American Psycho: Bret Easton Ellis

- angielski
- 152907715X
- Ekranizacje:
- American Psycho (2000)
Bret Easton Ellis’s American Psycho is one of the most controversial and talked-about novels of all time. A multi-million-copy bestseller hailed as a modern classic, it is a violent and outrageous black comedy about the darkest side of human nature.
With an introduction by Irvine Welsh, author of Trainspotting.
I like to dissect girls. Did you know I’m utterly insane?
Patrick Bateman has it all: good looks, youth, charm, a job on Wall Street, and reservations at every new restaurant in town. He is also a psychopath. A man addicted to his superficial, perfect life, he pulls us into a dark underworld where the American Dream becomes a nightmare . . .
Kup American Psycho: Bret Easton Ellis w ulubionej księgarni
Oceny książki American Psycho: Bret Easton Ellis
6812 użytkowników ma tytuł American Psycho: Bret Easton Ellis na półkach głównych- Chcę przeczytać 3 577
- Przeczytane 3 094
- Posiadam 1 017
- 2013 22
- Literatura amerykańska 22
- 2018 17

OPINIE i DYSKUSJE o książce American Psycho: Bret Easton Ellis
Naprawdę podoba mi się przekaz i sam koncept ale niestety w wielu momentach ta książka jest dla mnie ledwo czytalna czy to z obrzydzenia wywołanego najlepszymi i jednocześnie najgorszymi opisami morderstw czy to z nudy wynikającej z powtarzalności i nieskończonego wymieniania ekskluzywnych marek. Cieszę się że przeczytałem ale chyba nie chcę sobie tego znów robić, choć pewnie jeszcze kiedyś po angielsku przeczytam.
A no i po przeczytaniu książki te żarty że he's literally me są podwójnie smieszne bo mam nadzieję że nikt nie chcę i nie jest jak Bateman bo to jest taki psychopata o którym nawet nie myślałem że może istnieć przed przeczytaniem tej książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiewnoszący nic do życia opis bezsensownej przemocy i fantazji głównego bohatera. Przerwałam czytanie gdzieś w 1/3, bo ta książka naprawdę nic sobą nie prezentuje oprócz nienawiści do kobiet i biednych oraz opisów garniturów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ( 1991 r. ),potwór i bestia na 512 - stu stronach !!!
W wielu krajach została objęta cenzurą.
To studium psychopatii w świecie, który ceni wizerunek wyżej niż ludzkie życie.
Alienacja narratora książki, która doprowadza do jego dehumanizacji, zaburzeń psychicznych i głębokiego kryzysu wartości moralnych.
Dla uspokojenia nerwów sporo nużących opisów mody, muzyki itp. rzeczy, kontrastujących ze scenami przemocy.
Adaptacja filmowa z 2000 r. jest bardziej stonowana, symboliczna, a wiele scen przedstawionych jest wręcz w sposób satyryczny czy nawet komiczny.
Książka zawiera szczegółowe - kliniczne opisy tortur, gwałtów, okaleczeń i morderstw opisanych na wielu stronach.
Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Dlatego... POLECAM !!!
Książka ( 1991 r. ),potwór i bestia na 512 - stu stronach !!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść wywołała ogromne kontrowersje ze względu na skrajne i drastyczne sceny, co czyni ją pozycją tylko dla dorosłych czytelników o mooocnych nerwach !!!
W wielu krajach została objęta cenzurą.
To studium psychopatii w świecie, który ceni wizerunek wyżej niż ludzkie życie.
Alienacja narratora książki, która...
Jest straszna, ale jednocześnie parodiuje typ osoby, którym jest główny bohater.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiektóre sceny są wręcz przesadnie brutalne, ale tworzy to ciekawy kontrast z setkami opisów jedzenia lub ubiorów postaci.
