Legendy Indian Ameryki Północnej

- Wierzenia i zwyczaje
- Legends of the North American Indians
- 2024-08-13
- 2024-08-13
(Wydanie I, Wydawnictwo Replika, Poznań, 2024)
"Legendy Indian Ameryki Północnej" - Mity i opowieści rdzennych mieszkańców Ameryki
Magia rodzi się z przyrody, ale na świat przynoszą ją też potężne istoty – boski Wielki Duch, stwórca Nanabozo czy odrażające manitu. Życie składa się jednak również ze spraw mniejszych. Objaśnia je w swych historiach gawędziarz Iagoo. Dlaczego rudzik ma czerwoną pierś? Jak ogień wniknął w drewno? Jak Kojot okazał się mądrzejszy od innych zwierząt?
Legendy, pięknie ilustrujące wierzenia Indian, podkreślają bliskie związki między ludźmi i duchami, światem oraz środowiskiem. Owa celebracja wzajemnych więzi przypomina, że każde działanie niesie konsekwencje, za które trzeba wziąć odpowiedzialność.
Nic nie rzuca tak jasnego światła na kulturę Indian, jak właśnie ich podania.
Oto zbiór, który zachwyci miłośników legend.
Kup Legendy Indian Ameryki Północnej w ulubionej księgarni
Oceny książki Legendy Indian Ameryki Północnej
175 użytkowników ma tytuł Legendy Indian Ameryki Północnej na półkach głównych- Chcę przeczytać 135
- 2025 3
- Baśnie, legendy, podania 2
- Wierzenia i zwyczaje 2
- Mitologie 2
- 2024 2
- Seria: Wierzenia i zwyczaje 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Legendy Indian Ameryki Północnej
Nie spodziewałam się tylu pięknych legend. Oczywiście były też dziwne czy napawające niepokojem ale wszystkie były tak samo ciekawe. Także jeżeli lubicie poznawać różne legendy oraz liznąć trochę informacji o innych kulturach to ta książka jest zdecydowanie dla was!!
Nie mogę również nie wspomnieć o pięknych ilustracjach 😍 są cudowne!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mogę również nie wspomnieć o pięknych ilustracjach 😍 są cudowne!
Ciekawy zbiór opowieści indiańskich. Pokazują kulturę, wierzenia w większości nieznane w kulturze europejskiej.
Eleganckie wydanie Repliki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEleganckie wydanie Repliki.
Zbiór opowieści - baśni i legend związanych z kulturą rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Pojawiają się tam różne opowieści - związane ze zwierzętami, gwiazdozbiorami, ludzkimi cechami charakterów, bóstwami czy manitou. Niektóre dłuższe, niektóre całkiem krótkie. Szkoda, że nie tworzą jakiejś większej całości, chociaż niektóre są powiązane ze sobą. Ciekawe spojrzenie na kulturę i tradycję wspomnianych ludów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodania i legendy Indian z serii : Wierzenia i zwyczaje.
Bogato ilustrowana. Dobry , wyrazisty druk.
Dobry gatunek papieru. Oprawa twarda.
Książka podzielona na dwie części. I część - to Folklor i legendy Indian Północnoamerykańskich , II część - Podania Indian Amerykańskich .
W I części znajdziemy między innymi : O dziewczynie, która poślubiła sosnę , O tym jak Indianie odkryli świat na powierzchni , O niewieście zamkniętej w skrzyni , Duchy i kochankowie , Niezwykła różdżka , Narodziny tradycji palenia ognia nagrobnego, Nanabozo w brzuchu ryby ,
Przypowieść o narodzinach słońca i księżyca ,Przypowieść o ślimaku i bobrze , O dziewczynie, która została ptakiem ,Podróż na Wyspę Dusz , Maczinitu, nienawistny duch , O kobiecie zaklętej w kamień , O niewieście, która pokochała rybę i wiele innych.
