The Songs You've Never Heard

- The Songs You've Never Heard
- 2024-04-11
- 2024-04-11
- Anna Klingofer-Szostakowska
Meg McCarthy wydaje się całkowitym przeciwieństwem Alany Howard. Bogata, rozpoznawalna dzięki bratu Casparowi – gwieździe popu – influencerka, którą każda marka chce sponsorować. Meg nie czuje się jednak z tym dobrze, uważa, że znalazła się w pułapce rodzinnej marki McCarthy. Ciągle jest porównywana do brata i nękana przez internetowych hejterów. Ukrywa przed światem swoją miłość i talent do muzyki, w przeciwieństwie do Alany, autorki tekstów piosenek, która nie boi się wyróżniać oraz dzielić swoją twórczością. Obie dziewczyny spotykają się w kawiarni, gdzie latem mają razem pracować przy sprzedaży mrożonych jogurtów. Alana zachwycona jest nową koleżanką i od razu chce się zaprzyjaźnić, dzielić swoją twórczością. Inaczej odczuwa to Meg. Gdy słyszy, że Alana chce jej wysłać swoją stworzoną piosenkę panikuje. Myśli, że Alana chce ją wykorzystać by poznać jej brata i zrobić wielką karierę. A jednak coś jej nie daje spokoju i któregoś dnia odsłuchuje nagranie. Będąc pod wielkim wrażeniem głosu Alany, Meg pomału otwiera się na nową koleżankę. Co z tego wynikanie, koniecznie przeczytajcie!
Kup The Songs You've Never Heard w ulubionej księgarni
Oceny książki The Songs You've Never Heard
108 użytkowników ma tytuł The Songs You've Never Heard na półkach głównych- Chcę przeczytać 58
- 2024 4
- Przeczytane 2024 2
- Legimi 2
- DNF 1
- Harpercollins 1
- Wydane w 2024 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Songs You've Never Heard
Spodziewałem się książki o przyjaźni i mimo , że ten wątek występuję to jednak bardziej bym powiedział , że jest to historia dla fanów muzyki. A największym jak dla mnie minusem był wątek brata bohaterki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka całkiem fajna, zdecydowanie skierowana do nastolatków, ale i starszym osobom powinna się spodobać. Dwie główne bohaterki były świetne, niby z zupełnie różnych światów, a jednak się idealnie uzupełniały. Caspar jak dla mnie był okropnym bohaterem, którego nie dało się lubić. Jego tłumaczenie dlaczego zachowywał się cham i prostak, były naprawdę słabe, a fakt, że główna bohaterka w nie uwierzyła, pokazuje tylko jak naiwna była. Rozumiem, że relacje rodzeństwa nie zawsze są super, ale żadna nie wygląda aż tak źle. Szczególnie nie podobało mi się, że Caspar nie poniósł żadnych konsekwencji. A na koniec zaszła w nim duża zmiana, która średnio ma sens, bo nie obserwujemy jego zmiany na przestrzeni czasu, tylko dosłownie z dnia na dzień. Książka ogólnie jest fajna, ale ma drobne elementy która tak mnie irytowały podczas czytania, że to była momentami droga przez mękę.
Książka całkiem fajna, zdecydowanie skierowana do nastolatków, ale i starszym osobom powinna się spodobać. Dwie główne bohaterki były świetne, niby z zupełnie różnych światów, a jednak się idealnie uzupełniały. Caspar jak dla mnie był okropnym bohaterem, którego nie dało się lubić. Jego tłumaczenie dlaczego zachowywał się cham i prostak, były naprawdę słabe, a fakt, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWybrałam ją, żeby sprawdzić czy nadaje się dla mojej nastolatki.
Czyta się przyjemnie, porusza ważne tematy, pokazuje jak nastolatka próbuje poradzić sobie z mega trudnymi tematami (bo jest z nimi tak naprawdę sama i nie ma się do kogo zwrócić o pomoc).
