Kompleks polski

Okładka książki Kompleks polski autora Tadeusz Konwicki, 9788367769556
Okładka książki Kompleks polski
Tadeusz Konwicki Wydawnictwo: Estymator Seria: Seria z Tukanem literatura piękna
e-book
Seria z Tukanem
2023-01-01
1989-01-01

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Kompleks polski w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kompleks polski

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kompleks polski

Zawsze aktualne tematy wolności, niepodległości, suwerenności. Zestawione przez autora w dwóch płaszczyznach PRL- owskiej kolejce i powstańczych zmaganiach powstania styczniowego. Niepowtarzalny styl, urzekający język, intrygująca okładka, podziemne wydanie.

To jedna z tych książek które czytałam z ołówkiem w pobliżu, zawsze jest coś do zaznaczenia, jakaś dłuższa lub krótsza myśl. Jeśli po zakończeniu książki zaczynam myśleć jaką kolejną książkę autora dołożyć do stosiku książek "do przeczytania" to znaczy, że książka wpłynęła na mnie do tego stopnia, że chcę zgłębić twórczość autora.
Konwicki opisał absurdalną, smutną i niedorzeczną rzeczywistość prlu wplatając wątki o wydarzeniach z okresu powstania styczniowego. Bardzo dużo ciekawych rozważań o narodach, wolności, polskości, własnej twórczości. Piękny język i naprawdę bardzo przyjemnie się czytało. Książka kosztowała w antykwariacie całe 6 zł i zostaje w mojej biblioteczce, nie podaję jej dalej, myślę że za jakiś czas znowu do niej zajrzę.

Konwicki opisał absurdalną, smutną i...

Wigilijny wieczór, Warszawa, lata 70. XX wieku.

Literacki fresk ujmujący we wzór intelektualno-estetyczny pewną epokę czyli czasy katastrofy gospodarczej, złodziejstwa, grandy, marzeń Edwarda Gierka o europeizacji komunizmu i gigantycznych kolejek, w jednej z nich przed sklepem jubilerskim wraz z innymi współtowarzyszami PRL-owskich niedoli stoi Tadeusz Konwicki, pisarz i narrator „Kompleksu polskiego”, wszyscy obywatele, jak jeden mąż, a wraz z nimi czytelnik, czekają na dostawę złotych radzieckich obrączek.

Tragizm idzie pod rękę z błazenadą, ktoś napisał, że nuda, tak, ale najwyższej próby, starzec Konwicki, jak sam o sobie mawiał, bo lubił przywdziewać maskę starca, powierza czytelnikowi myśli poranne i rozpacze wieczorne, osobiste doświadczenia i refleksje, nade wszystko poczucie odpowiedzialności za PRL, książka wielu uroków ukrytych w warstwie słownej, pulsujący życiem i prawdą język wibruje wileńską autoironią, jest giętki i soczysty, trudno się nim nasycić.

Opowieść o Polsce i Polakach: „Ja jestem indywiduum, którego nie rozumieją bliźni znad Tybru, Sekwany czy Hadsonu, niby pojmują moje przetłumaczone wiernie zdania główne oraz poboczne, niby łapią sens metafor i migotliwość nastrojów, ale nie potrafią współczuć mojej doli, ani ogarnąć bezsensu mojego sensu, który wydaje się im nierzeczywisty, obcy, pozbawiony motywacji, a więc zupełnie niezrozumiały. Nie rozumieją mnie, bo jestem Polakiem.”

Konwicki stoi w moim domu na półce obok Miłosza, Iwaszkiewicza, Myśliwskiego, Zagajewskiego, jest to proza bogata w gorzką wiedzę, zaprawiona melancholijną rezygnacją, ujmująco autoironiczna: ”Pani Julio, ja się zmęczyłem udawaniem, udawaniem mężczyzny, literata, kochanka, fingowaniem uczuć, zamiłowań, namiętności, Bóg mnie stworzył mniej albo bardziej na swoje podobieństwo, jestem w zmowie z takimi jak ja, oni na mnie czekają, bo mnie potrzebują.”

„- Zasnął pan?
- Myślę o swoim życiu.
- Nic pan nie wymyśli.”

„- Co pana krępuje?
- Banalność, banalność nieprzyzwoitości.”

„- Na jaki cud pan czeka?
- Na cud zrozumienia. Na taki cud czekają ludzie od tysięcy lat.”

Wigilijny wieczór, Warszawa, lata 70. XX wieku.

802 użytkowników ma tytuł Kompleks polski na półkach głównych
150 użytkowników ma tytuł Kompleks polski na półkach dodatkowych