ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać287
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać12
LubimyCzytać11
Głód

- horror
- 2023-10-16
- 2021-01-01
Głód – jeden z naszych najstarszych instynktów. Głód nami rządzi i kieruje, determinuje nasze czyny i odczucia. Głód życia, głód pożywienia, głód miłości, głód posiadania, głód wiedzy. Głód… zabijania, jeśli będzie to… możliwe?
Opowiadania z niniejszego zbioru stanowią całość wraz z opowiadaniami z tomu Pragnienie. Jozef Karika wprawnie łączy wiele fikcyjnych, historycznych i osobistych wątków, by przedstawić nam zło zamieszkujące słowacką górę Czebrat.
Kup Głód w ulubionej księgarnii
Głód
Zbiór opowiadań od Jozefa Karika jest książką, która ma swoje problemy lecz z dobrymi fragmentami. Jozef Karika ma według mnie problem z tym iż wchodzą wątki filozoficzne jak w Głodzie i Mglisku gdzie gra to nie korzyść opowiadania, a w szczególności w Głodzie gdzie jest to podane wręcz chamskie wpychanie do gardła gdzie nikt tego wręcz nie oczekiwałby nie mówiąc o zafiksowaniu się przez autora na filozofii opartej na matriksie i o alternatywnych wymiarach itp. jakby by świat został przez autora stworzony na wzór Peanatemy Neal Stephensona byłby to lepszy wybór. Z pozytywów dla mnie jest wyrazisty język, który dla mnie pomaga w wyobrażeniu różnych scen. Dobrym Pomysłem był zastosowanie przez Jozefa Karike wrzucenie różnych "znajdziek" na zasadzie zapiski z notatnika czy pamiętnika patrz Mglisko, zabawa czy bohater który jest historykiem, który tłumaczy teksty archiwalne, patrz Głód. Wycieczka i Białe Dziury były bez "filozofii" i skupienie się na psychologii postaci oraz ograniczone lokalizacje do osiedla czy jeziora pomaga w napięciu tak ważnym w horrorze i zarysie i kreacji bohatera, na którym te opowiadania się skupiają na ich zachowaniach, sposobie mówienia i myśli gdzie mnie to strasznie zassało. Finalnie przeciętna książka, którą nie wiem czy bym ponownie kupił. Głód 5/10 Samotność 4/10 Mglisko 5/10 Wycieczka 7,5/10 Białe Dziury 6,5/10
Oceny książki Głód
- Legimi 12
- 2025 11
- Audiobooki 9

Cytaty z książki Głód
Chociaż używam tu słów "bestialsko" i "zezwierzęcenie", jest to wobec zwierząt niesprawiedliwe. Żadne zwierzę nie dopuści się takich czynów, tylko człowiek. Takie czyny należałoby uznać nie za przejaw bestialstwa, lecz ludzkości. Wojenne okrucieństwa, ludobójstwa, holokaust, tortury, przemyślana zagłada to zachowania typowe dla gatunku ludzkiego, zatem humanitarne! To jest właśnie ten wynoszony pod niebiosa humanitaryzm. Nie wspominając już o tym, jak podle człowiek traktuje zwierzęta, a w swym tchórzostwie, podłości i zakłamaniu krzywdzi je również przez to, że typowo ludzkie zachowanie nazywa zezwierzęceniem.
Rozwiń ZwińCiało fizyczne i zawartość umysłu, które człowiek przeżywa jako własne ja - jako tożsamość i osobowość - są wyłącznie przemijającym związkiem, niestałym połączeniem bodźców zmysłowych, wspomnień, doświadczeń oraz uwarunkowań społecznych, fragmentów kultury i epoki historycznej, w której się narodził. Jest to iluzja stworzona wyłącznie po to, aby się wysilał, aby w coś wierzył, z czymś się utożsamiał. Aby do czegoś dążył, zapłonął dla jakiejś idei. Aby miał motywację, żeby włączyć się w skrypty i scenariusze. Aby namiętnie i zapamiętale próbował poprawić warunki przeżywania tej iluzji, złudzenia, chimery - czegoś, co właściwie nie istnieje. Aby pozostał głodny, pobudzony, zaangażowany. Aby dążył do poprawy swojego statusu społecznego oraz jakości życia i w ten sposób tworzył różnorodne przeżycia, czyli rozrywkę. Na własny rachunek, ale dla kogoś innego, czy raczej dla czegoś innego.
Ciało fizyczne i zawartość umysłu, które człowiek przeżywa jako własne ja - jako tożsamość i osobowość - są wyłącznie przemijającym związkie...
Rozwiń ZwińLudzka masa napawała mnie obrzydzeniem nawet podczas ucieczki przed samotnością.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Głód
„Głód” Józefa Kariki to zbiór mrocznych opowiadań, w których głód - rozumiany na wiele sposobów -popycha bohaterów do granic. Wysłuchałam go jako audiobook w interpretacji Jacka Draguna, gdzie oprócz głosu lektora słychać było odgłosy otoczenia, szumy lasu czy kroki, co potęgowało napięcie.
Zbiór obejmuje pięć opowiadań: „Głód”, „Samotność”, „Mglisko”, „Wycieczka” i „Białe dziury”. W tytułowym „Głodzie” historyk bada tajemniczą maskę i archiwa, odkrywając mroczną przeszłość związaną z piwnicami i muzeum, co budzi pierwotne instynkty. „Samotność” śledzi podróżnika spędzającego noce w pociągach, uciekającego przed ludźmi; „Mglisko” opowiada o mężczyźnie strzegącym domku w lesie; „Wycieczka” opowiada o parze podczas górskiej wyprawy; „Białe dziury” to historia mężczyzny obserwującego starszą sąsiadkę.