Wybrałam ją, żeby sprawdzić czy nadaje się dla mojej nastolatki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI zatonęłam w historii. Naprawdę jest dobra nie tylko dla nastolatków. Bardzo przyjemnie mnie zaskoczyła.
Książka sama w sobie nie była zła, jednakże nie byłem chyba odpowiednią osobą, do której była ona adresowana. Porusza kilka ważnych tematów, które mogą być istotne w wieku dorastania w sposób przystępny dla młodego czytelnika.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„The Songs You've Never Heard” to moje najnowsze książkowe odkrycie i jedna z najlepszych powieści jakie ostatnio czytałam. Jest to historia obyczajowa, z którą utożsamić mogłoby się mnóstwo osób, zwłaszcza w obecnych czasach. Jest to także niezwykłe połączenie psychologii i surrealizmu, ta historia z łatwością mogłaby wydarzyć się naprawdę i nikogo by to nie zdziwiło. Dla mnie osobiście ta książka swoją atmosferą niezwykle przypominała filmy i seriale o nastolatkach z lat 90, które wszyscy śledzili z zapartym tchem.
Historia opiera się na Meg i Alanie, dwóm całkowicie odmiennym dziewczynom, które połączy wspólna pasja. Ta pierwsza prowadzi życie, jakie wzbudza zazdrość wielu, jest bowiem piękna, znana i bogata. Każdy chciałby nią być, ma świat u swych stóp i nie musi martwić się zupełnie niczym. Natomiast Alana jest typem marzycielki, która na wszystko musi zapracować sama. Nie ma pieniędzy ani znajomości, jest za to miłośniczką muzyki i artystką, komponuje i śpiewa i nie boi się dzielić tym z całym światem. Jednak życie Meg jest takie idealne tylko powierzchownie. Swoją influencerską sławę zawdzięcza temu, że jest siostrą znanego wokalisty, codziennie spotyka ją hejt ze strony jego fanów i zazdrośnic, a choć kocha muzykę musi to ukrywać ze strachu przed porażką. Meg boi się fali hejtu, porównań z resztą rodziny, z bratem, krytyki i tego, że nikt nie doceni jej twórczości. Kiedy więc obie dziewczyny poznają się w nowym miejscu pracy, pojawia się szansa dla nich obu na zaistnienie i nowe, wymarzone życie. To dla nich okazja nie tylko na nową przyjaźń, ale i znacznie więcej.
Historia dwóch aspirujących piosenkarek może wydawać się oklepana i trywialna, ale zapewniam, że tak nie jest. Mamy tu mnóstwo wątków, które nadają jej głębię. Postacie Meg i Alany są bardzo złożone. Z jednej strony Meg ma wszystko czego można chcieć, z drugiej boryka się z presją rodziny i brakiem zaufania i wiary w innych, ale i przede wszystkim w siebie. Ciąży jej sława brata ale i hejt jaki na nią spływa. Dusi się psychicznie, bo nie może spełniać swoich marzeń. Mamy też Alanę, która nie boi się wyzwań, ale i jednocześnie jest zaledwie jedną z milionów ludzi mających takie samo pragnienie jak ona. Ciężko tutaj mówić o lubieniu tych bohaterek, bo każda z nich miała uzasadnione problemy i rozumiałam dlaczego reagują w taki a nie inny sposób.
Muszę napomnieć, że książkę pisały dwie autorki, co według mnie jest naprawdę trudną sztuką. Tutaj wyszło znakomicie, a podejście i styl obu pisarek naprawdę fajnie się uzupełniał. Beckie Jerams i Ellie Wyatt to utalentowane artystki. Beckie i Ellie tworzą nie tylko literaturę ale i muzykę, także dla innych znanych wykonawców. Zdobyły różne nagrody i działają w wielu dziedzinach sztuki. Warto też wiedzieć, że książka posiada swój własny album, który można puszczać w tle w czasie lektury, co dodatkowo wzmacnia atmosferę. Zdecydowanie polecam tą książkę i to nie tylko młodszym czytelnikom.
