Ogień za ogień

Okładka książki Ogień za ogień autorstwa Jenny Han, Siobhan Vivian
Okładka książki Ogień za ogień autorstwa Jenny Han, Siobhan Vivian
Jenny HanSiobhan Vivian Wydawnictwo: Wydawnictwo Kobiece Cykl: Ból za ból (tom 2) Seria: Young literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Ból za ból (tom 2)
Young
Fire with Fire
2023-08-23
2016-10-27
2013-08-13
Natalia Laprus
Drugi tom trylogii Zemsta!
Gdy ogień raz zostanie rozpalony, możesz jedynie pozwolić mu płonąć...

Lillia, Kat i Mary działają w tajemnicy, aby zmierzyć się z ludźmi, którzy je skrzywdzili. Sprawy wymykają się jednak spod kontroli, a starannie opracowany plan zaczyna się sypać.

Na razie wygląda na to, że uszło im to na sucho. Teraz muszą tylko iść dalej i pozbierać zagubione kawałki, zapomnieć, że kiedykolwiek zawarły pakt. Ale jedną z nich przepełnia gniew tak silny, że komuś może stać się krzywda…
Oko za oko, ząb za ząb, ogień za ogień. Złamane serce za złamane serce.

Kontynuacja powieści „Ból za ból”, czyli pierwszego tomu trylogii Zemsta, sprawi, że wasze serca niejednokrotnie zabiją szybciej. Historia trzech dziewczyn, które marzą o zemście i pokazaniu wrogom, jak wielki błąd popełnili, stając na ich drodze. Wciągająca, trzymająca w napięciu opowieść pozostanie z wami na długo.

Kup Ogień za ogień w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Ogień za ogień

1813 664

Oceny książki Ogień za ogień

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ogień za ogień

Książka najgorsza z trylogii. Taki typowy 2 tom. Końcówka była według mnie najlepsza, musiałam przeczytać ją kilka razy aby do końca zrozumieć o co chodzi. Od razu sięgnęłam po 3 tom.

Pierwszy tom pamiętam już dość słabo, ale drugi niestety zapadł mi w pamięć głównie przez to, jak ciężko się go czytało. Sam pomysł na historię bardzo mi się podobał i miał duży potencjał, dlatego tym bardziej szkoda, że realizacja w drugim tomie mnie rozczarowała.

Książka mogłaby być spokojnie krótsza o jakieś 200 stron, ponieważ zawiera wiele niepotrzebnych wątków i dłużyzn, które niewiele wnoszą do fabuły. Momentami miałam wrażenie, że akcja stoi w miejscu, a niektóre fragmenty są po prostu zbędne.

Dodatkowo pojawiło się bardzo dużo krindżowych scen, które były trudne do przebrnięcia i sprawiały, że czytanie stawało się męczące.

O matko jaki to był dobry tom!
To co się wydarzyło na sam koniec przetwarzałam przez kilka dobrych minut. Poświęciłam je na analizowanie wszystkiego co się wydarzyło od pierwszych stron pierwszego tomu, aż po sam koniec. Autorki na prawdę świetnie poprowadziły tę historię fabularnie i bardzo dobrze wykreowały jej bohaterów

O matko jaki to był dobry tom!

793 użytkowników ma tytuł Ogień za ogień na półkach głównych
167 użytkowników ma tytuł Ogień za ogień na półkach dodatkowych

