Zorze wieczorne

Tadeusz Konwicki Wydawnictwo: Estymator literatura piękna
e-book
2024-03-07
1991-01-01

Kup Zorze wieczorne w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zorze wieczorne

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zorze wieczorne

Bardzo interesujące, często gorzkie i raczej pesymistyczne refleksje, choć i z nutą humoru, o którym pisze Konwicki:"ta dziwna witamina, która pomagała mi przetrwać sześćdziesiąt lat".
Ciekawe portrety Tyrmanda i Michnika, trochę anegdot i na koniec wzruszający portret własnej rodziny.
Jest jeszcze opowiadanie o miłości i wojnie, choć ta ostatnia jest w tle, bo zakochany chłopak zapomina o niej odurzony siłą uczucia.

Dla mnie ta książka to okazja do zadumy nad literaturą, świadomością, rynkiem wydawniczym, infantylizmem i wieloma innymi zagadnieniami, o którym pisze Konwicki. Sporo jego uwag brzmi wciąż bardzo aktualnie mimo upływu czasu.

"Powstaliśmy z chaosu i żyjemy w chaosie. Dlatego pewnie stale i zawsze nosimy w sobie tak dramatyczną tęsknotę do hierarchii i porządku. Marzymy, żeby ten świat, do którego zabłąkaliśmy się nie wiadomo skąd, żeby ten niewielki świat jawił się nam jako budowla logiczna, skonstruowana wedle miar wartości. Żeby dobro było u góry, pod samym niebem, a zło na dole, przy bramach piekła. Żeby rozum był wywyższony, a głupota zniknęła we wzgardzie. Żeby piękno wypędziło z tej planety brzydotę.
Ale jest odwrotnie. Mądrych linczują, a głupcom nakładają na głowy korony. Dobrzy żebrzą pod kościołami, a źli latają własnymi odrzutowcami. Piękno chowa się po kątach, a brzydota pyszni się na każdym miejscu, gdzie tylko skierujemy wzrok".

Konwickiego nocne czytanie. Dobre, bo nocne (?).
Mam wrażenie, że Tadźkę powinno czytać się tylko i wyłącznie w nocy.
Z tęsknotą w sercu.

Kolejny raptularz, zbiór przemyśleń, narzekań, płonnych nadziei, bólu serca i kości.
Wzbogacony o przerywnik w postaci "Kilku dni wojny, o której nie wiadomo, czy była".

Kojące, nocne czytanie.

Moja kolejna książka wielkiego mistrza. Pierwsza fabularna część jest rewelacyjna, druga niestety miejscami przynudzająca.

129 użytkowników ma tytuł Zorze wieczorne na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Zorze wieczorne na półkach dodatkowych