ciężko mi sobie wyobrazić, żeby zachwyt nad tą książką mógł płynąć z czegoś innego, niż poczucia sięgania po coś "tabu", "chorego". american psycho, jeśli akurat nie jest zwyczajnie nudne, stara się zszokować czytelnika okrucieństwem tak bardzo, że w pewnym momencie przestaje ono robić wrażenie, a zaczyna brzmieć jak niezbyt kreatywnie napisana creepypasta. i tak w koło Macieju.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest diabelnie ciekawa i wciągająca jak czarna dziura. Nie jest to na pewno książka dla każdego. Mamy tu maskę brutalnych - wręcz chorych, obrzydliwych, dosłownie balansujących na granicy dobrego smaku. Aż dziw bierze, że ta książka przeszła i została wydana - chociaż autor miał problemy z wydaniem. Sam film nawet w połowie nie jest tak chory jak książka. Gwałty, tortury, narkotyki, znęcanie się nad zwierzętami, kanibalizm i wiele innych. Patrick Bateman jest bardzo dobrze napisanym bohaterem, poza nim jest tu sporo dobrych postaci. Mamy akcje i sporo zabawnych momentów. Książka mocno wchodzi na psychikę i zostaje w niej na długo. Trochę męczyły opisy ubrań i przedmiotów - dawno nie widziałem tyłu marek podanych w jednej książce. Jedno wielkie lokowanie produktu. Od początku liczyłem, że książka mi się spodoba i nie zawiodłem się. Może jestem nienormalny skoro bardzo lubię tego typu książki ale lepiej być nienormalny niż nijaki. Książka niezwykła, bardzo polecam ale lepiej się zastanowić nim się przeczyta. Arcydzieło, do którego nie jeden raz wrócę.
Książka jest diabelnie ciekawa i wciągająca jak czarna dziura. Nie jest to na pewno książka dla każdego. Mamy tu maskę brutalnych - wręcz chorych, obrzydliwych, dosłownie balansujących na granicy dobrego smaku. Aż dziw bierze, że ta książka przeszła i została wydana - chociaż autor miał problemy z wydaniem. Sam film nawet w połowie nie jest tak chory jak książka. Gwałty,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNoo przeczytana do połowy
Noo przeczytana do połowy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMokre sny incela.
Mokre sny incela.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam z polecenia. Było to... ciekawe i szokujące doświadczenie. Wiedziałam, że będzie "popaprane", ale nie sądziłam, że aż do tego stopnia. Jest jedna scena, której nie zapomnę do końca życia, i wiem, że ci, którzy czytali, doskonale wiedzą, o którą chodzi…
Czy ta cała przemoc była przerysowana i niepotrzebna? Trudno mi stwierdzić. Myślę, że to, iż wzbudza tak skrajne emocje, pozwala nam ujrzeć patologię yuppies i bogatych dzieciaków z szalonego Wall Street tamtego okresu. To satyra na dekadencję społeczeństwa nastawionego na konsumpcję, markowy blichtr i absolutną pustkę moralną, gdzie nikt nikogo tak naprawdę nie widzi.
Bateman to złoty chłopiec z Wall Street, a pod tą lśniącą fasadą kryje się jednak socjopata, który znajduje ujście dla swojej wewnętrznej pustki w niewyobrażalnej przemocy. Co zabawne, w tym całym szaleństwie, zajadał się lodami kokosowymi, które ja uwielbiam, i często wspominał chow chow'y - rasę, którą kocham ze względu na mojego psa. W tych, kompletnie niepatologicznych, aspektach mogłam z nim sympatyzować (do czasu, spokojnie)! Ale w przeciwieństwie do niektórych widzów serialu "Potwory" (tego od Ryana Murphy'ego),nigdy nie racjonalizowałam ani nie fascynowałam się zachowaniami głównego bohatera.
Książka świetnie się zestarzała. Czyta się ją fantastycznie! Mimo drastycznej tematyki, byłam niesamowicie pochłonięta i "płynęłam" przez strony. O dziwo, nie męczyły mnie ani "zbędne" opisy ani wyliczanka luksusowych marek (zapewne moje spaczenie po "Plotkarze"). Bateman jest postacią, która ma wzbudzać odrazę. Nie fascynował mnie jako człowiek, ale jego historia (czy fantazje?) i krytyka społeczna w tle - tak.
Książka jest mocna, szokująca i drastyczna. To wychodzi na pierwszy plan. Jednak w tle dzieją się równie "chore rzeczy", które w społeczeństwie bywają uznane za "normalne" - obojętność, znieczulica, narcyzm, pogoń za iluzją.
To nie jest książka, którą miałabym odwagę komukolwiek polecić. Niech każdy sam zdecyduje, czy chce wejść w ten mroczny świat. Wymaga otwartej głowy i dystansu do opisywanej przemocy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy ta cała przemoc była przerysowana i niepotrzebna? Trudno mi stwierdzić. Myślę, że to, iż wzbudza tak...
Na koniec przez to, że Paula Owena ktoś widział w Londynie rodzi się wątpliwość czy wszystkie zbrodnie wydarzyły się naprawdę