The Name Drop

- 2024-03-27
- 2024-03-27
- 2023-09-12
- 9788383420486
Elijah przyjeżdża do Nowego Jorku na staż w przedsiębiorstwie należącym do jego ojca. Jest przekonany, że wszyscy będą traktować go jak przystało na przyszłego prezesa. Trafia jednak do grupy praktykantów, którzy nie otrzymują wynagrodzenia i mieszkają w spartańskich warunkach.
Jessica przyjeżdża do Nowego Jorku na staż w Haneul Corporation. Karierę zaczyna na najniższym szczeblu korporacyjnej drabiny. Ku jej zaskoczeniu zostaje skierowana na szkolenie dyrektorskie, podczas którego ma zamieszkać w przepięknej kamienicy.
Elijah i Jessica szybko odkrywają przyczynę pomyłki – oboje noszą takie samo koreańskie nazwisko. Postanawiają jednak nikogo nie wyprowadzać z błędu. Dzięki temu Elijah będzie mógł na pewien czas odpocząć od apodyktycznego ojca, a Jessica zyska szansę na otrzymanie wymaganych przez uczelnię listów polecających.
Między Elijahem a Jessicą zaczyna iskrzyć. Mimo to dążą do utrzymania zamiany ról w tajemnicy, kładąc na szali własne uczucia. Czy uda im się uniknąć wykrycia, a co za tym idzie – katastrofalnego skandalu?
Kup The Name Drop w ulubionej księgarni
- E-book 3
- 2025 2
- Młodzieżowa 2
Cytaty z książki The Name Drop
Nadejdzie taki dzień, gdy rzadziej będę udawać, a częściej rzeczywiście coś osiągać.

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Name Drop
lekkie, zwiewne i przyjemne, szybko się czyta, jak ktoś chce jakąś lekką lekturę na popołudnie bez jakich wielkich dram
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłam bo chciałam coś lekkiego i szybkiego. I jedyne co mogę napisać o tej książce to to ,że taki ,,średniaczek,, do którego już nie wrócę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze to sięgnęłam po “The name drop”, bo mocno przyciągał mnie koreański klimat i naprawdę super opinie o książce. Wyjątkowo długo się do niej zabierałam, ale jak się wciągnęłam to ponad połowę przeczytałam w jeden wieczór.
Muszę przyznać, że początek był dość mozolny i przewidywalny. Końcówka też jakoś specjalnie nie zaskakuje. To jedna z tych powieści, które przeczytałam raz i do nich nie wrócę, bo ma w sobie wiele elementów powtarzalnych w innych książkach.
Na czym jednak warto się skupić? Autorka stawia na ciągły rozwój bohaterów. Szczególnie można to zauważyć po tym jak dojrzali do pewnych decyzji, które wcześniej były niemożliwe do podjęcia. W ciekawy sposób przedstawione są różnice międzykulturowe - zwyczaje, jedzenie, wychowanie. Przez całą powieść bohaterzy zmagają się także z różnicami wynikającymi z życia ludzi uprzywilejowanych, jak i tych, którzy nie są zamożni.
Namawiam do przeczytania powieści Susan Lee szczególnie osoby zafascynowane kulturą koreańską, fanom k-dram oraz k-popu. 🫶
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, że początek był dość mozolny i przewidywalny. Końcówka też jakoś specjalnie nie zaskakuje. To jedna z tych powieści, które...
Elijah i Jessica mają takie samo koreańskie nazwisko. Powoduje to początek dużego nieporozumienia. Nieporozumienia, którego potem żadne z nich nie chce wyprostować.
Książka naiwna, ale lekka, w tematyce koreańskiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka naiwna, ale lekka, w tematyce koreańskiej.
Niektórzy nie powinni zabierać się za pisanie. To jest właśnie taki przypadek.
Jedna z najgorszych młodzieżówek, jakie czytałam w życiu.
Mówi się o tym, jak ci bohaterowie są silni, walczą o swoje marzenia, dbają o innych… Ale ich czyny na to nie wskazują. Są szablonowi, miałcy, że aż głowa boli. A do tego nie da się ich lubić. On jest rozpieszczony, a ona to ważniaczka.
Autorka próbowała poruszyć temat niesprawiedliwego traktowania pracowników ze względu na płeć, o tym, jak to biedniejszym jest trudniej osiągnąć sukces itp. Ale to i tak do niczego nie dąży. Po prostu autorka stwierdza „to niesprawiedliwe”, a morału brak.
Język jest koślawy, dialogi infantylne i sztuczne.
Fabuła jest właściwie o niczym, następuje szybkie rozwiązanie. Flaki z olejem. A wątek romantyczny nie ma w sobie nawet odrobiny iskry, zero chemii.
Odradzam, szkoda czasu
Niektórzy nie powinni zabierać się za pisanie. To jest właśnie taki przypadek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z najgorszych młodzieżówek, jakie czytałam w życiu.
To mogło być o wiele lepiej napisane, historia też lekko naiwna, ale ogólnie - nie jest to zła rzecz!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"The Name Drop" autorstwa Susan Lee to kolejna przeczytana przeze mnie książka z motywem kultury koreańskiej. Poprzednia powieść dotyczyła muzyki k-pop.
Tym razem głównym wątkiem jest zamiana miejsc między dwójką młodych ludzi podczas letniego stażu. The Name Drop skupia się na codziennym życiu w wielkiej korporacji i różnicach klasowych. Dla Jessiki staż w Haneul Corporation to życiowa szansa – wymarzone stypendium i kariera stoją otworem, jeśli tylko uda jej się wyróżnić. Dla Elijaha, syna prezesa tej samej firmy, jest to jedynie nudny obowiązek, wynikający z wymagań ojca.