„The Songs You've Never Heard” to moje najnowsze książkowe odkrycie i jedna z najlepszych powieści jakie ostatnio czytałam. Jest to historia obyczajowa, z którą utożsamić mogłoby się mnóstwo osób, zwłaszcza w obecnych czasach. Jest to także niezwykłe połączenie psychologii i surrealizmu, ta historia z łatwością mogłaby wydarzyć się naprawdę i nikogo by to nie zdziwiło. Dla...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo tej książki podeszłam z bardzo pozytywnym nastawieniem. Opis naprawdę mi się spodobał, więc nie mogłam się doczekać, aż w końcu będę mogła przeczytać ten tytuł.
Meg i Alana to całkowite przeciwieństwa. Pierwsza z nich zmęczona jest byciem w ciągłym blasku reflektorów za sprawą swojegi brata - sławnemu wokaliście. Druga z dziewczyn marzy tym, aby ktoś w końcu zauważył ją i jej muzykę. Gdy Meg słyszy, że Alana chce jej wysłać swoją stworzoną piosenkę panikuje. Myśli, że ta chce ją wykorzystać. Któregoś dnia postanawia jednak odtworzyć nagranie. Będąc pod wielkim wrażeniem głosu Alany, Meg pomału otwiera się na nową koleżankę. Co z tego wynikanie?
Ta historia naprawdę bardzo mi się spodobała. Była lekka i przyjemna, a jednocześnie niosła za sobą ważny przekaz - nie bój się gonić za marzeniami, oraz że nie zawsze wszystko jest takie, jak nam się wydaje.
Bardzo spodobało mi się to, że w książce poruszony został wątek drugiej strony sławy, która przez media wciąż jest przedstawiana w samych superlatywach. Nie zabrakło w niej też wzmianki o problemach nastolatków. Hate i brak wiary we własne możliwości to wciąż aktualne zmory ludzi, które nie pozwalają im rozwinąć skrzydeł. W związku z tym ten tytuł może stać się dla wielu osób wsparciem i motywacją do działania i spełnienia marzeń.
Do gustu bardzo przypadły mi też główne bohaterki i wątek przyjaźni między nimi. Zostały przedstawione realnie i nie papierowo.
Za ogromną zaletę uważam też bardzo angażującą fabułę. Dzięki niej ,,The songs you've never heard" przeczytacie w jeden wieczór z uśmiechem na twarzy.
Nie mogę też nie wspomnieć o wspaniałej oprawie graficznej. Mieniąca się w słońcu okładka sprawia, że niesposób oderwać od niej wzroku.
Podsumowując - tę książkę z czystym sumieniem mogę Wam polecić. Świetnie się przy niej bawiłam i jest ona idealna na ciepłe letnie wieczory.
[ Współpraca reklamowa z Wydawnictwem Harper YA]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMeg i Alana to całkowite przeciwieństwa. Pierwsza z nich zmęczona jest byciem w ciągłym blasku reflektorów za sprawą swojegi brata - sławnemu wokaliście. Druga z dziewczyn marzy tym, aby ktoś w końcu zauważył ją...
Zapraszam Was dziś na recenzję książki, która poruszy Wasze serca ❤️ i da sporo do myślenia. 🤔 Mowa o powieści "The Songs You've Never Heard" autorstwa duetu Becky Jerams i Ellie Wyatt.
Meg i Alana są zupełnymi przeciwieństwami. Meg to bogata influencerka, znana dzięki sławnemu bratu, muzykowi. Z pozoru dziewczyna ma wszystko - współprace z najlepszymi markami, fortunę 💰 i rozpoznawalność, 📸 jednak tak naprawdę jest tylko cieniem swojego brata. Nękają ją hejterzy, a ona, z obawy przed krytyką, ukrywa przed światem swoją wielką miłość i talent do muzyki. 😔 Z kolei Alana, autorka tekstów, nie boi się wyróżniać i dzielić ze światem swą twórczością. W pełni akceptuje siebie taką, jaka jest 🥰 i nie brakuje jej pewności i odwagi. Gdy pewnego razu losy Meg i Alany splatają się, ich życie zmienia się o 180 stopni.
