Galaxy Science Fiction vol 1

- fantasy, science fiction
- Magazyn Galaxy Science Fiction (tom 1)
- Antologie Pulp Magazines
- 2023-12-15
- 2023-12-15
- Tomasz Walenciak, Ewa Chani Skalec
Zapowiadany od lata 2023 Pierwszy tom z serii antologii prezentujących mało znane opowiadania z amerykańskich magazynów pulpowych. Kolejne tomy zapowiadane na rok 2024 i lata kolejne przedstawią najbardziej znane magazyny, takie jak m.in.: „Galaxy”, „Astounding”, „Imagination”, „Wonder Stories”,„ Amazing”, „Planet Stories”, „Comet”, „Infinity”, „Orbit”, „If”, „Startling Stories”.
W antologiach pulpowych znajdziemy opowiadania science fiction, science fantasy, weird i fantasy. Będzie wielu autorów już nam znanych i wielu nam dotychczas nieznanych, z pierwszej ręki poznamy narodziny fantastyki. Wybór i przedmowa Wojtek Sedeńko.
Pierwsza antologia zawiera opowiadania, które ukazały się drukiem w magazynie „Galaxy”:
1) Warunkowy człowiek - Walter M. Miller
2) Idealny osadnik - A.H. Phelps Jr.
3) Dar Ziemi - Manly Bainster
14) Drugie dzieciństwo - Clifford D. Simak
15) Zestaw ratunkowy - Frederik Pohl
Kup Galaxy Science Fiction vol 1 w ulubionej księgarni
Oceny książki Galaxy Science Fiction vol 1
34 użytkowników ma tytuł Galaxy Science Fiction vol 1 na półkach głównych- Chcę przeczytać 21
- 🚀 Fantastyka naukowa 1
- Antologia 1
- 2023 Przybyło 1
- 📣 Ach! Moja kolekcja 1
- (F) Antologie pulpowe 1
- Miałem sprzedałem 1
- Fantastyka naukowa 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Galaxy Science Fiction vol 1
Stara, dobra fantastyka. Obcy, obce planety i podróże w czasie. Jeśli ktoś to lubi, będzie zadowolony.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę nabyłem zachęcony recenzją w Nowej Fantastyce. Recenzją pozytywną, które to zdanie podtrzymuję. Opowiadania z lat 30, 40 czy 50, czyli z okresu nazywanego Złotym Wiekiem SF, to potęga wyobraźni. Nie czarujmy się, nawet jeśli czasami nie są najwyższych lotów, nawet jeśli nie są zgodne z dzisiejszym stanem wiedzy, albo rozminęły się z rzeczywistością, którą przepowiadały, to i tak są tym co doprowadziło do burzliwego rozwoju literatury SF. Nieskrępowana wyobraźnia była paliwem dla autorów z tamtych lat. Czasami teksty trącą myszką, ale co tam, cofamy się do czasów gdy wszystko było możliwe. Do tego autorzy opowiadań - sami najlepsi (no prawie). Każde znane nazwisko z tego kręgu literatury przewinęło się przez pulpowe magazyny. Taka wtedy była rzeczywistość wydawnicza. Wiele tekstów uhonorowano nagrodami, w tym najważniejszymi: HUGO i NEBULĄ. A skoro książka to antologia, więc ktoś już zajął się selekcją i wybrał co najlepsze. Gdy wybierającym jest Pan Wojtek Sedeńko, mający na sumieniu już dziesiątki antologii, to nic więcej nie trzeba. Z jednym tylko nie mogę się zgodzić - z decyzją żeby wydać książkę tylko w twardej oprawie. Autor antologii tłumaczy decyzję konsultacjami z czytelnikami. Może i tak, choć kłóci mi się trochę twarda okładka z opowiadaniami pulpowymi, które z założenia drukowane były na słabym papierze i w miękkiej oprawie. Było tak, bo miały być tanie i trafić do każdego chętnego bez względu na jego zasobność portfela. Wystarczyła niewielka kwota by ruszyć w kosmos i walczyć z Obcymi. Niestety wydanie w twardej, co prawda bardzo ładnej oprawie, spowodowało wysoką cenę książki, co może być zaporą dla niejednego czytelnika. Szkoda że nie udało się zrobić dwóch wersji okładek i w ten sposób zweryfikować oczekiwań czytelników.
