Tu jest Grecja! Antyk na nasze czasy

Okładka książki Tu jest Grecja! Antyk na nasze czasy autora Marek Węcowski, 9788324411566
Okładka książki Tu jest Grecja! Antyk na nasze czasy
Marek Węcowski Wydawnictwo: Wydawnictwo Iskry publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
2023-11-07
2023-11-07

Kup Tu jest Grecja! Antyk na nasze czasy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tu jest Grecja! Antyk na nasze czasy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tu jest Grecja! Antyk na nasze czasy

Spojrzenie z dystansu faktycznie pomaga inaczej ocenić nasze bieżące bolączki - i to nie chodzi o dystans kilku czy kilkudziesięciu lat, ale cofnięcie się nawet do antyku, a nawet rzut okiem wstecz na całą historię ludzkości. Na przykład liczne pandemie, w porównaniu do których pandemia Covid-19 jawi się jako ledwie drobnostka. Tu autor odnosi się m.in. do bieżącego kryzysu demokracji, opowiadając o tym, jak wyglądała demokracja w swojej ojczyźnie, czyli starożytnej Grecji. Rozkłada też na czynniki pierwsze modną teraz "pułapkę Tukidydesa". Jest to trochę inne podejście do historii starożytnej, niż to klasyczne - od daty do daty, od wojny do wojny - i nie jest też celem tej pozycji przedstawianie historii starożytnej, ale właśnie odniesienie do niej naszych bieżących wydarzeń (co wynika zresztą z opisu książki). Trudno w takiej sytuacji zarzucać "jałowe wtręty o Ukrainie", skoro wojna za wschodnią granicą od 4 lat kształtuje sytuację na świecie i sprawia, że zadajemy sobie pytania o naszą przyszłość. Chyba że ktoś żyje pod kamieniem...
A czy naprawdę "historia lubi się powtarzać", czy też tylko tak się nam zdaje? Często powtarzamy też tego typu frazesy, nie zdając sobie sprawy, o ile życie dawniej różniło się od obecnego. A poza tym chodzi o to, żeby się nie powtarzała... Najciekawsze wydało mi się pytanie "I my rozliczamy polityków, ale czy potrafimy rozliczyć samych siebie z katastrofalnego błędu ich popierania?".

Rozważania o kulturze, polityce, ustroju, wojnach, obyczajach starożytnej Grecji również w kontekście czasów współczesnych i odniesienia do nich. Historia lubi się powtarzać.
Mnóstwo wiedzy.

Mnóstwo wiedzy.

Spotkałem się z recenzjami krytykującymi autora za liczne wtrącenia odnoszące się do wydarzeń nam bardzo bliskich, takich jak wojna w Ukrainie czy pandemia COVID. Moim zdaniem był to świetny zabieg, a przynajmniej na chwilę obecną, „na nasze czasy”. Przeżywając te wydarzenia niemal jakby wczoraj, tym bardziej utożsamiłem się z historią świata Hellenów wskazywaną przez autora. Pokazane analogie i przemyślenia są trafne i dają wiele do myślenia. Jednocześnie mam świadomość, że czytelnik sięgający po tę książkę za dwadzieścia lat może nie odebrać tych odniesień z taką samą intensywnością, podobnie jak dla przykładu dziś młodsze pokolenie nie zawsze rozumie wagę wydarzeń z okresu wojny w Jugosławii. Być może jednak właśnie dzięki temu książka stanie się w przyszłości cennym świadectwem „czasu niepewności”, w którym obecnie żyjemy.

Pomijając te współczesne odniesienia, „Tu jest Grecja!” czyta się szybko i przyjemnie, a jednocześnie prezentuje treści na wysokim poziomie. Autor sięga do licznych źródeł antycznych i opatrza je znakomitą analizą, pozwalającą spojrzeć na nie w zupełnie nowy sposób.

To świetna pozycja popularnonaukowa, zarówno dla pasjonatów historii, jak i dla osób, które chcą poznać antyczną helladę "trochę bardziej".

380 użytkowników ma tytuł Tu jest Grecja! Antyk na nasze czasy na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Tu jest Grecja! Antyk na nasze czasy na półkach dodatkowych

Okładka książki Antropologia antyku greckiego. Zagadnienia i wybór tekstów Emile Benveniste, Jacob Burckhardt, Walter Burkert, Claude Calame, Filippo Cassola, Susan Guettel Cole, Derek Collins, James Davidson, Kenneth James Dover, Ken Dowden, Christopher A. Faraone, Françoise Frontisi-Ducroux, Robert Garland, Louis Gernet, Simon Goldhill, Jack Goody, Fritz Graf, Jasper Griffin, Eric A. Havelock, Geoffrey Kirk, Włodzimierz Lengauer, François Lissarrague, Paweł Majewski, Oswyn Murray, James Redfield, Alain Schnapp, Christiane Sourvinou-Inwood, Lech Trzcionkowski, Jean-Pierre Vernant, Henk S. Versnel, Pierre Vidal-Naquet, Ian Watt, Marek Węcowski, Aleksander Wolicki, Edward Zwolski
Okładka książki Historia starożytnych Greków. Tom II: Okres klasyczny Benedetto Bravo, Marek Węcowski, Ewa Wipszycka, Aleksander Wolicki
Okładka książki Mówią Wieki. Antologia tekstów 1958–2007 Władysław Bartoszewski, Jan Baszkiewicz, Marian Biskup, Maria Bogucka, Jerzy Dowiat, Aleksander Gieysztor, Jerzy Głosik, Stefan Kieniewicz, Tomasz Kizwalter, Michał Kopczyński, Stefan Maria Kuczyński, Tadeusz Łepkowski, Paweł Machcewicz, Antoni Mączak, Marian Małowist, Stefan Meller, Andrzej Nadolski, Andrzej Nieuważny, Andrzej Paczkowski, Redakcja miesięcznika Mówią Wieki, Emanuel Rostworowski, Izabella Rusinowa, Henryk Samsonowicz, Jerzy Skowronek, Paweł Sowiński, Jacek Staszewski, Jerzy Strzelczyk, Anna Świderkówna, Andrzej Szwarc, Janusz Tazbir, Tadeusz Wasilewski, Marek Węcowski, Ewa Wipszycka, Waldemar Wojnar, Andrzej Wyczański, Andrzej Zahorski, Benedykt Zientara
Okładka książki Ideologia i propaganda w starożytności Katarzyna Balbuza, Piotr Berdowski, Ilona Błaszczyk, Jerzy Ciecieląg, Stanisław Ducin, Maria Dzielska, Jerzy Hatłas, Kazimierz Ilski, Juliusz Jundziłł, Agata Aleksandra Kluczek, Henryk Kowalski, Krzysztof Królczyk, Tomasz Ładoń, Lesław Morawiecki, Maria Musielak, Krzysztof Nawotka, Vladimir V. Nazarov, Tatiana Nazarova, Łukasz Niesiołowski-Spano, Marek Jan Olbrycht, Aldona Ossowska-Zwierzchowska, Ryszard Pankiewicz, Norbert Rogosz, Ryszard Sajkowski, Paweł Sawiński, Dariusz Słapek, Marcin Śmietanka, Michał Stachura, Wiesław Suder, Anna Tatarkiewicz, Marek Węcowski, Józef Wolski, Mateusz Żmudziński

Cytaty z książki Tu jest Grecja! Antyk na nasze czasy