Na pierwszy rzut oka książka może wydawać się dość niepozorna, ale kryje w sobie głęboką, życiową historię, która porusza i zostaje w serduchu na długo. 🥹 Jest to niezwykle aktualna powieść, która dotyka realnych problemów współczesnej młodzieży. Autorki z dużą autentycznością ukazują skomplikowane, toksyczne wręcz relacje między rodzicami i dziećmi, 😖 poruszają temat hejtu i w bardzo trafny sposób przedstawiają mroczne strony sławy oraz koszty, jakie ponoszą członkowie rodzin gwiazd. 😟 I co ważne, Jerams i Wyatt robią to bez owijania w bawełnę - otwarcie i szczerze. 👍 Niewątpliwą zaletą tej książki są też wybornie stworzone, wielowymiarowe postacie, z którymi można się zżyć i utożsamić. Ich wiarygodnie nakreślone dylematy i wewnętrzne zmagania wywołują mnóstwo emocji. 🤯 Na uwagę zasługuje również lekki, przyjemny i angażujący styl pisania autorek. Przez tę książkę dosłownie się płynie! 🤩
"The Songs You've Never Heard" to wzruszająca, mądra, trochę smutna, ale też i trochę zabawna, dostarczająca całej gamy emocji opowieść o przyjaźni, wielkiej pasji, miłości, relacjach rodzinnych oraz o akceptacji i odkrywaniu samego siebie. Gorąco polecam❗️☺️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMeg i Alana są zupełnymi przeciwieństwami. Meg to bogata influencerka, znana dzięki sławnemu bratu, muzykowi. Z pozoru dziewczyna ma wszystko - współprace z najlepszymi markami, fortunę 💰...
[𝑊𝑠𝑝ół𝑝𝑟𝑎𝑐𝑎 𝐵𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟𝑜𝑤𝑎/ 𝑊𝑠𝑝ół𝑝𝑟𝑎𝑐𝑎 𝑅𝑒𝑘𝑙𝑎𝑚𝑜𝑤𝑎 𝑧 𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘 𝙷𝚊𝚛𝚙𝚎𝚛𝚈𝚊]
🌹𝑇ℎ𝑒 𝑆𝑜𝑛𝑔𝑠 𝑌𝑜𝑢'𝑣𝑒 𝑁𝑒𝑣𝑒𝑟 𝐻𝑒𝑎𝑟𝑑🌹
🌹Bᴇᴄᴋʏ Jᴇʀᴀᴍs & Eʟʟɪᴇ Wʏᴀᴛᴛ🥀
🥀𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘 𝙷𝚊𝚛𝚙𝚎𝚛𝚈𝚊🥀
ℚ: Jaka muzyka u was króluje najczęściej?
♫︎sʏᴍᴘʜᴏɴʏ ~ ᴄʟᴇᴀɴ ʙᴀɴᴅɪᴛ & ᴢᴀʀᴀ ʟᴀʀssᴏɴ♫︎
💚Jest moim największym wsparcie. Zna mój najmroczniejszy sekret.
I nie na pojęcia, kim jestem.💚
⤳ Przyjaźń
⤳ Spełnianie marzeń
❗15+❗
|ᴋɪʟᴋᴀ ꜱᴌᴏ́ᴡ ᴏ ᴀᴜᴛᴏʀᴄᴇ|
• Becky Jerams • jest piosenkarką i kompozytorką oraz autorką YA z nadmorskiego miasta Portsmouth. Becky lubi oglądać filmy i chodzić do teatru z mężem.
• Ellie Wyatt • pisze piosenki i jest muzykiem z Brighton. Ellie jest wielbicielką sztuki i oddaną rzeczniczką ochrony środowiska.