Jenny Han
Jenny Han
Amerykańska autorka książek dla dzieci i młodzieży. Zdobyła popularność trylogią Tego lata stałam się piękna oraz Do wszystkich chłopców, których kochałam, powieść ta została zaadaptowana na potrzeby filmu o tym samym tytule. Swoją pierwszą powieść pt. Shug napisała jeszcze w czasie studiów. Książka opowiada o Annemarie Wilcox, dwunastolatce, która próbuje odnaleźć się w nowej szkole. Następnym jej dziełem była trylogia o miłości młodych ludzi. Trzy powieści, Tego lata stałam się piękna, Bez ciebie nie ma lata oraz Dla nas zawsze będzie lato, szybko stały się bestsellerami New York Timesa. W 2014 r. Han wydała młodą powieść romantyczną dla dorosłych, To All the Boys I Loved Before , o Lara Jean Song Covey, uczennicy liceum, której życie wywraca się do góry nogami, gdy listy, które napisała do jej pięciu przeszłych przygnębień, są wysyłane bez jej wiedza. Powieść została wybrana do adaptacji ekranowej w tygodniach po jej debiucie. Kontynuacja, PS I Still Love You , została wydana w następnym roku i zdobyła nagrodę dla literatury dla młodych dorosłych w latach 2015–2016 dla Azji i Pacyfiku. Trzecia powieść, Always and Forever, Lara Jean , została wydana dwa lata później. adaptacja pierwszy utwór , z udziałemLana Condor w roli głównej, rozpoczęła zdjęcia w lipcu 2017 r., A Netflix wydała ją w sierpniu 2018 r., Aby uzyskać pozytywne recenzje. Miała krótką scenę w filmie.