Przez przypadek związany z ich identycznymi koreańskimi nazwiskami dochodzi do zamiany miejsc: Jessica trafia do luksusowej rezydencji, a Elijah do skromnej stancji z innymi stażystami. Ta sytuacja staje się dla nich obojga okazją, by doświadczyć życia z zupełnie innej perspektywy.
Główna oś fabuły opiera się na pomyłce, która szybko zostaje odkryta przez Jessikę, ale Elijah, pragnący uciec od kontroli apodyktycznego ojca, proponuje, by utrzymali ten sekret do końca lata. Jessica, mimo początkowych obaw, zgadza się – ma zbyt wiele do stracenia, by ryzykować. Jej ojciec także pracuje w firmie Elijaha, więc ewentualne konsekwencje mogłyby dotknąć całą rodzinę. Z kolei Elijah odnajduje w nowej sytuacji niespodziewaną wolność – zyskuje czas na zwiedzanie Nowego Jorku i poznanie życia bez ciągłej presji....
Pełna recenzja na blogu:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem głównym wątkiem jest zamiana miejsc między dwójką młodych ludzi podczas letniego stażu. The Name Drop skupia się na codziennym życiu w wielkiej korporacji i różnicach klasowych. Dla Jessiki staż w Haneul...
To była bardzo przyjemna historia. Polubiłam Elijah i Jessicę oraz lekcję, którą oboje dostali od życia. Razem z nimi przeżywałam ich wzloty i upadki, to jak budowali relacje z innymi praktykantami, jak również jak zaczynali coś do siebie czuć.
Polecam na odprężenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam na odprężenie.
Zacznę od tego, że książka jest idealna, jeśli mamy ochotę przeczytać coś lekkiego, co nie wywoła u nas jakiś większych emocji. Jest to jedna z takich historii, gdzie bohaterowie zostają wplątani w skomplikowaną sytuację i próbują z tego wybrnąć, a w międzyczasie nawiązuje się relacja romantyczna i zawiązują się przyjaźnie. Identyczne nazwisko głównych bohaterów powoduje istny miszmasz odnośnie stażu w prestiżowej korporacji - na najniższym szczeblu i szczeblu dyrektorskim.Fabuła nie jest zawiła, lecz całkiem prosta i przewidywalna. Nie mogę powiedzieć, że nie dotyka ważnych kwestii. Jest w niej mowa o przyjaźni, miłości, pieniądzach, znajomościach i znanym nazwisku, które może być furtką w wielu sytuacjach.. Dwa różne światy, które nagle się zderzają i muszą ze sobą współdziałać. Książka do przeczytania w jeden weekend. Lekka i przyjemna. Jak zaczynałam czytać, stwierdziłam, że jest to pozycja dla młodzieży w wieku 15-16 lat, a nie dla dorosłego czytelnika, bo jak dla mnie wydała się ona po prostu zbyt prosta (może ze względu na to, że opisuje zauroczenie osiemnastolatków). Tak jak już wspominałam powyżej, książka jest lekka i idealna na letni weekend.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toElijah i Jessica pochodzą z dwóch światów i gdyby nie przypadek pewnie nigdy by się nie spotkali. Ona miała zostać stażystką w Nowym Jorku, z czego bardzo się cieszyła. Wiedziała doskonale, że to szansa, której nie dostaje każdy. Jednak już po przyjeździe zaczęła się zastanawiać, czy aby na pewno wszystko jest w porządku. Prywatny kierowca, piękna posiadłość, gosposia – takie warunki na pewno nie są dla zwykłych stażystów. On jest synem właściciela, przyszłym prezesem. Spodziewa się, że każdy tak będzie go traktować. Jednak jest zupełnie inaczej. Nie tylko jedzie z jakimiś innymi młodymi ludźmi, ale również to z nimi ma zamieszkać. Czy aby na pewno tak ma być?
Dość szybko zagadka się rozwiązuje. Oboje mają takie samo nazwisko, przez co dochodzi do pomyłki. Jessica pragnie od razu wyjaśnić nieporozumienie, jednak Elijah ma zupełnie inne plany. Widzi w tym szansę na poznanie firmy od zupełnie innej strony, dla młodej kobiety również jest to szansa na duży rozwój. Czy ta zamiana wyjdzie im na dobrze? Czy Jessica wykorzysta swoją szansę? Co odkryje Elijah? Jak potoczy się znajomość tej dwójki?
Książka mi się podobała. Dla mnie to taka lżejsza historia idealna na leniwe, letnie popołudnie. Może nie zapadnie w pamięci na długie miesiące, ale naprawdę fajnie się ją czytało. Akcja sprawnie poprowadzona, z ciekawymi zwrotami. To opowieść o miłości, ale nie tylko, również o „zderzeniu” dwóch światów, zamianie miejscami. Książkę czytało się szybko, a podczas czytania towarzyszyły mi emocje (może nie jakieś bardzo duże, tylko takie mniejsze, ale były).
Bohaterowie ciekawi, oboje dobrze wykreowani. Osobiście ich polubiłam, jednak nic więcej niż w zarysie historii wam o nich nie powiem.
„The Name Drop” to fajna propozycja na letnie popołudnie. Mnie się podobała i polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - https://anka8661.blogspot.com/2024/07/thenamedropwydawnictwoharpercollinspolska.html
Elijah i Jessica pochodzą z dwóch światów i gdyby nie przypadek pewnie nigdy by się nie spotkali. Ona miała zostać stażystką w Nowym Jorku, z czego bardzo się cieszyła. Wiedziała doskonale, że to szansa, której nie dostaje każdy. Jednak już po przyjeździe zaczęła się zastanawiać, czy aby na pewno wszystko jest w porządku. Prywatny kierowca, piękna posiadłość, gosposia –...