𝓕𝓪𝓫𝓾ł𝓪:
༄ Tylko Meg wie jak to jest być nie zauważonym przez rodziców. Bohaterka pod pseudonimem LostGirl mówi o sobie więcej BandSnapperowi - chłopakowi, w którym jest zauroczona.
༄ W pracy poznaję głośną Alanę Howard.
༄ Dziewczyny, stanowią duet doskonały, pokazują jak być przyjaciółkami z pasją do muzyki. Nowe wyzwania czekają przed LostGirl.
𝓑𝓸𝓱𝓪𝓽𝓮𝓻𝓸𝔀𝓲𝓮 𝓟𝓲𝓮𝓻𝔀𝓼𝔃𝓸𝓹𝓵𝓪𝓷𝓸𝔀𝓲:
༄ Meg McCarthy ~ Ukrywa przed światem swoją miłość do muzyki.
༄ Alana Howard ~ śpiewa i gra na gitarze akustycznej.
𝓜𝓸𝓳𝓪 𝓸𝓹𝓲𝓷𝓲𝓪:
༄ Uwielbiam wątek muzyki w tej książce.
༄ Idealna książka na zastój czytelniczy oraz dla młodszych czytelników.
༄ Czy polecam? Zdecydowanie tak.
𝑀𝑜𝑐𝑛𝑒 𝑠𝑡𝑟𝑜𝑛𝑦: Wszystko
𝑆ł𝑎𝑏𝑒 𝑠𝑡𝑟𝑜𝑛𝑦: Brak
❦︎sᴇᴇ ʏᴏᴜ sᴏᴏɴ • ɴᴀᴠɪx❦︎
[𝑊𝑠𝑝ół𝑝𝑟𝑎𝑐𝑎 𝐵𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟𝑜𝑤𝑎/ 𝑊𝑠𝑝ół𝑝𝑟𝑎𝑐𝑎 𝑅𝑒𝑘𝑙𝑎𝑚𝑜𝑤𝑎 𝑧 𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘 𝙷𝚊𝚛𝚙𝚎𝚛𝚈𝚊]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🌹𝑇ℎ𝑒 𝑆𝑜𝑛𝑔𝑠 𝑌𝑜𝑢'𝑣𝑒 𝑁𝑒𝑣𝑒𝑟 𝐻𝑒𝑎𝑟𝑑🌹
🌹Bᴇᴄᴋʏ Jᴇʀᴀᴍs & Eʟʟɪᴇ Wʏᴀᴛᴛ🥀
🥀𝚆𝚢𝚍𝚊𝚠𝚗𝚒𝚌𝚝𝚠𝚘 𝙷𝚊𝚛𝚙𝚎𝚛𝚈𝚊🥀
ℚ: Jaka muzyka u was króluje najczęściej?
♫︎sʏᴍᴘʜᴏɴʏ ~ ᴄʟᴇᴀɴ ʙᴀɴᴅɪᴛ & ᴢᴀʀᴀ ʟᴀʀssᴏɴ♫︎
💚Jest moim największym wsparcie. Zna mój najmroczniejszy sekret.
I nie na pojęcia, kim jestem.💚
✰✰✰✰✰/✰✰✰✰✰
⤳ Brighton
⤳ Hejt
⤳...
Meg kocha muzykę – pisze teksty i śpiewa, jednak przed wszystkimi to ukrywa. Żyje w cieniu swojego brata, gwiazdy popu, który osiągnął spektakularny sukces. Dziewczyna wspiera markę swojej rodziny jako influencerka modowa, przez co spotyka ją hejt i wiele przykrych sytuacji, a ona sama bardzo zamyka się na innych. Wszystko zmienia się, gdy poznaję Alanę, która tak samo jak Meg kocha muzykę. Nie boi się jednak pokazać tego światu – jest pozytywna, pewna siebie, występuje na amatorskich wieczorach muzycznych. Swoim usposobieniem maskuje jednak bolesną przeszłość, która wciąż daje o sobie znać. Czy z tej znajomości może narodzić się przyjaźń i, co najważniejsze, muzyka, którą inni będą mogli usłyszeć?
