Kino artystów i artystek. Od Mélièsa do Maciunasa

- film, kino, telewizja
- 2023-01-01
- 2023-01-01
„Kino artystów i artystek” to autorska historia kina awangardowego, eksperymentalnego, tworzonego przez osoby, które działały także na innych polach twórczych. Bohaterowie i bohaterki Marcina Giżyckiego są malarzami (Fernand Léger),rzeźbiarzami (August Zamoyski),filozofami (Guy Debord),wokalistkami (Yoko Ono),a przede wszystkim właśnie artystami i artystkami, których nie sposób tak łatwo sklasyfikować. Często działali i działały w wielu dziedzinach, od szeroko pojętych sztuk wizualnych po szeroko pojętą literaturę. Oczywiście nie brak tu także postaci fundamentalnych dla awangardy filmowej, by wymienić choćby Mayę Deren czy Shirley Clarke.
Autor opisuje filmy niemożliwe do znalezienia i podaje trudno dostępne informacje, a jednocześnie oswaja nas z kinem awangardowym. Pokazuje także, że film – który historia sztuki przez dekady traktowała jako zjawisko poboczne – w istocie był ważnym środkiem wypowiedzi artystów i artystek.
Marcin Giżycki proponuje autorską historię kina tworzonego przez artystów i artystki, którzy działali też na innych polach sztuki lub byli związani z głównymi kierunkami sztuki XX wieku. Na pierwszą część książki składają się rozdziały omawiające filmy i twórców związanych z ruchami pierwszej połowy XX wieku, takimi jak kubizm, ekspresjonizm, dadaizm, konstruktywizm i surrealizm.
W części drugiej znajdują się eseje poświęcone wybranym powojennym artystom filmowcom, między innymi Harry’emu Smithowi, Mai Deren, Johnowi Whitneyowi czy członkom ruchu Fluxus.
Giżycki pokazuje, że film – przez dekady traktowany przez historyków sztuki jako boczny tor sztuki współczesnej – był w rzeczywistości jej ważnym środkiem wypowiedzi.
Powyższy opis pochodzi od Wydawcy.
Kup Kino artystów i artystek. Od Mélièsa do Maciunasa w ulubionej księgarni
Oceny książki Kino artystów i artystek. Od Mélièsa do Maciunasa
19 użytkowników ma tytuł Kino artystów i artystek. Od Mélièsa do Maciunasa na półkach głównych- Chcę przeczytać 15
- Scan [całość 600 dpi] 1
- Film/Telewizja/Media 1
- Filmowe 1
- Kino 1
- Posiadam (książka papierowa) 1
- Duchowość albo/i wyobraźnia symboliczna 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kino artystów i artystek. Od Mélièsa do Maciunasa
Znakomite studium kinowej awangardy, podpatrywanej z nietypowej i odświeżającej strony.
Autor pochyla się nad filmowymi eksperymentami artystów i artystek z różnych dziedzin (pisarze, malarze, muzycy). Sięga do wielu źródeł, odnajduje obrazy zagubione, opisuje pierwsze home movies (Augusta Zamoyskiego zabawy z kamerą w latach 20. XX wieku) oraz radykalne pomsyły Stana Brakhage’a i Fluxusu, czy jedyny film Samuela Becketta, z Busterem Keatonem w roli głównej! Pisarstwo Giżyckiego przykuwa precyzją, erudycją i przejrzystością, i całe szczęście ucieka od naukowego hermetyzmu.
Książka jest pięknie wydana na kredowym papierze, z dużą ilością zdjęć i świetnie zaprojektowanej stronie edytorskiej i wizualnej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor pochyla się nad filmowymi eksperymentami artystów i artystek z różnych dziedzin (pisarze, malarze, muzycy). Sięga do wielu źródeł, odnajduje obrazy zagubione, opisuje pierwsze home movies (Augusta Zamoyskiego zabawy z kamerą w latach 20. XX wieku) oraz radykalne pomsyły Stana...