- historia
- 2023-09-12
- 2023-09-12
Kiedy w czerwcu 1940 roku Królestwo Włoch przystąpiło do wojny w Europie, zrobiło to tylko na chwilę, by przyspieszyć upadek Francji i zmusić Wielką Brytanię do negocjacji pokojowych. Z każdym kolejnym miesiącem okazywało się jednak, że Włosi wplątali się w wojnę, która nie mogła zakończyć się ani szybko, ani zwycięsko, a stan ich własnego nieprzygotowania do konfliktu był zatrważający.
Co oczywiste, wojna rozprzestrzeniła się również na odległą dla Europejczyków Afrykę Wschodnią, gdzie ścierały się interesy mocarstw kolonialnych. To właśnie tam, we włoskich koloniach w Rogu Afryki sytuacja Regio Esercito okazała się najtrudniejsza. Tamtejsze oddziały, składające się w większości z tubylców, były fatalnie uzbrojone, wyszkolone jedynie na potrzeby wojny kolonialnej i utrzymania porządku wewnętrznego, odcięte od zaopatrzenia przez sąsiednie posiadłości francuskie i brytyjskie, a na dodatek miejscowemu włoskiemu dowództwu brakowało umiejętności i możliwości prowadzenia regularnej nowoczesnej wojny. Imperium Brytyjskie również rozpoczęło bitwę o Róg Afryki słabo przygotowane, ale szybko zdało sobie sprawę ze znaczenia tej kampanii dla zapewnienia bezpieczeństwa linii komunikacyjnych biegnących przez Morze Czerwone, Nil i Afrykę. Po szybkiej mobilizacji sił alianci przystąpili do sukcesywnego eliminowania włoskiego zagrożenia w tej części świata.
Praca szczegółowo przedstawia kampanię trwającą do listopada 1941 roku, w której żołnierze około dwudziestu narodowości z trzech kontynentów walczyli po obydwu stronach o kolonialne interesy Włoch i Wielkiej Brytanii. Kampania w Afryce Wschodniej to nie tylko walki na froncie, ale także brutalna wojna pomiędzy Włochami a etiopskimi partyzantami, która miała doniosłe skutki dla planów Mussoliniego. Szeroko omówiono również zagadnienia z szerokiego kontekstu: sytuację gospodarczą Włoskiej Afryki Wschodniej, losy zamieszkujących ją Włochów, opór stawiany przez konspiracyjne organizacje włoskie, którego płomień tlił się aż do samego zawieszenia broni między Włochami a aliantami oraz dzieje państw wchodzących w jej skład po zakończeniu kampanii.
Kup Afryka Wschodnia 1940-1941 (kampania lądowa). Regio Esercito w obronie imperium w Rogu Afryki w ulubionej księgarni
Oceny książki Afryka Wschodnia 1940-1941 (kampania lądowa). Regio Esercito w obronie imperium w Rogu Afryki
26 użytkowników ma tytuł Afryka Wschodnia 1940-1941 (kampania lądowa). Regio Esercito w obronie imperium w Rogu Afryki na półkach głównych- Chcę przeczytać 19
- II wojna światowa 2
- Historia 2
- Afryka 1
- Do kupienia 1
- Wojna w Afryce Wschodniej 1
- Monografie i opracowania historyczne 1
Tagi i tematy do książki Afryka Wschodnia 1940-1941 (kampania lądowa). Regio Esercito w obronie imperium w Rogu Afryki
Cytaty z książki Afryka Wschodnia 1940-1941 (kampania lądowa). Regio Esercito w obronie imperium w Rogu Afryki
Dodaj cytat z książki Afryka Wschodnia 1940-1941 (kampania lądowa). Regio Esercito w obronie imperium w Rogu Afryki
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Afryka Wschodnia 1940-1941 (kampania lądowa). Regio Esercito w obronie imperium w Rogu Afryki
Znakomite uzupełnienie wiedzy o bardzo mało znanym w Polsce froncie II WŚ. Takie ksiązki zawsze wymagają załączonych dobrych map i to niestety jest minus. Materiał zdjęciowy też nie oszałamia... Mimo to mocna 8.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMarek Sobski kontynuuje swoją serię "Wojna Mussoliniego", w której to odziera z mitów propagandy obraz żołnierza włoskiego. Oparta na porządnej kwerendzie "Afryka Wschodnia 1940-41" porusza słabo znany u nas temat działań Armii Włoskiej w Rogu Afryki. Kampania ta, prowadzona na marginesie zmagań II Wojny Światowej obfitowała w dramatyczne wydarzenia. Marek Sobski dokumentuje działania lądowe i zarysowuje wojnę w powietrzu. Jak sam wyjaśnia autor zmagania w chmurach to opowieść na odrębny tom "Wojny Mussoliniego". W części drugiej po krótkim rysie historycznym (m.in. zajęciu przez Włochy Etiopii) przechodzimy do sytuacji Africa Orientale Italiana i jej przygotowań (a w zasadzie zaniedbań w tym zakresie) do wojny. Ten temat jest potraktowany niezwykle drobiazgowo. Dzięki niemu znamy dość rozpaczliwą sytuację żołnierzy włoskich tuż przed wybuchem wojny. Dalej mamy kolejne kampanie i bitwy na tym terenie, aż do całkowitej kapitulacji Armii Włoskiej. Język autora jest bardzo przystępny, ale są momenty wymagające skupienia. Szczególnie, że poruszamy się w terenie mało znanym przeciętnemu czytelnikowi spoza tego kontynentu. W środku znajdziemy kilkadziesiąt starannie dobranych zdjęć. Wielkość sprawia, że są czytelne i stanowią istotną część pracy. Oprócz zdjęć publikacja zawiera mapy i tu jest nieco gorzej. Przedruk map kolorowych w konwekcji czarnobiałej sprawia, że są one miejscami nieczytelne. Moim zdaniem powinny to być czarno - białe mapy, z najważniejszymi zarysami terenu (tak żeby nie zaciemniać obrazu). Na końcu książki mamy aneksy i bibliografię. Przypisy jak przystało na porządną publikację są pod tekstem. Wydanie na dobrym papierze, klejone w miękkiej oprawie. Ze swej strony polecam autora i całą serię Wojna Mussoliniego. Nikt tak nie pisze o włoskich żołnierzach interesująco, jak Marek Sobski. Szczególnie, że ze świecą szukać książek w tym temacie.