Muzyka – to główny motyw w całej powieści, który jest wprowadzony i, nomen omen, ograny fantastycznie. Zresztą nic dziwnego – duet autorek na co dzień żyje muzyką, pisząc piosenki. Z kart ich książki teksty i melodie wylewają się niemal z każdego rozdziału. Ogromnie podobały mi się listy top 5 piosenek, którymi wymieniali się bohaterowie – możecie odkryć pośród nich zapomniane klasyki lub zupełnie nowe perełki. Dodatkowo utwory, które stworzyły bohaterki znajdziecie na specjalnej playliście – życiowe teksty, które śledzimy w książce, zyskują pełną muzyczną oprawę, a to wszystko idealnie dopełnia lekturę.
Poza muzyką „The Songs You’ve Never Heard” to opowieść o trudnych relacjach – z innymi, ale też z samym sobą. Na uwagę zasługuje tu kreacja głównych bohaterek – Meg jest osobą, która na pierwszy rzut oka może nie wzbudzać sympatii, ale myślę, że wiele osób będzie mogło się przynajmniej częściowo z nią utożsamić (ja dzielę z nią zamiłowanie do tworzenia list!). Natomiast postać Alany reprezentuje osoby grube, wciąż często pomijane lub wprowadzane jako bohaterowie poboczni. Alana to silna dziewczyna, która akceptuje swój wygląd, jednak branża muzyczna, której brutalność świetnie oddały w książce autorki, sprawia, że jej pewnoś siebie wystawiona zostaje na próbę.
Jeśli miałabym się do czegoś w tej książce przyczepić to chyba byłoby to tempo akcji – dla mnie odrobinę za szybkie. Chociaż nie oszukujmy się, we współczesnym świecie i muzyce wszystko pędzi na łeb na szyję, więc nie przeszkadzał mi ten szybki rozwój akcji. Zwłaszcza, że od początku byłam mocno zaangażowana w lekturę i starałam się wyłapywać jej pozytywy (a te zdecydowanie przeważają). Autorki stworzyły świetną historię o rozwoju przyjaźni – w świecie realnym, ale także wirtualnym. Przybliżyły blaski i cienie popularności, w tym hejt i wypalenie, a także inne problemy, z którymi mierzą się młodzi ludzie. Wątki rodziny, pierwszej miłości i przyjaźni splatały się ze sobą na przestrzeni całej powieści, by na koniec stworzyć idealne „nieidealne”, moim zdaniem, zakończenie. Słodko-gorzkie, trochę też wzruszające i pozostawiające minimalnie uchylone drzwi. Jeśli szukacie dobrej młodzieżówki tętniącej muzyką to ja od siebie serdecznie polecam ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTHE SONGS YOU'VE NEVER HEARD, BECKY JERAMS, ELLIE WYATT, WYDAWNICTWO HARPER YA
Meg McCarthy jest siostrą Caspara McCarthy'ego, sławnej, rozpieszczonej, próżnej gwiazdy popu. Brat jest zawsze numerem jeden na liście każdego. Obce osoby często ją obrażają, zarówno w prawdziwym życiu, jak i w internecie co sprawia jej ogromny ból. Codziennie ma do czynienia ze stuprocentowo toksycznymi wiadomościami czy komentarzami od hejterów. Nie ma wyboru i musi wypełniać swoje siostrzane obowiązki, w milczeniu znosić to, że ma zaledwie drobną rólkę w Caspar Show. Caspar jest obecny we wszystkim co robi, nawet jeśli nie ma to z nim nic wspólnego. Ma dość bycia częścią MarkiCasparMcCarthy. Chce tylko zatonąć w swojej muzyce i zniknąć we własnym małym świecie. W tej rodzinie jest zupełnie niewidzialna. Ukrywa przed światem swoją miłość i talent do muzyki. Muzyka to coś osobistego, nikomu jej nie udostępnia bojąc się, że ktoś mógłby rozerwać na strzępy to, co stworzyła z głębi serca. Największym wsparciem jest dla niej tylko jedna osoba, która zna jej najmroczniejszy sekret i nie ma pojęcia kim jest.
