Demokracja

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2023-01-01
- 2023-01-01
Nowe, poszerzone wydanie!
Jak to się stało, że demokracja osiągnęła w powszechnej świadomości status „najlepszego” ustroju, „jedynie słusznej” ideologii i wreszcie nowej „świeckiej religii” zdechrystianizowanego świata, której nie wypada krytykować i w żaden sposób podważać? Wybitna książka Jacka Bartyzela, łącząca w sobie solidność i rzetelność naukowej rozprawy z błyskotliwością politycznej publicystyki niszczy ten wszechobecny paradygmat i to niszczy w sposób nieodwracalny. Przedstawia historię idei i praktyki demokratycznej od starożytnej Grecji aż do stanu obecnego, w którym państwem rządzi klasa polityczno-medialna, procesy wyborcze są zdominowane przez techniki marketingowo-manipulacyjne, a sferę moralno-społeczną charakteryzuje tendencja do akceptacji permisywizmu oraz dominacji tzw. politycznej poprawności.
Uwaga! Po lekturze tej książki nie będziesz już apologetą demokracji!
Kup Demokracja w ulubionej księgarni
- Myśl polityczna 1
- W bibliotece 1
- Dla mnie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Demokracja
Bardzo przyjemna w wydaniu książka szanowanego teatrologa i politologa, jakim jest prof. Jacek Bartyzel. Uważam, że jest to dobre wprowadzenie do tematyki demokracji liberalnej i tego, dlaczego obserwujemy spadek jakości kultury politycznej. Jedyną właściwie wadą tej książki jest to, że jest ona tylko wprowadzeniem, a nie szerokim zbadaniem tematu, które najwyraźniej trzeba przeprowadzić samemu. Niemniej wrażenia są pozytywne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toksiążka pisana nie tyle przez wroga demokracji, ile przez wroga ubóstwienia demokracji.
Gdyby na przykład w końcu XVII wieku w Polsce miała panować współczesna demokracja, byłaby to doskonała recepta na katastrofę. W społeczeństwie, gdzie 90% było analfabetami a ich horyzont intelektualny zamykał się między dworem, parafią a miasteczkiem z odpustem, trudno byłoby postawić np. pytanie czy Rzplita króla Sobieskiego powinna sprzymierzyć się z Wiedniem przeciw Turcji czy raczej z Turcją przeciw Habsburgom. A to z tego powodu, że 90% mających hipotetyczny głos nie tylko nie wiedziało co to Turcja i co to Austria, ale nawet co to jest polityka zagraniczna i co to jest Rzeczpospolita. W tej sytuacji wybory do sejmu, zorientowane na rywalizację między partią prohabsburską i profrancuską, sprowadziłyby się do masowego kupowania głosów.
Bartyzel pokazuje takie właśnie ograniczenie demokracji, systemu który powstał i funkcjonował na pewnym etapie rozwoju społeczeństw i który, prawdopodobnie, na kolejnym etapie zaniknie lub zostanie zmarginalizowany. To oczywiście perspektywa, na widok której zawyją z oburzeniem wszyscy wyznawcy boga Demosa. Co nie znaczy, że ich zabobony i przesądy należy brać poważnie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeza główna: demokracja to jedna z wielu koncepcji organizacji życia politycznego, podobnie jak wszystkie sprawdzająca się w niektórych okolicznościach, a w innych kompletnie do kitu.