Natura w opowiadaniach Kariki jest nie tylko tłem, ale aktywną siłą, która potęguje grozę i głód bohaterów -góry, lasy i mgła izolują postacie, budując napięcie i ujawniając ich słabości. W „Wycieczce” i „Mglisku” słowackie wzgórza i lasy stają się miejscem konfrontacji z nieznanym, gdzie pogoda i teren manipulują ludzkimi instynktami, jak w innych książkach autora o górach. Czebrat symbolizuje pradawne zło, splatające się z ludzką podłością.
Interpretacja Jacka Draguna jest mistrzowska - jego głos oddaje szarość i mrok bohaterów, a dodane dźwięki, jak szelest liści czy odległe echa, sprawiają, że historie brzmią jak mroczne wspomnienia. To wzmacnia atmosferę, szczególnie w scenach natury, czyniąc słuchanie niezapomnianym. Zbiór ma klimat horroru i psychologię, a jednocześnie filozoficzne wtręty i nierówne zakończenia, ale dla fanów Kariki to obowiązkowa lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór obejmuje pięć opowiadań: „Głód”, „Samotność”, „Mglisko”, „Wycieczka” i „Białe...
Nie lubię horrorów, a ta książka wpisuje się w ten gatunek. Podobają mi się filozoficzne aspekty powieści. Ciekawa wydaje się achronologia zdarzeń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobre opowiadania, szczególnie te z elementami paranormalnymi. Karika lubi kreować ohydnych bohaterów, pełnych mroku, beznadziei i podłości. Trochę to przygnębiające, ale ma swój klimat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba najgorsza książka autora. Bywały momenty, gdzie po prostu się wyłączałam. Niektóre opowiadania utrzymywały poziom, ale w całości jest to średnia pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiadania może nie są idealne, sporo w nich filozoficznych rozważań, niemniej jednak groza i klimat Kariki są zachowane. Mi się fajnie czytało i od razu biorę się za drugi tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydaje mi się, że Karika swoim stylem trochę odbiega od oczekiwań odbiorców horroru. Z jednej strony to jest dobre, ale z drugiej autor niewiele daje w zamian. Jeśli miałbym porównać Głód do jakiejś potrawy, to była to kartoflanka z trochę rozgotowanymi warzywami. Przyprawy wyczuwalne, acz konsystencja taka sobie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślałem, że “Głód” zaspokoi moje pragnienia na dobre opowiadanie, ale nadal jestem głodny.
Zbiór opowiadań przedstawiająca różne rodzaje głodu: życia, pożywienia, miłości, posiadania, wiedzy, zabijania. Oprócz “Wycieczki”, które jest najlepszą historią, to wszystkie inne krótkie formy zawarte w książce mają ciekawy początek, ale skopane zakończenie. Po za tym są strasznie nóżące.
Karika lubi tworzyć bohaterów bez imion. Widać chce abyśmy sami się postawili na ich miejscu i lepiej utożsamili się z postacią i jego problemami.
Dla fanatyków autora książka obowiązkowa do przyswojenia. Dla neutralnego czytelnika niekoniecznie.
Opowiadania z niniejszego zbioru stanowią całość wraz z opowiadaniami z tomu “Pragnienie”. Raczej nie sięgnę po nie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór opowiadań przedstawiająca różne rodzaje głodu: życia, pożywienia, miłości, posiadania, wiedzy, zabijania. Oprócz “Wycieczki”, które jest najlepszą historią, to wszystkie inne krótkie formy zawarte w książce mają ciekawy początek, ale skopane zakończenie. Po za tym są strasznie...
Karika ma dobra reke do tworzenia klimatu horroru, jednak czasem rozwinięcie tego klimatu trwa zbyt dlugo - zwlaszcza, gdy mowimy o stosunkowo krotkich opowiadaniach jak w ‘Głodzie’ - zanim ten watek horroru porzadnie sie rozwinal, koniec opowiadania.
Jego ksiazki zwykle siadają mi nieco na łeb, ale to wlasnie urok jego ksiazek - przedstawiane przez narratora pierwszoosobowego wypelnione dziwnie smutna i wyjatkowo szara atomosfera, co w sumie buduje idealna podstawę do horroru/thrillera.
Troche zawiodlem sie tak minimalna iloscia dialogow, ale tym samym, dzieki temu, krotka ksiazka okazala sie dosc okazale wypelniona historia (opowieściami),dzieki ktorej narrator w kazdym opowiadaniu staje sie nam blizszy.
Karika idealnie buduje napiecie w swoich ksiazkach, ale zawsze na samym koncu spotykam sie z rozczarowujacym finalem. Chyba idealnie byloby, gdy akcja jego ksiazek caly czas toczyła sie w nieskonczosc, bez zadnego finalu, zeby uniknac zawodu. Trudno jednak nie zgodzic sie z tym, ze ktos szukajacy klimatycznego horroru czy thrillera na pewno odnajdzie sie w jego tworczosci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJego ksiazki zwykle siadają mi nieco na łeb, ale to wlasnie urok jego ksiazek - przedstawiane przez narratora...
Opowiadania ciekawe, jedne bardziej wciągające, inne nieco mniej. W każdym razie żadne z nich nie dłużyło się zbytnio. Karice nie można odmówić braku talentu w budowaniu klimatu -tutaj również go nie brakuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość smakowite, jak na Głód ;)
Dość smakowite, jak na Głód ;)