Akademia antypatii

Okładka książki Akademia antypatii autora Lemony Snicket, 9788327673848
Okładka książki Akademia antypatii
Lemony Snicket Wydawnictwo: HarperKids Cykl: Seria niefortunnych zdarzeń (tom 5) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Seria niefortunnych zdarzeń (tom 5)
The Austere Academy
2023-05-31
2003-03-28
2000-01-01
Jolanta Kozak

Kup Akademia antypatii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Akademia antypatii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Akademia antypatii

Kocham i polecam też serial. Moim zdaniem nie odstaje zbytnio od serii

Kocham i polecam też serial. Moim zdaniem nie odstaje zbytnio od serii

Akademia antypatii przenosi rodzeństwo Baudelaire do kolejnej instytucji stworzonej przez dorosłych – przestrzeni edukacyjnej, która w kulturze zwykle kojarzy się z porządkiem symbolicznym (miejscem, gdzie niedojrzała jednostka zostaje wprowadzona w język, prawo i społeczność). Jednak u Snicketa szkoła nie spełnia funkcji emancypacyjnej, lecz staje się karykaturą powyższego, pokazując tym samym, że dorastanie Baudelaire’ów odbywa się w świecie, gdzie instytucje są skorumpowane, autorytety narcystyczne, a reguły pozbawione znaczenia. Hrabia Olaf nie tylko przenika mury instytucji, ale wręcz wykorzystuje jej absurdy, by kontynuować swoją przemoc. To odsłania traumatyczną prawdę, iż w wielu przypadkach szkoła pozbawiona jest stabilnej struktury, która mogłaby zagwarantować dzieciom ochronę i sens. Bardzo ciekawym zabiegiem jest wprowadzenie nowych postaci będących rówieśnikami bohaterów, czyli Dunkana i Izadory Bagiennych, którzy oczywiście działają na zasadzie tzw. lustra, będąc dla Wioletki, Klausa i Słoneczka źródłem wsparcia, ale również boleśnie uświadamiając, że trauma (utrata rodziny, bycie prześladowanym przez Olafa) nie jest wyłącznie jednostkowa, lecz powtarza się w różnych konfiguracjach.

Daje solidne 7/10. Jest ciekawie, są momenty śmiechu, ale do zachwytu trochę zabrakło. Polecam, jak ktoś ma ochotę na coś lżejszego i nietypowego.

5253 użytkowników ma tytuł Akademia antypatii na półkach głównych
1089 użytkowników ma tytuł Akademia antypatii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Akademia antypatii

Lemony Snicket
Lemony Snicket
Daniel Handler - amerykański pisarz, scenarzysta i akordeonista. Najszerzej znany jest pod pseudonimem Lemony Snicket, którym podpisał swoją serię książek dla dzieci i młodzieży "Seria niefortunnych zdarzeń". Pod swoim nazwiskiem opublikował trzy powieści dla dorosłych: "Basic Eight" (1998),"Watch Your Mouth" (2000) i "Adverbs" (2006). Ostatnia z nich doczekała się tłumaczenia na język polski i w 2008 roku została wydana przez "Świat Książki" pod tytułem "Natychmiast, mocno, naprawdę". Daniel Handler jest żonaty, a w 2003 roku urodził mu się syn o imieniu Thomas.

Cytaty z książki Akademia antypatii