Już nie ma tamtej mnie Amber Smith
Już nie ma tamtej mnie
Amber Smith
❤️‍🩹 „ᴊᴜż ɴɪᴇ ᴍᴀ ᴛᴀᴍᴛᴇᴊ ᴍɴɪᴇ” ᴀᴍʙᴇʀ ꜱᴍɪᴛʜ ❤️‍🩹 •• To, co kiedyś wydawało się prawdą, teraz jest kłamstwem. •• ▪️𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪️ Grudzień mija mi na nadrabianiu książkowych zaległości. „Już nie ma tamtej mnie” czekała dwa lata, żebym się w końcu za nią zabrała i cóż rozczarowała mnie ta książka… Poznajemy Eden. Spokojną, poukładaną dziewczynę, która dobrze się uczy i stara się być dobrą siostrą i przyjaciółką. Wszystko się zmienia, gdy Eden zostaje brutalnie wykorzystana w swoim własnym pokoju, przez osobę, którą dobrze zna i lubi… To wydarzenie sprawia, że dziewczyna zamyka się w sobie i zakopuje swój brudny sekret, nie chcąc, by ktokolwiek się o tym dowiedział. Jednak poczucie jej własnej wartości drastycznie spada i z roku na roku Eden coraz bardziej stacza się w dół. Odpycha od siebie bliskich, przyjaciół i Josha - jedynego chłopaka, który na każdym kroku udowadniał jej, że mu na niej zależy. ❤️‍🩹 Co do tej książki mam mieszane uczucia. Z jednej strony była dobra, łamiąca serce, lecz nie zabrakło w niej mega irytujących momentów i złych poczynań głównej bohaterki, przez co nie raz miałam ochotę rzucić tą książką w kąt. Zdaje sobie sprawę, że Eden doświadczyła czegoś naprawdę okropnego ( została zgwa*cona) jednak jej zachowanie naprawdę mnie odpychało. Być może przez to autorka chciała uświadomić, że nie można takich spraw zamiatać pod dywan, tylko trzeba o nich mówić, by samemu nie mierzyć się z problemem. Śledząc poczynania Eden możemy obserwować jej powolny upadek. Z roku na rok staje się coraz gorszą wersją siebie, aż w końcu nie ma przy sobie nikogo, komu by na niej zależało… „Już nie ma tamtej mnie” to książka, która porusza wiele ważnych problemów, z jakimi wielu młodych ludzi boryka się w życiu codziennym. Czasami takie historie potrafią obudzić nas z letargu i pchnąć do działania.  Dlatego uważam, że ta powieść jest dobra i warto po nią sięgnąć. Nie mówię, że jest idealna, bez skazy, bo znajdzie się parę niepotrzebnych elementów, ale mimo wszystko ją polecam. Autorka poruszyła w niej bardzo ważny temat, jednak według mnie trochę szkoda, że nie zrobiła tego w bardziej przystępny sposób i nie pokazała innym młodym dziewczynom jak poradzić sobie w takiej sytuacji, bo z pewnością historia Eden tego nie przedstawia. Z pewnością sięgnę po drugi tom, bo widziałam, że pojawia się w nim ponownie Josh, a to jedyna postać, którą naprawdę polubiłam 🙊
Goszaczyta - awatar Goszaczyta
oceniła na64 miesiące temu
P.S. I Like You Kasie West
P.S. I Like You
Kasie West
Kto nie chciałby wymieniać się listami ze swoim tajemniczym wielbicielem? Opis książki: Lily po prostu zapisała wers z ukochanego utworu na ławce. Niczego nie oczekiwała, a jednak następnego dnia zobaczyła, że ktoś dopisał kolejne zdanie. Ktoś, kto najwyraźniej zna tekst tej piosenki. Jak to możliwe, że w tej nudnej szkole ktoś także kocha alternatywne zespoły? Moja opinia: Z wszystkimi wadami tej książki (a jest ich bardzo dużo) uwielbiam tę historię. Zaczniemy od wad czy pozytywów? Może od wad. Okropny styl pisania i tłumaczenie. Na początku myślałam, że powinnam powiedzieć: okropny styl pisani lub tłumaczenie, ale zdecydowanie odpowiedni będzie tu spójnik i. Autorka bardzo chce być młodzieżowa, ale widać, że znajduje się w przedziale wiekowym 