Człowiek, który nigdy nie skłamał

Okładka książki Człowiek, który nigdy nie skłamał autora Lao She, 9788381968430
Okładka książki Człowiek, który nigdy nie skłamał
Lao She Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Proza Dalekiego Wschodu literatura piękna
Proza Dalekiego Wschodu
2024-09-20
2024-09-20
9788381968430
Marta Torbicka

Kup Człowiek, który nigdy nie skłamał w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Człowiek, który nigdy nie skłamałi

Śmiech i gorycz

2863 719 278

Oceny książki Człowiek, który nigdy nie skłamał

OPINIE i DYSKUSJE o książce Człowiek, który nigdy nie skłamał

Chiny okresu przełomu, czasy pierwszej Republiki. Jeszcze przed erą Mao (od 1949 r.),a już po obaleniu ostatniej cesarskiej dynastii Qing (1912 r.). W tych czterech dekadach osadzona jest akcja większości opowiadań Lao She, autora narodowości mandżurskiej, uznawanego za jednego z wybitniejszych twórców prozy Dalekiego Wschodu.

Utwory zamieszczone w zbiorze to obrazki obyczajowe, sceny z życia zwykłych ludzi, którzy wikłają się w rozmaite kłopoty, zmagają się ze swoimi obsesjami albo miewają pomysły kończące się na ogół mniejszą lub większą katastrofą. Autor przygląda się im z ironicznym dystansem: niepozbawionym ciepła i zrozumienia dla ludzkich słabości.

Uwagę przykuwają:
1) komiczny "Film z dźwiękiem" o rodzince wybierającej się do kina (po drodze ktoś się gubi, ktoś czegoś zapomina, trzeba zawracać itp.),
2) groteskowy "Stary romantyk" o wyprawie, podczas której bohater zamierzający wyrównać rachunki z całym światem, zostaje porwany przez wiatr,
3) melancholijny "Królik" (określenie homoseksualisty) o upadku młodego artysty operowego, zwiedzionego przez cynicznego impresario,
4) piękny i smutny "Sierp księżyca" o ubogiej dziewczynie, która rozpaczliwie poszukuje pracy, walcząc o swoje marzenia i cnotę (niestety bezskutecznie),
5) tytułowe opowiadanie o organizacji "Stowarzyszenie Kłamców" i chwiejnych granicach prawdomówności.

W tle jest kultura konfucjańska (a w każdym razie jej ślady: mentalność i hierarchia),smak wszechobecnej herbaty oraz wojna chińska-japońska, która wstrząsnęła społeczeństwem Republiki, przyczyniając się do jej kresu.

Wynotowane cytaty:
1) „Wiedzieć, co się wie i wiedzieć, czego się nie wie – oto prawdziwa mądrość” (sentencja z „Analektów” Konfucjusza).
2) „Ludzie zostawiają po sobie imię. Po dzikich gęsiach pozostaje tylko echo ich krzyków” (z qingowskiej „Opowieści o walecznych kobietach i mężczyznach”).
3) „Wyglądał jak ryba usiłująca nabrać powietrza w skrzela w wysuszonym jeziorze” („Sterczące kitki”).
4) „Słowa pocieszenia kierowane do samego siebie są polukrowane z wierzchu, ale w środku – gorzkie jak czarna herbata” („Stary romantyk”).
5) „W tym czasie nawet za dnia wypatrywałam na firmamencie mojego księżyca. Jeśli moje cierpienia dałoby się opisać za pomocą jakiegoś kształtu, z pewnością miałyby kształt sierpu księżyca, który – opuszczony i samotny – wisiał na poszarzałym niebie, emanując delikatnym blaskiem, lada chwila mogącym zniknąć w otchłani nocy” („Sierp księżyca”).

Utwory zamieszczone w zbiorze to obrazki...

Zainteresowanych zapraszam do oficjalnej recenzji.

Zainteresowanych zapraszam do oficjalnej recenzji.

Bardzo przyjemny zbiór opowiadań przenoszący nas do zupełnie innej rzeczywistości - do innych czasów i kultury. Poznajemy historie i wewnętrzne rozterki zwykłych ludzi, możemy się z nimi utożsamić, mimo tej ww przepaści kulturowej. Wielkie uznania należą się tłumaczce, która nie tylko sprawiła, że te poetyckie utwory czyta się płynnie, ale dodała też mnóstwo przypisów pomagających choć trochę zrozumieć kulturę w Chinach :).

276 użytkowników ma tytuł Człowiek, który nigdy nie skłamał na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Człowiek, który nigdy nie skłamał na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Człowiek, który nigdy nie skłamał

Cytaty z książki Człowiek, który nigdy nie skłamał