American Psycho: Bret Easton Ellis

Okładka książki American Psycho: Bret Easton Ellis autora Bret Easton Ellis, 152907715X
Okładka książki American Psycho: Bret Easton Ellis
Bret Easton Ellis Wydawnictwo: Palgrave Macmillan Ekranizacje: American Psycho (2000) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
American Psycho (2000)

Kup American Psycho: Bret Easton Ellis w ulubionej księgarnii

Oceny książki American Psycho: Bret Easton Ellis

OPINIE i DYSKUSJE o książce American Psycho: Bret Easton Ellis

Naprawdę podoba mi się przekaz i sam koncept ale niestety w wielu momentach ta książka jest dla mnie ledwo czytalna czy to z obrzydzenia wywołanego najlepszymi i jednocześnie najgorszymi opisami morderstw czy to z nudy wynikającej z powtarzalności i nieskończonego wymieniania ekskluzywnych marek. Cieszę się że przeczytałem ale chyba nie chcę sobie tego znów robić, choć pewnie jeszcze kiedyś po angielsku przeczytam.

A no i po przeczytaniu książki te żarty że he's literally me są podwójnie smieszne bo mam nadzieję że nikt nie chcę i nie jest jak Bateman bo to jest taki psychopata o którym nawet nie myślałem że może istnieć przed przeczytaniem tej książki.

Niewnoszący nic do życia opis bezsensownej przemocy i fantazji głównego bohatera. Przerwałam czytanie gdzieś w 1/3, bo ta książka naprawdę nic sobą nie prezentuje oprócz nienawiści do kobiet i biednych oraz opisów garniturów.

1938
1938

Książka ( 1991 r. ),potwór i bestia na 512 - stu stronach !!!
Powieść wywołała ogromne kontrowersje ze względu na skrajne i drastyczne sceny, co czyni ją pozycją tylko dla dorosłych czytelników o mooocnych nerwach !!!
W wielu krajach została objęta cenzurą.
To studium psychopatii w świecie, który ceni wizerunek wyżej niż ludzkie życie.
Alienacja narratora książki, która doprowadza do jego dehumanizacji, zaburzeń psychicznych i głębokiego kryzysu wartości moralnych.
Dla uspokojenia nerwów sporo nużących opisów mody, muzyki itp. rzeczy, kontrastujących ze scenami przemocy.
Adaptacja filmowa z 2000 r. jest bardziej stonowana, symboliczna, a wiele scen przedstawionych jest wręcz w sposób satyryczny czy nawet komiczny.
Książka zawiera szczegółowe - kliniczne opisy tortur, gwałtów, okaleczeń i morderstw opisanych na wielu stronach.

Homo sum, humani nihil a me alienum puto.

Dlatego... POLECAM !!!

Książka ( 1991 r. ),potwór i bestia na 512 - stu stronach !!!
W wielu krajach została objęta cenzurą.
To studium psychopatii w świecie, który ceni wizerunek wyżej niż ludzkie życie.
Alienacja narratora książki, która...

6812 użytkowników ma tytuł American Psycho: Bret Easton Ellis na półkach głównych
1306 użytkowników ma tytuł American Psycho: Bret Easton Ellis na półkach dodatkowych

Bret Easton Ellis
Bret Easton Ellis
Ellis urodził się w zamożnej rodzinie w Los Angeles. Studiował w Bennington College w Vermoncie, występującym w wielu jego książkach jako Camden Arts College. W 1985 roku opublikował jako student „Less Than Zero” („Mniej niż zero”, w Polsce znany był tylko film),powieść o zblazowanych bogatych nastolatkach z Los Angeles. Po sukcesie książki przeniósł się do Nowego Jorku. Krytycy pisali, że „Mniej niż zero” jest jak seria teledysków w MTV. Jego bohaterowie to młodzi, bogaci ludzie ze skłonnością do deprawacji i zabawy. Wiele stworzonych przez niego postaci pojawia się w kilku jego książkach, łącząc je w cykl. Miejscem akcji są Los Angeles i Nowy Jork, przedstawione jako ponure metropolie. Najgłośniejsza była trzecia jego powieść, „American Psycho”, o supermaterialistycznym nowojorskim yuppie Patricku Batemanie, który wieczorami przeobraża się w seryjnego mordercę kobiet, pełna drastycznych, krwawych i pornograficznych scen (nurt transgresji),przedstawionych beznamiętnym tonem. Elliss otrzymał zaliczę w wysokości 300 tys. dolarów za napisanie tej książki. Po protestach feministek wydawnictwo Simon & Schuster zrezygnowało z publikacji książki (wydanej następnie przez Vintage). Po ukazaniu się książki Ellis był zmuszony zatrudnić ochroniarzy, ponieważ grożono mu śmiercią.

Cytaty z książki American Psycho: Bret Easton Ellis