40+ i nie ma najmniejszego pojęcia jak młodzi ludzie się wypowiadają. Może to też być ślad czasu, wydaje mi się, że książka nie należy do najnowszych, ale jestem prawie pewna, że gdym czytała ją zaraz po premierze miałabym podobne odczucia. Poza tym tłumaczenie jeszcze podbija ten sztuczny styl pisania. Kolejna wada: główna bohaterka. Lili jest głupia jak but, niczego nie umie się domyśleć, jest denerwująca, bezpodstawnie chamska i nie mam pojęcia jak można ją lubić. W pewnym sensie mogłabym się z nią utożsamiać, zamknięta w tekstach dziewczyna, która jest uważana za dziwadło, ale Chryste, jak można robić z siebie taką ofiarę, będąc w tym samym momencie oprawcą. Następnie: brak komunikacji między bohaterami. Moja ulubiona część to ostatnie piętnaście procent kiedy bohaterowie odkrywają kto jest autorem listów. Cały wcześniejszy etap był niemiłosiernie nudny i denerwujący, bo była masa sytuacji, w których prawda mogła wyjść na jaw, a moja kochana Lili postanawiała obracać kota ogonem i nie wyznawać prawdy. Wiem, że to częsty błąd w książkach, szczególnie młodzieżowych romansach, ale nie uważam, że możemy przymykać na to oko, i nie mówić o tym głośno. A teraz pozytyw. Ta historia jest słodka, śmieszna, rozczulająca i dała mi masę zabawy. Tak jak już mówiłam, szczególnie ostatnie piętnaście procent. Ten moment kiedy bohaterowie już dowiadują się o sobie prawdy, zaczynają wchodzić w relacje miłosną, ostatnią akcja z tekstem piosenki, te momenty na tarasie i w szczególności ostatnia scena 😍. Tak, zdecydowanie warto było się męczyć tyle stron, żeby móc przeczytać tę końcówkę. Poza tym podoba mi się wątek z listami, kręcą mnie takie rzeczy. Wątek muzyki również jest świetny, bardzo nietypowy i dużo bardziej mi leży niż w ,,Eleonorze & Park”. Ogółem: czy polecam? Tak. Czy możecie oczekiwać cudów nie widów? Nie. Czy było słodko? Tak. Czy ta książka ma masę wad, które męczą podczas lektury? Tak. Czy mi to przeszkadza? Nie. ,,-Nas? Podoba mi się to nas.” P.S I like you
zapisanawoceanie noname - awatar zapisanawoceanie noname
Genialne umysły Jennifer Lynn Barnes
Genialne umysły
Jennifer Lynn Barnes
❝Ż𝐞𝐛𝐲 𝐮𝐣ąć 𝐬𝐞𝐫𝐲𝐣𝐧𝐞𝐠𝐨 𝐦𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫𝐜ę, 𝐦𝐮𝐬𝐢𝐬𝐳 𝐦𝐲ś𝐥𝐞ć 𝐣𝐚𝐤 𝐬𝐞𝐫𝐲𝐣𝐧𝐲 𝐦𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫𝐜𝐚.❞ 𝐓𝐲𝐭𝐮ł 𝐤𝐬𝐢ą𝐳𝐤𝐢: The Naturals. Genialne Umysły 𝐆𝐚𝐭𝐮𝐧𝐞𝐤: Kryminał YA 𝐀𝐮𝐭𝐨𝐫: Jennifer Lynn Barnes 𝐎𝐠ó𝐥𝐧𝐞 𝐰𝐫𝐚ż𝐞𝐧𝐢𝐞: W zasadzie książka ta nie należy do moich klimatów, bo jedyne kryminały, które czytam, to Agatha Christie i Arthur Conan Doyle, ale... Barnes też nieźle radzi sobie w te klocki, choć jak dla mnie czasami było trochę zbyt brutalnie. Czytałam wcześniej "The Inheritance Games" i dlatego skusiłam się na ten tytuł + jak zawsze, narysowałam fanart 💙. Ale zaletą tej książki jest to, że trzyma w napięciu oraz można ją przeczytać w jeden dzień (albo wieczór). 𝐃𝐥𝐚 𝐤𝐨𝐠𝐨: Dla fanów kryminałów i nieoczywistych plot-twistów. 𝐏𝐨𝐝𝐨𝐛𝐚ł𝐨 𝐦𝐢 𝐬𝐢ę: Pomysł na fabułę: niezwykli nastolatkowie jako Sherlockowie 💝. Ale moje serce skradła żywa encyklopedia – Sloane. Ta dziewczyna była po prostu ahhhh. Mam słabość do takich postaci, które po kofeinie trakoczą jak karabin maszynowy. 𝐍𝐢𝐞 𝐩𝐨𝐝𝐨𝐛𝐚ł𝐨 𝐦𝐢 𝐬𝐢ę: Trójkąt miłosny. Lubię ten motyw, ale tutaj było to zbędne. Mam na myśli, Michael był spoko lovelasem, ale jakoś chemii brak. 𝐏𝐨𝐦𝐢𝐚𝐫 𝐫𝐨𝐦𝐚𝐧𝐬𝐮:٨ـﮩﮩ٨ـ♡ﮩ٨ـﮩ [♥♡♡♡♡] – Trójkąt miłosny był suchy jak mój ostatni schabowy. 𝐓𝐫𝐢𝐠𝐠𝐞𝐫𝐲: Przem0c, POV zab0jcy. 𝐎𝐜𝐞𝐧𝐚: [6/10★] – Okej, za Sloane i za pomysł. 𝐏𝐨𝐝𝐬𝐮𝐦𝐨𝐰𝐚𝐧𝐢𝐞: Nastolatka zostaje wciągnięta w specjalny program dla młodocianych Sherlocków i staje się celem psychopaty.
