Złodziej mojego serca

Okładka książki Złodziej mojego serca autora Meagan Brandy, 9788367996464
Okładka książki Złodziej mojego serca
Meagan Brandy Wydawnictwo: Wydawnictwo Luna Cykl: Girls of Greyson (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Girls of Greyson (tom 1)
Tempting Little Thief
2024-03-27
2024-03-27
2023-08-15
Malwina Drozdowska

Kup Złodziej mojego serca w ulubionej księgarnii

Oceny książki Złodziej mojego serca

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złodziej mojego serca

"Nie wnoś ognia do piekła. Spłoniesz, zanim jeszcze dotrzesz do bram."

Greyson Elite to prywatna prestiżowa szkoła dla młodych uczonych, elita z elit, oferująca bardzo pożądane wykształcenie. Ale aby się tam dostać trzeba należeć do rodziny, która ma coś do zaoferowania. Więc uczniami szkoły są córki gangsterów i synowie karteli, przyszli królowie i sekretne księżniczki, te królewskie jak i mafijne, lecz także nieliczne osoby które aspirują wyżej niż ich rodzice. Na czele szkoły stoi Rocklin Ravenaw razem ze swoją świtą - Bronx i Deltą. Rocklin jest inteligentną piękną blondynką którą niektórzy mogą uważać za słodką idiotkę. Jednak w jej świecie jest doskonale wyszkoloną następczynią ojca, którego rozkazy musi wypełniać bez mrugniecia okiem i bez sprzeciwu. Aby czasem oddetnąć od tego rygoru wyrywa się ze złotej klatki na nocne przejażdżki. Podczas jednej z ucieczek napotyka mężczyznę, który właśnie udziela komuś dotkliwej lekcji. Kradnie nieznajomemu telefon a ten aby go odzyskać zakrada się do jednego z jej strzeżonego miejsca. Bastian jest cieniem, który zaczyna wnikać w jej świat. Szorstki, surowy i nieprzewidywalny. Coraz częściej mała zlodziejka zajmuje jego myśli a to dlatego że właśnie zaczęła należeć do niego - tylko do niego.

Po pierwsze okładka jest bardzo myląca. W środku nie znajduje się romantyczna historia dwóch skrajnych światów a krwawa walka o władzę i rozszczenie sobie praw o kobietę. Po drugie mnóstwo opisów szkoły i miejsc sprawiało że czasem gubiłam się w fabule i nie wiedziałam co z czym łączyć. Ogólny zarys historii był w porządku a samo dążenie do wyjaśnienia zagadki wciągające. Niestety chorobliwa zazdrość i "prawo własności" w tej książce przekraczało skalę wypowiedzi bohaterow wprowadzały chaos. Przeczytałam tą książkę ze względu na skrajne opinie - ja jestem pośrodku z moją.

"Nie wnoś ognia do piekła. Spłoniesz, zanim jeszcze dotrzesz do bram."

“Od dupy strony” to odpowiedni sposób na rozpoczęcie recenzji tej książki. Autorka w posłowiu pisze “Nie mogę uwierzyć że skończyłam tę bestię”. Tak. Ja też nie mogę uwierzyć że ją skończyłam. Wiele razy chciałam się poddać, ale nie. Książki które mam zamiar zmieszać z błotem zawsze czytam od deski do deski.

Niegrzeczny chłopiec w ciekawych okolicznościach - nie zachęcających do romansu - poznaje dziewczynę ze sfer wyższych. Ona kradnie mu telefon, on się włamuje do jej ściśle strzeżonej szkoły-twierdzy. Są to ludzie piękni więc nie trzeba dużo by rozpalić iskrę namiętności niczym szmatę nasączoną spirytusem.

No i mamy konflikt, bo jak są piękni ludzie i obopólna zgoda no to brakuje tylko szamba przez które bohaterowie będą musieli przepłynąć. Na ich drodze staje wysoka pozycja i wpływy ojca Rocklin - mafia, ale błękitnokrwista. Tak się składa że jej “niegrzeczny chłopiec” jest sierotą, próbującym utrzymać się na powierzchni kręcąc drobne nielegale. W tle jest kilka tajemnic, na pierwszy plan powoli wysuwa się śmiertelne zagrożenie i… koniec.

Podobał mi się ogólny zarys historii i rozwiązanie zagadki. To tyle z pozytywów.
Pierwszym co rzuca się w oczy jest okładka. Całkowicie myląca. Powinny być na niej dolary, spluwy i siury żeby czytelniczki wiedziały po co sięgają. A. Bohaterowie mają tak po 18-20 lat. Książka nie nadaje się dla czytelnika młodszego, a starszy może się nie odnaleźć w szkolnej rzeczywistości.

Tłumacz chyba pominął sekcję na DuoLingo. W oczach mi się mroczki pojawiały od ilości “złych suk”, “niegrzecznych chłopców”, i wszelkich odmian gówna: “byczego gówna” “gówna do zrobienia itd. Tak. Tłumaczy zwroty i przekleństwa na polski słowo w słowo (nie wszystkie, po prostu rażąco dużo) czasem pomijając zmienienie szyku zdania na polski.

łówna bohaterka uważa się za lepszą od innych i tego nie ukrywa. Zaraz usłyszę płacz że wybrała biednego chłopaka znikąd. Owszem, ale ten chłopak posiada ten sam poziom snobizmu co ona. Po prostu są lepsi bo tak. Traktują ludzi przedmiotowo, naginają do swojej woli charyzmą, statusem czy chodźby siłą fizyczną.

A to nie wszystko. Oboje są chorobliwie zazdrośni. Główna bohaterka zaczęła się dusić jak zobaczyła samicę obok swojego samca. Główny bohater natomiast obserwował Rocklin na każdym kroku żeby sprawdzić czy dotrzymuje warunków umowy.

Morenka istnieje i jest tłumaczona tak jak reszta książki. Jest teoria że dirty talk po polsku nigdy nie brzmi dobrze. Angielski dirty talk przetłumaczony słowo w słowo na polski brzmi nawet gorzej.

Jestem zażenowana. Skończyłam. Zdjęcia fragmentów wysyłam w DM’ach jak ktoś chce, ale nie polecam.

Niegrzeczny chłopiec w ciekawych okolicznościach - nie...

Nie porwała mnie jakoś bardzo, ale ogólnie nie żałuje zakupu

Nie porwała mnie jakoś bardzo, ale ogólnie nie żałuje zakupu

211 użytkowników ma tytuł Złodziej mojego serca na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Złodziej mojego serca na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Złodziej mojego serca

Dodaj cytat z książki Złodziej mojego serca