Marek Sobski kontynuuje swoją serię "Wojna Mussoliniego", w której to odziera z mitów propagandy obraz żołnierza włoskiego. Oparta na porządnej kwerendzie "Afryka Wschodnia 1940-41" porusza słabo znany u nas temat działań Armii Włoskiej w Rogu Afryki. Kampania ta, prowadzona na marginesie zmagań II Wojny Światowej obfitowała w dramatyczne wydarzenia. Marek Sobski...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem już dwie inne książki autora, więc spodziewałem się wysokiego poziomu merytorycznego i akurat się nie zawiodłem w tej kwestii. Działania w Afryce Wschodniej miały drugorzędne znaczenie dla losów drugiej wojny światowej, nie ma się też co dziwić, że kampania ta nie jest szerzej znana polskiemu czytelnikowi. Można o niej natomiast poczytać w "Pierwszych walkach brytyjsko-włoskich 1939-1941" Playfaira, która przedstawiała brytyjski punkt widzenia na walki w Afryce. Uważam, że obie prace się uzupełniają, gdyż nie jest żadną tajemnicą, że Sobski na podstawie licznej włoskojęzycznej literatury przedstawia w dużej mierze perspektywę kraju z Półwyspu Apenińskiego. Choćby już z tych względów jest to interesująca pozycja, ale też podoba mi się w jaki sposób autor przedstawił włoskie problemy z zaopatrzeniem, dowództwem czy ogólnym nieprzygotowaniu do walki z nowoczesną armią. Ciekawe jest także omówienie struktury wojskowej we włoskim imperium kolonialnym. Godny podziwu jest także materiał fotograficzny jaki zamieścił w książce autor.
Czytałem już dwie inne książki autora, więc spodziewałem się wysokiego poziomu merytorycznego i akurat się nie zawiodłem w tej kwestii. Działania w Afryce Wschodniej miały drugorzędne znaczenie dla losów drugiej wojny światowej, nie ma się też co dziwić, że kampania ta nie jest szerzej znana polskiemu czytelnikowi. Można o niej natomiast poczytać w "Pierwszych walkach...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrawdopodobnie pierwsza i jedyna na polskim rynku wydawniczym pełna monografia działań lądowych w Rogu Afryki w latach 1940-1941. Pozycja omawia działania ze wskazaniem na włoski punkt widzenia. Tematyka jest bardzo egzotyczna, dlatego ciężko odnieść mi się do poziomu merytorycznego omawianej pozycji. Autor rozpoczyna od zarysowania tła kampanii: włoskiej inwazji na Abisynię i problemów, z którymi borykały się włoskie władze kolonialne na nowo podbitych ziemiach. Następnie otrzymujemy charakterystykę włoskich sił wojskowych na terenie AOI. Reszta książki to opis właściwej kampanii. Bibliografia zawiera kilkadziesiąt pozycji książkowych, zarówno włosko- jak i anglojęzycznych, tak więc autor wykonał wielką pracę nad syntezą wiedzy dostępną na temat omawianej kampanii. Jedyne do czego mogę się przyczepić to mapy: w tekście pojawiają się dziesiątki nazw miejscowości, wzgórz czy rzek, których próżno szukać na mapach dostępnych w książce, dlatego warto posiłkować się internetem, tak aby w pełni przyswoić ogrom danych, które przytacza autor na temat walk (polecam np. tę mapę: https://collections.lib.uwm.edu/digital/collection/agdm/id/10431/ ). Chylę czoła pracy wykonanej przez pana Marka Sobskiego! Polecam!
Prawdopodobnie pierwsza i jedyna na polskim rynku wydawniczym pełna monografia działań lądowych w Rogu Afryki w latach 1940-1941. Pozycja omawia działania ze wskazaniem na włoski punkt widzenia. Tematyka jest bardzo egzotyczna, dlatego ciężko odnieść mi się do poziomu merytorycznego omawianej pozycji. Autor rozpoczyna od zarysowania tła kampanii: włoskiej inwazji na...