AKZgaj - awatar AKZgaj
Coś o tobie i coś o mnie Julie Buxbaum
Coś o tobie i coś o mnie
Julie Buxbaum
Jassie Holmes, glowna bohaterka, to inteligentna, oczytana nastolatka, ktorej swiat nagle staje do gory nogami. Jej ojciec zeni sie ponownie, z bogata, dystyngowana kobieta z wyzszych sfer i Jessi przeprowadza sie na drugi koniec kraju, zaczyna nauke w prestizowym liceum, do ktorego jej styl bycia nijak pasuje. Jessi czuje, ze odstaje od reszty, ciagle jest ofiara kpin i wyzwisk. Sprawy nie polepsza fakt, ze jej relacje z ojcem psuja sie, macoche ledwo zna, a jej przyszywany brat to totalny palant. Jessi teskni za dawnym zyciem, przyjaciolmi, przezywa smierc mamy. W krytycznym momencie pojawia sie On, tajemniczy Ktos, wirtualny Przyjaciel, ktory wyciaga ku niej pomocna reke, wprowadza w zwariowany swiat szkoly. Bohaterowie zasypuja sie mailowa korespondencja, niezobowiazujace rozmowy szybko przeradzaja sie w przyjazn, a kolezenstwo w platoniczne uczucie. Tajemniczy ktos, wie o Jessi wszystko, kim jest, jak wyglada, jak sie zachowuje. Jessi o nowym przyjacielu nie wie nic, mimo tego szybko obdarza go sympatia. Jessi z czasem znajduje sojusznikow, zaprzyjaznia sie z kilkoma osobami, i ma nadzieje ze szosty zmysl podpowie jej tozsamosc wirtualnego ukochanego. Ale, przed nia daleka, wyboista droga, wiele smiesznych peryperii i wylanych lez. Czy Jessi odnajdzie sie w nowym swiecie posh? Czy zaprzyjazni sie z przyszywanym bratem i macocha? Czy uda jej sie pojednac z ojcem? I w koncu, czy odkryje tozsamosc "Ktos Nikt"? Siegnijcie po ksiazke, przekonacie sie. Mimo, ze jest schematyczna, przemyca wiele wartosci.
Andzik1988 - awatar Andzik1988
Listy do utraconej Brigid Kemmerer
Listy do utraconej
Brigid Kemmerer
Witajcie kochani 💙 Pamiętacie serie, które przez lata pokazywała się wam na IG/YouTube jak tylko wyszła, ale jak tylko została wznowiona przez inne wydawnictwo, to tylko może dwa razy na krzyż mieliście okazją ją widzieć na tik toku, by potem była... Martwa cisza. Swego czasu doskonale pamiętam recenzję @wybrednamaruda na YT i już wtedy bardzo zaciekawiły mnie motywy, jakie w sobie zawitała ta dylogia. W tamtym czasie wykrzyczałam mnóstwo książek o podobnej tematyce, ale nie umiałam trafić na listy do utraconej — a kolejka w mojej bibliotece wtedy chyba sięgała z 10/15 osób, więc zakładałam, że uda mi się kiedyś zakupić na jakiejś promocji i w końcu zapoznać się z ich treścią. Ale jak widać, minęło trochę czasu, po wielkim hype'ie w socjal mediach, ale nie sprawiło to, że określiłam tę serię na dobre. Wręcz przeciwnie bardzo dobrze się przy niej bawiłam podczas słuchania i nie będę ukrywać drugi tom ów, wiele bardziej przypadł mi do gustu, jak i sama kreacja tamtejszych bohaterów. Mam wrażenie, że to właśnie z Rev'em i Emmą najmocniej się przywiązałam. Ale historia Juliet i Declana również sprawiła, że poruszyła moje serce, ale odrobinę mniej. Niestety odrobinę Declan mnie irytował swoim zachowaniem, ale czy można go winić? Siedemnastoletnia Juliet Young wymieniała listy z mamą, kiedy ta podróżowała. Bardzo się kochały. Po jej śmierci dziewczyna wciąż przelewała słowa na