Meg rozpoczyna pracę w Dodo Yoyo, sklepiku z mrożonym jogurtem. Niezupełnie tak wyobrażała sobie miejsce, gdzie będzie pracować tego lata. Poznaje tam Alanę, dziewczynę której pewność siebie wyprzedza ją o lata świetlne. Głośna i bezczelna Alana śpiewa i pisze piosenki. Meg woli się trzymać od niej z daleka, jej życie jest i tak na tyle skomplikowane, żeby dodawać do niego jakieś przypadkowe koleżanki. Obie marzą o tym by zrobić karierę w branży muzycznej. Łączy je wspólna pasja. Serce ich obu wybrzmiewa muzyką. Różni je wszystko a Meg wydaje się całkowitym przeciwieństwem kolorowej, chaotycznej i irytująco uzależniającej Alany.
Meg jest normalną siedemnastolatką chociaż jej życie czasem wydaje się przeciwieństwem normalności. Czuje się jak outsider w swoim rzekomo idealnym życiu. Jej życie przypomina tornado kręcące się wokół sławnego brata. Czuje się nieszczęśliwa, choć zdaje się, że ma wymarzone życie. Kiedy Meg ukrywa przed całym światem swoją miłość do muzyki, Alana nie boi się wyróżniać i dzielić swoją twórczością. Okazuje się, że poza muzyka jeszcze więcej je łączy.
Na wstępie wspomniałam o hejcie i nie jest to przypadkowe. Hejt to według mnie chyba najważniejszy wątek poruszony w tej książce. Na przykładzie naszych bohaterek dostrzegamy z czym muszą mierzyć się osoby, które zyskały sławę czy rozgłos swoimi poczynaniami. Niestety nie da się ukryć, że jest to zjawisko rozpowszechnione na szeroką skalę a hejterzy nie przejmują się tym jak ich słowa mogą bezlitośnie i okrutnie ranić tych, do których są skierowane. Nie ukrywam, że ta książka przyciągnęła mnie swoją błyszczącą, kolorową okładką. Przyznaję, że wszystkie okładkowe sroki nie przejdą obok niej obojętnie. Jednak to, co znajduje się w środku jest w tym wszystkim najważniejsze.
"The songs you've never heard" opowiada o wielkiej miłości, prawdziwej przyjaźni, więzach rodzinnych i tęsknocie za bliskimi, którzy tak naprawdę są na wyciągnięcie ręki. Narracja pierwszoosobowa z punktu widzenia bohaterki to strzał w dziesiątkę, Meg potrafi w taki sposób przekazać swoje uczucia, że nie pozostawia żadnej drogi ucieczki – czytelnik nie może się wycofać, nie może przejść obojętnie obok takiej historii. Piękny, lecz stosunkowo prosty język podejmuje trudną tematykę, nad którą każdy z nas powinien się zastanowić. Autorki przede wszystkim postawiły na emocje – pozwalają bohaterce przedstawić swoją rodzinę i bliskich, wciągają widza w świat nastoletniej dziewczyny. To historia piękna i pouczająca, historia o miłości do muzyki i miłości do drugiego człowieka. Przyciągnęła mnie przepiękna okładka i rzucający się w oczy tytuł. Gdy zaczęłam czytać, nie mogłam przestać. Ta książka jest jak narkotyk! Wzruszająca i trzymająca w napięciu książka, która opowiada o tym jak wszystko może zmienić się w ciągu dosłownie kilku sekund.
THE SONGS YOU'VE NEVER HEARD, BECKY JERAMS, ELLIE WYATT, WYDAWNICTWO HARPER YA
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Czy usłyszeliście kiedyś piosenkę i poczuliście, jakby ktoś sięgnął w głąb waszego umysłu i wyciągnął stamtąd wszystko, czego nie potrafiliście wyrazić sami?"