Legendarne potwory wodne

Okładka książki Legendarne potwory wodne autora Katarzyna Jasińska, 9788375767254
Okładka książki Legendarne potwory wodne
Katarzyna Jasińska Wydawnictwo: Bosz baśnie, legendy, podania
56 str. 56 min.
baśnie, legendy, podania
2023-01-01
2023-01-01
56 min.

Kup Legendarne potwory wodne w ulubionej księgarnii

Oceny książki Legendarne potwory wodne

OPINIE i DYSKUSJE o książce Legendarne potwory wodne

Książka ciekawa, ale zdecydowanie zbyt krótka.

Książka ciekawa, ale zdecydowanie zbyt krótka.

Książka przekrojowa. Kierunek ujęcia przedmiotu ciekawy. Podejżewam, że te czasem naprawde trudno było dostrzec.

"Legendarne potwory wodne" to krótka, bogato ilustrowana, książka przybliżająca sylwetki najpopularniejszych bestii zamieszkujących wodne odmęty z mitologii świata. Autorka w telegraficznym skrócie przedstawiła siedemnaście potworów z rejonów bliskich nam jak Morze Bałtyckie czy tych bardziej odległych jak wody okalające Japonię. pokusiła się również o dywagacje na temat rzeczywiście istniejących zwierząt, które mogły stać się inspiracją dla tych legendarnych. Największym jednak atutem publikacji są piękne czarnobiałe ilustracje. Sama lektura na jakieś pół godziny. Szkoda, że autorka nie pokusiła się o bardziej rozbudowane opisy stworzeń, które od lat przerażały żeglarzy, ale i zwykłych ludzi wybierających się nad rzekę czy jezioro.

40 użytkowników ma tytuł Legendarne potwory wodne na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Legendarne potwory wodne na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Legendarne potwory wodne

Dodaj cytat z książki Legendarne potwory wodne