papier, tylko teraz zostawiała listy na cmentarzu. Nie spodziewała się, że pewien chłopak ze szkoły znajdzie jeden z listów i na niego odpisze. Jednak nie jest on typem człowieka, o którym mogłaby marzyć każda nastolatka. Declan Murphy to buntownik, podejrzewany o różne przewinienia i znienawidzony przez nauczycieli. Wszyscy wiedzą, że lepiej schodzić mu z drogi. Juliet nigdy by nie pomyślała, że ktoś, kto w szkole dosłownie ją przeraża i wydaje się agresywny, jest tą samą osobą, która tak doskonale rozumie ją w listach. Czy kiedy się dowiedzą, kim dla siebie są, ich przyjaźń będzie w ogóle możliwa? Kończąc mój krótki wywód z niecierpliwością wyczekuję kolejnych tomów i wieści na temat serii, a wszystkim tym którzy jeszcze nie nadrobili lub nie znają serii zachęcam do jak najszybszego nadrabiania serii 🤭💖 Moja ogólna ocena obu tomów to 4,5/5 ✨
Klaudia Czytelniczka-z-Księżyca - awatar Klaudia Czytelniczka-z-Księżyca
oceniła na729 dni temu
Miłość za wszelką cenę Louisa Reid
Miłość za wszelką cenę
Louisa Reid
Audrey to główna bohaterka, która razem z mamą i bratem przeprowadza się do nowego miasta, licząc na nowy początek. Szybko okazuje się jednak, że nie da się tak łatwo uciec od problemów, zwłaszcza gdy w jej życiu pojawia się tajemnicze „Coś”, symbolizujące mrok i trudne emocje. Dziewczyna jest zagubiona, zamknięta w sobie i bardzo podatna na wpływ matki, która kontroluje jej życie. W pobliżu pojawia się Leo – chłopak, który stopniowo zaczyna odgrywać ważną rolę w jej codzienności. Ich relacja rozwija się powoli i pokazuje, że nawet w trudnych sytuacjach można odnaleźć wsparcie w drugiej osobie. Historia jest bardzo ciężka i momentami trudna w odbiorze. Szczególnie poruszające jest to, w jaki sposób traktowana jest główna bohaterka. Czytając, można odczuwać frustrację, ponieważ Audrey nie próbuje zawalczyć o siebie i często podporządkowuje się matce. Widać jednak, że jej postawa wynika z troski o młodszego brata – dziewczyna boi się, że jeśli się sprzeciwi, to właśnie on może zająć jej miejsce i zostać obciążony problemami. To sprawia, że bohaterka jeszcze bardziej się poświęca i zamyka w sobie, co budzi smutek i współczucie. Relacja z Leo daje jej chwilę wytchnienia, ale jednocześnie pokazuje, jak trudno jest jej zaufać i uwierzyć, że może być inaczej. Styl autorki jest emocjonalny i mocno oddziałuje na czytelnika. To bardzo mocna książka emocjonalnie, która porusza trudne tematy, takie jak toksyczne relacje rodzinne, poczucie winy i brak wiary w siebie. Podczas czytania można odczuwać smutek, napięcie i bezsilność, obserwując, jak bohaterka stopniowo się poddaje. Jednocześnie historia skłania do refleksji nad tym, jak ważne jest wsparcie i odwaga w walce o własne szczęście. To opowieść, która zostawia po sobie wiele emocji i długo pozostaje w pamięci, ponieważ pokazuje, jak skomplikowane mogą być relacje i jak cienka bywa granica między troską a kontrolą. Okładka książki dobrze oddaje jej mroczny i emocjonalny charakter, podkreślając, że jest to historia wymagająca i poruszająca.
Zaczytanaola90 - awatar Zaczytanaola90
ocenił na61 dzień temu
Girl in Pieces Kathleen Glasgow
Girl in Pieces
Kathleen Glasgow
