbyśmy sobie wymarzyli ale dzięki temu wzbudzający większe emocje u odbiorcy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężka pozycja, chaotyczna, dużo opisów, wolno rozkręcająca się akcja. Sama podłość wylewająca się z tej książki za sprawą antagonisty i bezradność bohaterki powodowały u mnie zniesmaczenie. Osobiście nie trafiłem z tą pozycją, ale może komuś przypadnie do gustu - sama w sobie historia jest taka, że mimo tych wszystkich subiektywnych minusów, chciałem przeczytać ją do końca. Na pewno autorowi udało się osiągnąć swój cel, ale on powoduje u mnie obniżenie oceny.
Ciężka pozycja, chaotyczna, dużo opisów, wolno rozkręcająca się akcja. Sama podłość wylewająca się z tej książki za sprawą antagonisty i bezradność bohaterki powodowały u mnie zniesmaczenie. Osobiście nie trafiłem z tą pozycją, ale może komuś przypadnie do gustu - sama w sobie historia jest taka, że mimo tych wszystkich subiektywnych minusów, chciałem przeczytać ją do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiat Lucy Locke rozpada się w ciągu jednego dnia. Najpierw dowiaduje się, że gdzieś na Atlantyku znaleziono łódź należącą do jej rodziny, potem okazuje się, że na łodzi był jej mąż i dosłownie rozpłynął się w powietrzu. A to nie koniec złych wiadomości.. I będzie tylko gorzej.
Świetna powieść, trzymająca w napięciu do samego końca. Ostatni paragraf dosłownie zwala z nóg. Do tego małe angielskie miasteczko położone nad Atlantykiem i dzika, bezlitosna natura. Warto przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna powieść, trzymająca w napięciu do samego końca. Ostatni paragraf dosłownie zwala z...
Ciekawy thriller napędzany niekoniecznie samą akcją, jest czas poznać miejsce wydarzenia, autor rzuca tropy tu i tam, nie wiadomo w co wierzyć. Mnie się podobał, jak większość brytyjskich "kryminałów". 5/6
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dobra. W pewnym sensie jest lepsza od ,,Schroniska" tego autora. Jednak ma też swoje wady, w fabule zauważyłem pewne dziwne rozwiązania, które nie przekreślają całości. Zakończenie tak jak w ,,Schronisku" trochę rozczarowujące.
Na plus zaliczam sprytne zwodzenie czytelnika, dałem się parę razy nabrać w kwestii tego, kto stoi za całą intrygą, w którą wpadli główni bohaterowie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa plus zaliczam sprytne zwodzenie czytelnika, dałem się parę razy nabrać w kwestii tego, kto stoi za całą intrygą, w którą wpadli główni...
Lepsza niż poprzednia książka tego autora. Cały czas trzymająca w napięciu, ciekawa intryga, zaskakujące plot twisty, dużo się dzieje, każdy jest podejrzany. Bardzo dobra książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę bardzo dobra książka.
Naprawdę bardzo dobra książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja rozgrywa się powoli, co pozwoliło na stopniowe poznawanie sytuacji, bohaterów, ich historii oraz zgadywanie przez czytelnika, co tak naprawdę się stało. Z początku historia wydawała się prosta, ale w miarę czytania wielokrotnie okazywało się, że moje przewidywania były dalekie od prawdy.
Lucy, Daniel, Billie i Fin tworzą udaną rodzinę. Niespodziewanie szczęście to burzy nagły sztorm, a raczej to co się wydarzyło w trakcie. Lucy otrzymuje wiadomość, że na pełnym morzu znaleziono ich łódź, jednak nie wiadomo gdzie jest Daniel. Rozpoczyna się akcja poszukiwawcza, natomiast komisarz Abraham Rose bacznie przygląda się zrozpaczonej pani Lock. Szybko okazuje się, że oprócz jej męża zaginął ktoś jeszcze.
Opis zapowiada ciekawą zagadkę, na którą dałam się złapać. Z żalem przyznaję, że niestety książka mnie nie porwała. Akcja ciągnęła się strasznie, zabrakło emocji, zaskoczenia i dreszczyku.
Autor wprowadził kilka wątków, które miały zmylić czytelnika gubiącego się w domysłach, jednak w moim przypadku kompletnie nie zadziałały. Książkę odkładałam w trakcie czytania bez żalu, i bez ciekawości co będzie dalej.
Zupełnie nie poczułam sympatii do żadnej z postaci, ani krzty empatii, choć w tej sytuacji byłaby jak najbardziej na miejscu. Natomiast za każdym razem widząc powtarzające się "Katharsis, oczyszczenie przez tragedię" myślałam, no ileż razy można !
Od pewnego momentu akcja nabrała nieco tempa, choć szczerze mówiąc to już bliżej końca, zaś samo zakończenie książki też nie było rewelacyjne, nie wynagrodziło mi jakże dłużącego się oczekiwania na nie.
Po opiniach poprzedniej książki "Schronisko" bardzo chciałam ją przeczytać, ale nie miałam dotąd okazji. Po lekturze "Przypływu" sama nie wiem.
Mnie książka nie porwała, ale sprawdźcie czy wam się spodoba. Ja od książki z gatunku thriller oczekuję czegoś więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli uda się czytelnikowy przetrwać sztorm, który trwa pół książki, to potem zaczyna się akcja. I trwa do końca, trzymając w napięciu. Niestety o mały włos przez ten sztorm nie dotrwalabym do końca. Bardzo się umęczyłam, a zakończenie nie zrekompensowało tej męczarni. Ciesze sie ze juz skonczyłam. Zdecydowanie gorsza niż poprzednia.