- historia
- Beyond: The Astonishing Story of the First Human to Leave Our Planet and Journey into Space
- 2023-10-11
- 2023-10-11
- 2021-04-13
- Adam Wawrzyński
OPOWIEŚĆ O NAJPIĘKNIEJSZEJ PRZYGODZIE LUDZKOŚCI.
Jest rok 1961. Szczytowy okres zimnej wojny. 12 kwietnia o godzinie 09:07 młody Rosjanin siedzi w maleńkiej kapsule na szczycie najpotężniejszego międzykontynentalnego pocisku balistycznego Związku Radzieckiego i wystrzeliwuje w przestworza. Nazywa się Jurij Gagarin i zamierza na trwale zapisać się w historii. Podróżując z prędkością prawie dziesięć razy większą niż pocisk z karabinu, okrąża kulę ziemską w zaledwie 106 minut. Ze swoich okien widzi Ziemię jak nikt inny – przemierza zachód i wschód słońca, oceany i kontynenty, doświadcza jej piękna i kruchości. Mimo że jego start był utajniony, w ciągu kilku godzin od wylądowania stał się światową gwiazdą – pierwszym człowiekiem, który opuścił naszą planetę.
„Kosmiczny wyścig” opowiada ekscytującą historię tego niesamowitego lotu. Obydwa supermocarstwa podjęły ogromne ryzyko, aby jako pierwsze wysłać człowieka w kosmos. Amerykanie w pełnym blasku mediów, Sowieci w zupełnej tajemnicy. Opierając się na szeroko zakrojonych oryginalnych badaniach i żywych zeznaniach naocznych świadków, z których wielu nigdy wcześniej o tym nie rozmawiało, Stephen Walker ujawnia skrywane przez dziesięciolecia tajniki i zabiera czytelnika w jedną z największych przygód ludzkości.
Kup Kosmiczny wyścig. Zdumiewająca historia pierwszego człowieka, który opuścił Ziemię w ulubionej księgarni
Oceny książki Kosmiczny wyścig. Zdumiewająca historia pierwszego człowieka, który opuścił Ziemię
309 użytkowników ma tytuł Kosmiczny wyścig. Zdumiewająca historia pierwszego człowieka, który opuścił Ziemię na półkach głównych- Chcę przeczytać 191
- 2024 7
- 2025 6
- Historia 4
- 2023 2
Tagi i tematy do książki Kosmiczny wyścig. Zdumiewająca historia pierwszego człowieka, który opuścił Ziemię
Cytaty z książki Kosmiczny wyścig. Zdumiewająca historia pierwszego człowieka, który opuścił Ziemię
Dodaj cytat z książki Kosmiczny wyścig. Zdumiewająca historia pierwszego człowieka, który opuścił Ziemię
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kosmiczny wyścig. Zdumiewająca historia pierwszego człowieka, który opuścił Ziemię
Ta książka ma dwa oblicza, bo to trochę opowieść o amerykańsko-radzieckiej kosmicznej rywalizacji o wysłanie człowieka w kosmos, której punktem kulminacyjnym był lot Gagarina. Brytyjski pisarz szczegółowo omawia również to wydarzenie w swojej pracy.
Jeśli chodzi o konstrukcję książki, to interesujące jest to, że Brytyjczyk zdecydował się opisać oba programy kosmiczne, do pewnego momentu narracja przebiega naprzemiennie i śledzimy to co się dzieje w obu krajach. Autor przedstawia nam sylwetki kandydatów na astro i kosmonautów, ich szkolenie, problemy techniczne, loty zwierząt w kosmos czy inne postacie związane z programem kosmicznym jak Siergiej Korolow czy Wernher von Braun.
Jak wspomniałem, to też opis lotu Gagarina w kosmos. Poza oczywiście samą wyprawą, podobało mi się, że autor zwrócił uwagę na samo przedstawienie lotu w radzieckich "mediach"(to też ciągle przebijający się przez całą pracę wątek kontrastu jawności amerykańskiego programu i tajności radzieckiego),to jak zmieniono pewne szczegóły na jego temat jak godzina i rodzaj lądowania. No i w sumie nie zdawałem sobie sprawy, że aż tyle rzeczy wtedy tam poszło nie tak.
Na uwagę zasługuje fakt, że brytyjski autor wybrał się do Rosji, porozmawiał z kilkoma świadkami tamtych wydarzeń. To też widoczne jest w narracji, na przykład świetnie opisano pierwsze kilka minut po lądowaniu Gagarina na Ziemi. Całość więc moim zdaniem prezentuję się bardzo interesująco.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli chodzi o konstrukcję książki, to interesujące jest to, że Brytyjczyk zdecydował się opisać oba programy kosmiczne, do...
Książka od której nie idzie się oderwać . Doskonale opisuje kontrasty między 2 mocarstwami w kontekście wyścigu kosmicznego , a tak właściwie w kontekście całego jestestwa tych państw.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca, ładnie poukładana, bez zbędnych dodatków, które nic nie wnoszą do historii. Cudownie czytało się tę pozycję, dosłownie czułem emocje, które towarzyszyły bohaterom tamtych wydarzeń.
Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam!
Książka z dobrym tempem opisu wydarzeń.