Książka, która rozdziera. Czy powiedzenie, że ktoś jest twoim ulubionym autorem po przeczytaniu jego dwóch książek jest pochopne? Możliwe. Ale zdarzają się takie wyjątki, a ja w ten wyjątek niesamowicie wierzę. Dosyć niedawno przeczytałam How to make friends with the dark – przepłakałam połowę książki. Pozycja była moim ulubieńcem zeszłego roku, dlatego wydaje mi się, że Girl in pieces również trafi do topki pod koniec 2026 (sama ta liczba brzmi dziko). Książka jest o bólu – w tym momencie mogłabym zakończyć tę chaotyczną recenzję. Charlie to młoda dorosła, która przeszła w życiu tyle, że wydaje się, że już wszystko w pewnym momencie ma zamiar się ułożyć – zwłaszcza kiedy wychodzi z ośrodka dla dziewczyn z ogromnymi problemami związanymi z psychiką i robieniem sobie krzywdy, jedzie na drugi koniec Stanów Zjednoczonych (bo ze swoją matką ma ciężką relację) do swojego przyjaciela. Charlie naprawdę ma podłą przeszłość – sama bardzo wczesna śmierć ukochanego ojca ma ogromny wpływ na bohaterkę. Dziewczynę długi, ale to długi czas później dotyka kolejna śmierć – tym razem nie członka rodziny, chociaż większość z nas traktuje swoich przyjaciół jak rodzinę, prawda? Po kolejnej żałobie, która tak naprawdę wydawała się z Charlie nie wyjść, dziewczyna, razem z dwoma znajomymi, trafia na ulicę. Ale to już było, wróćmy do obecnej sytuacji. Niemalże osiemnastoletnia Charlie wkrótce wynajmuje pokój, chociaż z każdym dniem coraz ciężej z pieniędzmi. Zatrudnia się na zmywaku i jakoś wszystko pomału zaczyna się układać, gdyby nie przykra relacja z o wiele starszym od siebie mężczyzną, bratem właścicielki baru, w którym Charlie sobie dorabia. Dodatkowo ów mężczyzna sam boryka się z problemem alkoholowym i narkotykowym. Charlie tak naprawdę wpada w kolejną dziurę. Jest rozdarta, bo zdaje sobie sprawę, że nie otrzyma miłości od człowieka, który swoją całą miłość przelewa na używki. Na szczęście (nie przeżyłabym tego, jeśli byłoby inaczej) po burzliwej połowie docieramy do happy endu. Jedna sytuacja sprawia, że Charlie zostaje zabrana do rodziny osób pracujących w tym barze, do domu pewnego starszego pana, mającego gospodarstwo i ciszę w domu i na zewnątrz. Dziewczyna odżywa i wkrótce otrzymuje tak wspaniałą propozycję od tego pana, że nawet się nad tym nie zastanawia. I dobrze. Nie każdemu z nas wypada mieszkać samemu. Książka mnie złamała, dlatego nie jest dla każdego. Nie każdy doceni tę historię, zwłaszcza że nie każdy dotrze do końca ze względu na specyfikę. Kathleen Glasgow potrafi stworzyć i dopracować cudowne, przepiękne, przepełnione nietuzinkową, diabolicznie przykrą historią główne bohaterki, prawdziwe, wspaniałe. Kochamkochamkocham. Chwila oddechu i biorę się za jej kolejną książkę. Instagram: Szaarotka
Karolina Rudak - awatar Karolina Rudak

Cytaty z książki Ogień za ogień

Samobójstwo to nie sztuka, w której masz dążyć do mistrzostwa.

Samobójstwo to nie sztuka, w której masz dążyć do mistrzostwa.

Kochałam Reeve’a.
Kochałam go mimo wszystkich tych rzeczy, które mi zrobił. Kochałam go mimo nienawiści. I nie wiedziałam, co zrobić, żeby przestać. A najgorsze było to, że nawet nie wiedziałam, czy tego pragnę.

Kochałam Reeve’a.

Rozwiń
Jenny Han Ogień za ogień Zobacz więcej

Od dawna marzyłam, żeby Reeve znalazł się w tarapatach. I żeby stracił pewność siebie, przekonanie, że jest lepszy niż wszyscy inni. Wiedziałam też, że na to zasługiwał. W głębi duszy przez cały czas miałam jednak nadzieję, że nigdy do tego nie dojdzie. Łudziłam się, że zdołamy dać mu nauczkę, nie uciekając się do tak drastycznych środków.

Rozwiń