Książkę nabyłem zachęcony recenzją w Nowej Fantastyce. Recenzją pozytywną, które to zdanie podtrzymuję. Opowiadania z lat 30, 40 czy 50, czyli z okresu nazywanego Złotym Wiekiem SF, to potęga wyobraźni. Nie czarujmy się, nawet jeśli czasami nie są najwyższych lotów, nawet jeśli nie są zgodne z dzisiejszym stanem wiedzy, albo rozminęły się z rzeczywistością, którą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZanęcony dwoma opowiadaniami puszczonymi w 74. numerze SFinksa nabyłem drogą kupna i ćwiczyłem cnotę wstrzemięźliwości od rzucenia się na tę antologię w dzikim szale czytania. I dawałem radę aż do ubiegłego tygodnia powtarzając surę „Redaktor W.S (nazwisko znane autorowi) stworzył Antologię Galaxy vol. 1 by ćwiczyć wiernych”. Na nic to się w końcu zdało i pokusie uległem, ale opór nienasyceniu stawiłem aż przez cztery dni, bo na tyle wystarczyło opowiadań.
Pierwsza z zapowiadanych antologii „pulpowych” jest wyborem opowiadań najsławniejszego i najczęściej przywoływanego magazynu z fantastyką. Zacny to zbiór tekstów, które nie mogły do nas trafić przez kilka dekad. To jak orkan świeżości, jak wyważenie drzwi do świata, o którym wiedzieliśmy, że jest za drzwiami, ale nie dano nam szansy, żeby je otworzyć z klucza normalności wydawniczej. A będzie też drugi vol. 2, jak zapowiedział Wydawca i będą antologie innych słynnych magazynów z fantastyką (niektóre też w dwóch albo też trzech odsłonach). Lata świetlne opowiadań przed nami ludziska!
Historie w tych opowiadaniach jak jedna w drugą ciekawe i zajmujące, a co najsamważniejsze, to dotychczas nam tu w Najjaśniejszej Rzeczypospolitej nieznane. W kilku przypadkach dostrzegam inspirację do późniejszych opowiadań innych autorów, a w jednym przypadku (nie, nie zdradzę) objawia się jakby źródłowersja pierwszego opowiadania z „Rakietowych szlaków” w wydaniach z lat: 1958 i 1978 (1 tom). Zaprawdę powiadam Wam, fantastycznie się czyta takie delicje.
Wartością dodaną Antologii jest wstęp skreślony ręką Redaktora. Solidny kop wiedzy o magazynie, o tym co publikował, ile nagród zdobyły publikowane opowiadania i o tym jak czas zniknął „Galaxy” z naszej rzeczywistości (powrotna szarża kilkanaście lat później się nie liczy, bo po dwóch latach skończyła w /dev/null) zanim w lutym 1982 roku narodziła się galaktyka „Fantastyki” i dlaczego. Ale to już inna historia, inna rzeczywistość czasu apokalipsy i fantastyczna podróż trwająca do dziś.
Zanęcony dwoma opowiadaniami puszczonymi w 74. numerze SFinksa nabyłem drogą kupna i ćwiczyłem cnotę wstrzemięźliwości od rzucenia się na tę antologię w dzikim szale czytania. I dawałem radę aż do ubiegłego tygodnia powtarzając surę „Redaktor W.S (nazwisko znane autorowi) stworzył Antologię Galaxy vol. 1 by ćwiczyć wiernych”. Na nic to się w końcu zdało i pokusie uległem,...