Tancerka z Izu. Opowiadania

Okładka książki Tancerka z Izu. Opowiadania autora Yasunari Kawabata, 9788307035703
Okładka książki Tancerka z Izu. Opowiadania
Anna Zielińska-Elliott, Mikołaj Melanowicz

Kup Tancerka z Izu. Opowiadania w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tancerka z Izu. Opowiadania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tancerka z Izu. Opowiadania

Przyjemnie się czytało. Polecam.

Przyjemnie się czytało. Polecam.

Może nadal jestem za młody (37),może nadal przeczytałem za mało japońskich książek (ponad 90),ale jakoś nie po drodze mi z Kawabatą. Niewiele opowiadań przypadło mi do gustu. Najlepsze to oczywiście "Ręka", którą miałem okazję czytać już po raz drugi. Jakby Kawabata poszedł w tę stronę, to byłoby idealnie.

Zbiór opowiadań wybranych przez tłumacza tak, by ukazywały jakiś temat - tutaj to sprawy stosunku kobiety/mężczyźni. To naprawdę Daleki Wschód i dalekie od naszego pojmowania tych relacji. To tłumaczenie z japońskiego, więc narracja i język wiele zależy od tłumacza, ale podziwiam łagodność z jaką opisuje życie twarde, surowe, nawet brutalne i jak wiele w tym empatii.

197 użytkowników ma tytuł Tancerka z Izu. Opowiadania na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Tancerka z Izu. Opowiadania na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tancerka z Izu. Opowiadania

Okładka książki Opowieści niesamowite z języka japońskiego Kōbō Abe, Ryūnosuke Akutagawa, Kyōka Izumi, Yasunari Kawabata, Yumiko Kurahashi, Yukio Mishima, Atsushi Nakajima, Kenzaburō Ōe, Edogawa Ranpo, Jun'ichirō Tanizaki

Cytaty z książki Tancerka z Izu. Opowiadania

Yasunari Kawabata Tancerka z Izu. Opowiadania Zobacz więcej