Pokazane jest tło polityczne lat 60-tych XX wieku i lądowa rywalizacja np. inwazja w Zatoce Świń na Kubie oraz wydarzenia zupełnie poboczne (proces Eichmana),biografie uczestników (zarówno kosmo/astronautów jak i naukowców),program szkoleniowy, a potem w miarę chronologicznie, wydarzenia dzień po dniu do momentu startu. Tutaj ten wyścig czuć już na każdej stronie).
No i sam moment startu, lotu i lądowania - relacja z prawie każdej minuty.
Podobały mi się próby opisu wrażeń i emocji uczestników, cytaty z pamiętników, wspomnienia. Ta ukrywana przed kolegami rywalizacja i nadzieje na zostanie pierwszym, rozczarowanie po zostaniu drugim, obawy jeśli coś pójdzie nie tak zarówno te osobiste, ambicjonalne jak i konsekwencje polityczne gdzie na szali było życie własne i rodziny, woda sodowa po sukcesie i jej skutki.
Ostatni rozdział podsumowuje dalsze losy najważniejszych uczestników programów kosmicznych.
Książka z dobrym tempem opisu wydarzeń.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyraźnie skoncentrowana na ludziach zaangażowanych w tę historię, a nie na sprawach technicznych (te zagadnienia też oczywiście występują ale to jednak ludzie są jej twórcami). Omówiony jest program selekcji kandydatów po obydwu stronach i pokazane diametralnie różne podejście w ZSRR i USA do tematu lotu w kosmos.
Pokazane jest tło...
Rywalizacja o pierwszy lot w kosmos pomiędzy dwoma mocarstwami. Autor szczegółowo opisuje genezę, przebieg przygotowań oraz sam lot. Uchyla przy tym rąbka tajemnicy w kontekście wielu wydarzeń i osób. Widać ogrom pracy jaką wykonał autor bo miejscami zaskakuje szczegółami do których dotarł. Dodatkowo ma świetny styl bo książkę czyta się (w moim przypadku słucha) jak dynamiczną powieść sensacyjną. Fenomenalna książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzuć, że w autorze tkwi reżyser - akcja książki naprawdę była prowadzona jak w filmie. Na wielki plus żywe opisy i umiejętność budowania ekscytacji czytelnika.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zaparła mi dech w piersiach
Książka zaparła mi dech w piersiach
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna książka i fenomenalna robota reporterska. Myślałem, że znajdę tu jedynie historię Gagarina, ale jest tu znacznie więcej. Mamy do czynienia z bardzo szczegółowym opisem wyścigu o podbój kosmosu między ZSRR i USA. Autor przez większość książki przedstawia wydarzenia z dwóch perspektyw co nie tylko jest interesujące, ale podbija napięcie i praktycznie przez cały czas czujemy, że jest to "wyścig". Autor, z uwagi na pochodzenie Gagarina, na pewno miał utrudnione zadanie w zdobywaniu wiedzy w tym temacie. Dla mnie to pozytywne zaskoczenie tego roku, bo nie spodziewałem sie, że będzie to aż tak dobre! Oby wiecej takich świetnych książek. Polecam zdecydowanie.
Rewelacyjna książka i fenomenalna robota reporterska. Myślałem, że znajdę tu jedynie historię Gagarina, ale jest tu znacznie więcej. Mamy do czynienia z bardzo szczegółowym opisem wyścigu o podbój kosmosu między ZSRR i USA. Autor przez większość książki przedstawia wydarzenia z dwóch perspektyw co nie tylko jest interesujące, ale podbija napięcie i praktycznie przez cały...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSwietna lektura!
Wydaje sie, ze juz napisano wszystko o kosmosie. Kolejny astronauta po powrocie z Miedzynarodowej Stacji wydaje ksiazke. Sam jestem po serii ladowan na KSiezycu, Apollo 11 i 13. Jednak radziecki program kosmiczny zawsze owiany byl tajemnica. Autor wykonal swietna robote i nielatwe zadanie - zdazyl przeprowadzic wywiady z jeszcze zyjacymi osobami w Rosji i nie tylko. Dotarl do wielu dokumentow - jeszcze do niedawna tajnych. Warto.
A jeszcze podpowiem, ze rowniez warto poszukac filmu o Gagarinie z 2013.
Swietna lektura!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydaje sie, ze juz napisano wszystko o kosmosie. Kolejny astronauta po powrocie z Miedzynarodowej Stacji wydaje ksiazke. Sam jestem po serii ladowan na KSiezycu, Apollo 11 i 13. Jednak radziecki program kosmiczny zawsze owiany byl tajemnica. Autor wykonal swietna robote i nielatwe zadanie - zdazyl przeprowadzic wywiady z jeszcze zyjacymi osobami w Rosji i...
Nie wiem dlaczego, ale spodziewałem się tu tylko historii Gagarina. Autor pokazał jednak cały przebieg zimnowojennej walki o zdobycie kosmosu. Niesamowita reporterska praca!
Książka w szczegółowy sposób, ale co ważne, przystępny i zrozumiały opowiada każdy etap misji kosmicznej - od pomysłu, przez szkolenie załóg, proces budowy, po start, lot i lądowanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzuć jednak momentami próbę wywyższenia USA, a może to słabo skrywana zazdrosc, że to ZSRR pierwsze wysłało człowieka w kosmos.
Książka w szczegółowy sposób, ale co ważne, przystępny i zrozumiały...