W II części przykładowo znajdziemy : Iagoo, przędzarz opowieści , O tym, jak Shin-Ge-Bis oszukał północny wiatr , Chłopiec i dziewczynka wśród chmur , Dziecko Gwiazdy Wieczornej ,
O chłopcu, który pochwycił słońce , Jak nadeszło lato , Konik polny, Mish-O-Sha czarownik ,
Piękna panna młoda i inne.
Pierwsza część jest znacznie bogatsza , ale razem tworzą jedną spójną całość.
Dzięki publikacji możemy inaczej spojrzeć na kulturę i wierzenia Indian.
Lektura jest uwspółcześniona dla takiego jak my odbiorcy. To bardzo ważne i liczy się na plus.
Ciekawe podejście do tematu. Historia , tradycje, światopogląd , wartości moralne.
Polecam dla fanów tej tematyki.
Podania i legendy Indian z serii : Wierzenia i zwyczaje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBogato ilustrowana. Dobry , wyrazisty druk.
Dobry gatunek papieru. Oprawa twarda.
Książka ta jest połączeniem dwóch opracowań indiańskich legend autorstwa W.W. Gibbinsa oraz W.T. Larneda.
Lektura posiada sporo ilustracji, które bardzo mi się podobają i u mnie zawsze na plus, a duża czcionka sprawia, że wzrok się tak nie meczy.
Po przeczytaniu opracowania, widzę że Indianie mają piękną i barwną tradycję oraz historię. Język jak i obrzędy są ciekawe.
Rdzenni Amerykanie przekazują sobie wartości moralne i mają ogromną wyobraźnię.
Widać, że podania są uwspółcześnione by łatwiej nam się je czytało. Przypuszczam, że ten celowy zabieg pozwoli, aby więcej osób zapoznało się z legendami. Sporo osób przestaje czytać, gdy jest np zbyt wiele archaizmów, bądź niezrozumiałych zwrotów.
Jest to ciekawa lektura, która choć trochę przybliży nam życie ludzi, o których dość mało wiemy.
Cieszę się, że książka wpadła w moje i kociaków pazurki i z dumą postawimy na półce z innymi, z serii wierzenia i zwyczaje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodzielona jest na dwie części i każda z nich jest poświęcona jednemu z opracowań. Pierwsza część to folklor i legendy Indian północnoamerykańskich, a druga to podania Indian amerykańskich. Razem tworzą naprawdę fajną całość.
Lektura posiada sporo ilustracji, które...
W miarę ciekawe przedstawienie legend Indian, choć wyraźnie czuć, że to wersje dostosowane do naszych czasów, bo często wspominany był biały człowiek, który w oryginale raczej nie występuje.
Legendy te pokazują jak dużą czcią Indianie traktowali często naturę i zwierzęta, które często uosabiały ich Bogów i że zakłócanie obrzędów nawet wrogich plemion kończy się karą.
Natomiast sporym minusem jest dwukrotne opisanie tej samej legendy tylko w nieco innej wersji.
Dla mnie to było tylko sztuczne i niepotrzebne nabijanie stron.
Ogólnie ciekawa pozycja ukazująca niezbyt znaną kulturę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLegendy te pokazują jak dużą czcią Indianie traktowali często naturę i zwierzęta, które często uosabiały ich Bogów i że zakłócanie obrzędów nawet wrogich plemion kończy się...
Książka zawiera opowieści Indian oraz ich przekazywane ustnie podania. Przekazy są napisane ciekawym językiem, w taki sposób, że widać, że to rzeczywiście ustne opowieści przelane na papier. Bardzo ciekawa lektura i bardzo się cieszę, że Replika rozszerzyła Rodzime Wierzenia o podania Indiańskie, a wcześniej o demony japońskiego folkloru. Daje to nam, czytelnikom, wgląd w to, jak wierzenia rozwijały się nie tylko u Słowian, ale wśród innych ludów.