Chłopi, Część pierwsza - Jesień

- 2014-04-24
Pierwsza część "Chłopi".
Kup Chłopi, Część pierwsza - Jesień w ulubionej księgarni
Oceny książki Chłopi, Część pierwsza - Jesień
91 użytkowników ma tytuł Chłopi, Część pierwsza - Jesień na półkach głównych- Przeczytane 83
- 2024 4
- Lektury 2
- 2023 2
- Literatura polska 2
- Ebook 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chłopi, Część pierwsza - Jesień
Sprawiedliwość dla Jagny!
Sprawiedliwość dla Jagny!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza część epopei naszego noblisty, a jednocześnie znakomite wprowadzenie i zawiązanie fabuły. Autor zbudował – używając popularnego w dzisiejszej popkulturze słowa – universum wsi z kongresówki lat osiemdziesiątych XIX wieku. Przedstawione zostały zatem dramatis personae, zarysowane wewnątrzwarstwowe podziały na gospodarzy (w tym ich elity),parobków, komorników i żebraków, znamiona bogactwa (ilość mórg i krów) codzienne życie, nie zawsze legalne i świętowanie. Do tego autor niemal w równym stopniu zajmowała się mężczyznami, jak kobietami, co nie było oczywiste w czasach powstawania powieści. Reymont konsekwentnie stosuje język, podobno w znacznym stopniu stworzony na potrzeby powieści.
Wielkim atutem książki jest autentyzm oraz oddanie stanu świadomości chłopów i ludności wiejskiej z końca XIX stulecia. Wyrażają ja zarówno opisy, w tym przemyślenia postaci, jak i dialogi a także opisy ówczesnej opinii publicznej, czyli spotkań przed kościołem, w karczmie czy na weselu. Kolejny to silnie zarysowane postacie, w zasadzie typowe, ale znakomicie dobrane i konsekwentnie tkwiące we własnych rolach. Nikt nie jest wyidealizowany ani potępiany w czambuł. Dobrze przedstawione realia życia powodują, że nawet interesowne postawy niektórych (np. Dominikowa) czy egoistyczne innych (Maciej Boryna) wydają się zrozumiałe i jakby usprawiedliwione. Wiejska egzystencja wymagała ciągłego działania i chodzenia koło swoich spraw, aby uniknąć roli żebraczki Augustynki, wygnanej przez własne dzieci.
Jednym słowem Reymont stworzył perfekcyjne kulisy dla opowieści o ludzkich emocjach, niemal niezmiennych w poszczególnych epokach.
Fabuła, znana ze znakomitej ekranizacji Jana Rybkowskiego (podobno spłaszczona do romansu we wtórnie animowanym, „malowanym” filmie),rozwija się niby przewidywalnie, a jednak z szeregiem zaskakujących, niby drugoplanowych wydarzeń.
Wyjątkowa powieść.
Pierwsza część epopei naszego noblisty, a jednocześnie znakomite wprowadzenie i zawiązanie fabuły. Autor zbudował – używając popularnego w dzisiejszej popkulturze słowa – universum wsi z kongresówki lat osiemdziesiątych XIX wieku. Przedstawione zostały zatem dramatis personae, zarysowane wewnątrzwarstwowe podziały na gospodarzy (w tym ich elity),parobków, komorników i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialny, polski klasyk. Świetnie pokazuje życie i mentalność ludzi mieszkających na wsi. Bardzo się cieszę, że jest lekturą szkolną. Mimo nie zawsze łatwego języka, bo mamy tu doczynienia z gwarą wiejską, bardzo przyjemnie się czyta i jest to zrozumiałe. Warto poznawać klasyki naszej narodowej literatury, a szczególnie ten!