Dziejba leśna

Okładka książki Dziejba leśna autora Bolesław Leśmian,
Okładka książki Dziejba leśna
Bolesław Leśmian Wydawnictwo: Wydawnictwo CM Seria: Polska poezja XX wieku poezja
poezja
Polska poezja XX wieku
2020-02-02
2020-02-02

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Dziejba leśna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dziejba leśna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziejba leśna

Uwielbiałam zawsze Leśmiana za jego soczystość, dosadność i bujną kwiecistość. Ah.. i oczywiście za erotykę - za zmysły.
Kiedyś wydawało mi, że się to jest w pewnym sensie normalne – taka rozrzutność w słowach, opisach.
Teraz widzę ich przejaskrawienie, ale nie z gruntu negatywne. Nie, zupełnie nie.
Teraz mięsistość jest dla mnie wilgotna i ociekająca. Jeszcze bardziej nabrzmiała erotyką. Srebrem i czerwienią.
Tam gdzie śmierć widzę zgniliznę tak realistyczną, że czuje ją jednocześnie każdym zmysłem.
Tam gdzie ból, to ucisk jest silniejszy od męskiej dłoni.
Tam gdzie strach, to większy niż nóż pod żebra, a jednocześnie poetycki jak drżenie z przerażenia i w efekcie wyzwalający. Totalnie wyzwalający.
Ciekawe jakich słów by użył dziś Leśmian, patrząc na ukochaną osobę, doznając drżenia i niemocy, czy uwikłałby ją w pęta roślinności.

Teraz mięsistość jest dla mnie wilgotna i ociekająca. Jeszcze bardziej...

Leśmian jest jeszcze piękniejszy na wiosnę.
W tym tomiku jest jeden z moich ulubionych wierszy "Lubię szeptać ci słowa"

Leśmian jest jeszcze piękniejszy na wiosnę.
W tym tomiku jest jeden z moich ulubionych wierszy "Lubię szeptać ci słowa"

Wiersze o miłości, tęsknocie, śmierci, wieczności, trudnych relacjach z Bogiem. Treść bardzo smutna i przygnębiająca. Pod względem formy mistrzostwo środków stylistycznych. Cechą charakterystyczną poezji B. Leśmiana są specyficzne neologizmy.

105 użytkowników ma tytuł Dziejba leśna na półkach głównych
30 użytkowników ma tytuł Dziejba leśna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dziejba leśna

Bolesław Leśmian
Bolesław Leśmian
Bolesław Leśmian urodził się w Warszawie, w zasymilowanej rodzinie inteligencji żydowskiej. Data urodzin poety jest przedmiotem sporów. Za oficjalną uważa się 22 stycznia 1877, widniejącą w (sporządzonym po dziesięciu latach od narodzin) odpisie metryki urodzenia. Leśmian podaje w jednym ze swoich listów rok 1878, natomiast rok 1879 widnieje na jego płycie nagrobnej. Ojciec poety, Izaak Lesman, urodzony 4 grudnia 1847 w Warszawie, wywodził się z rodziny księgarskiej i również w dorosłym życiu wykonywał ten zawód; był synem Bernarda Lesmana i wnukiem Antoniego Eisenbauma. Matka, Emma (Estera) z domu Sunderland, urodzona 11 marca 1852 w Warszawie, pochodziła z rodziny prawniczej. Lesmanowie mieli trójkę dzieci: Bolesława, Kazimierza i Aleksandrę. Emma Lesmanowa zmarła na gruźlicę 1 sierpnia 1887 i została pochowana na cmentarzu żydowskim przy ulicy Okopowej w Warszawie. 12 stycznia 1887 Izaak Lesman zmienił wyznanie na rzymskokatolickie, przyjął chrzest i zmienił imię na Józef. Świadkami przyjęcia chrztu byli: Maurycy Nowicki i Teofil Nowaczyński. Drugą żoną Lesmana została Halina Dobrowolska. Bolesław Lesman młodość spędził w Kijowie. Ulegając presji ojca, ukończył tam prawo na Uniwersytecie Świętego Włodzimierza. Od 1901 przebywał w Warszawie. Następnie udał się w podróż najpierw do Niemiec, a potem do Francji. Pierwszą miłością Leśmiana była spokrewniona z nim malarka Celina Sunderland. W Paryżu poznał i wiosną 1905 poślubił inną malarkę – Zofię Chylińską. W późniejszych latach emocjonalnie związany był z Dorą Lebenthal, dla której napisał cykl erotyków W malinowym chruśniaku. Znalazł się w kręgu modernizmu i poprzez swojego znajomego, Zenona Przesmyckiego, rozpoczął współpracę z pismem „Chimera”. Od 1911 współtworzył Teatr Artystyczny w Warszawie. W latach 1912-1914 przebywał we Francji. Po I wojnie światowej, jesienią 1918, przeniósł się do Hrubieszowa, gdzie pracował jako rejent, a następnie – w 1922 – do Zamościa, gdzie miał notariat. W 1929 r. zastępca Leśmiana, pozorując włamanie, skradł 20 tysięcy złotych i uciekł. Leśmian, jako odpowiedzialny za pracownika, zobowiązany był zwrócić całą sumę, a dodatkowo zaległe podatki, co pomimo wysokiej pensji w wysokości 2,5 tys. zł., było poważnym obciążeniem dla rodziny. Żona ofiarowała na ten cel swój diadem, lecz Leśmian wrócił od jubilera z Warszawy bez pieniędzy, co spowodowało wyprowadzkę żony do Łomży. W roku 1933 został członkiem Polskiej Akademii Literatury. W 1935 przeniósł się wraz z rodziną (żoną i dwiema córkami) do Warszawy. Zmarł 5 listopada 1937 w Warszawie. Został pochowany na Cmentarzu Powązkowskim (kwatera 171-3-25) w grobie siostry Aleksandry, zmarłej 20 czerwca 1921 w wieku 34 lat.

Cytaty z książki Dziejba leśna