O przyszłość Rapperswilu i inne teksty

- publicystyka literacka, eseje
- 2023-01-01
- 2023-01-01
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup O przyszłość Rapperswilu i inne teksty w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki O przyszłość Rapperswilu i inne teksty
4 użytkowników ma tytuł O przyszłość Rapperswilu i inne teksty na półkach głównych- Chcę przeczytać 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce O przyszłość Rapperswilu i inne teksty
Hellou! Czy są tu miłośnicy prozy Żeromskiego? Nieważne, jak wielu - z tej książki raczej nie dowiecie się nic o wartości Jego pisarstwa, za to na pewno o Jego nawyku oddania pracy, polemicznej żyłce i patriotycznej pasji. Rzecz dotyczy okresu, w którym Żeromski pracował jako bibliotekarz w szwajcarskim miasteczku Rapperswille. Tam pewien pasjonat polskiej sprawy, z dala od lepkich i wścibskich łap zaborców urządził muzeum polskich pamiątek, które podobno działało prawie do dziś. Jaka szkoda, że nie dowiedziałam się o nim w szkole i jak dobrze, że dowiedziałam się o nim z tej książki! A waga placówki była nielekka skoro tam spoczęło na wiele lat serce Kościuszki!
Ale cały problem polegał na tym, że kustoszem tej placówki był pełen fantazji Włodzimierz Rużycki, który podobno traktował raperswilskie eksponaty z niezwykłą jak na muzealnika dezynwolturą. Niektóre artefakty po prosu niszczył, innym nie zapewnił odpowiednio godnej ekspozycji, jeszcze inne po prostu fałszował ku większej chwale zbiorów. Świadkiem tych dziwnych machinacji był młody Żeromski i bardzo nie podobało Mu się to, co widział. Stąd zbiór alarmujących listów i polemik zawartych w tej książce. A ta naprawdę ślicznie wydana publikacja może być marzeniem archiwisty i historyka ale raczej nie przeciętnego czytelnika spragnionego artystycznych wrażeń.
Zatem - ludzie kochane! Kochajcie Żeromskiego lecz uwierzcie mi, wzięłam o na klatę, przeczytałam i ... nie zachęcam. Już nie musicie, nie ma co iść tą drogą.