Kochając syna

- 2023-04-26
- 2014-10-08
- 2013-04-01
- Joanna Dziubińska
Pamiętaj, czego się nauczyłaś i znów się zakochaj. Znajdź kogoś do pokochania i obdarz go bezwarunkową miłością. Po to właśnie istniejemy.
Jak to jest, kiedy synek nigdy nie patrzy Ci w oczy? Jeśli nie przytula się tak jak inne dzieci, i nieprzytomnie krzyczy, kiedy chcesz, aby już wracał do domu i zszedł z huśtawki? Jak to jest, kiedy tracisz dziecko? Jak to jest, kiedy kochany mąż odchodzi do innej kobiety? Jak to jest, kiedy gubisz gdzieś po drodze, między śniadaniem a odbieraniem dzieci ze szkoły, swoje marzenia?
Jak to się dzieje? Dlaczego? Po co? Dwie kobiety, różne problemy, wielka samotność. Wyspa Nantucket, smagana wiatrem, zapomniana. W tym surowym krajobrazie obie stawiają czoło swoim demonom. Los sprawia, że się spotkają, ich przyjaźń zdarza się jak bezcenny dar. Dzięki sobie nawzajem, trochę przypadkiem, poznają odpowiedzi na stawiane nieprzerwanie pytania.
Niesamowita, wzruszająca i mądra powieść. O tym, czym jest autyzm, o samotności i odnajdywaniu sensu w życiu. Na końcu świata, na skraju wytrzymałości, mimo wszystko.
Kup Kochając syna w ulubionej księgarni
Oceny książki Kochając syna
2044 użytkowników ma tytuł Kochając syna na półkach głównych- Przeczytane 1 135
- 2015 17
- 2018 16
- 2023 12
- 2014 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kochając syna
Nie jest to zła ksiazka, ale Lisa Genowa przyzwyczaiła mnie do książek od których nie umiałam sie oderwać, ktore pochłaniałam. Tą po prostu przeczytałam. Ciekawie był przedstawiony temat zdrady i terapii małżeńskiej, natomiast jak dla mnie w kwestii autyzmu ,można byłoby tu powiedziec troszkę wiecej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTyle wspaniałych zachwytów, a mnie osobiście ta książka wynudziła.
Tyle wspaniałych zachwytów, a mnie osobiście ta książka wynudziła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskakująca i wzruszająca historia. Pomaga zrozumieć to co jest dla większości niezrozumiałe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutyzm oczami dziecka i matki, przedstawiony w niesamowicie czuły i delikatny sposób, wyjaśniający tyle ile się da. Piękna i potrzebna historia, ucząca społeczeństwo tak potrzebnej wrażliwości, pokazyjaca, że życie nie jest czarno-białe. Polecam z całego serca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWysłuchana.
Wysłuchana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to wybitna powieść, ale jest na tyle dobra, że chce się wiedzieć, co będzie dalej. Ma fajnie zarysowane postaci, przez co człowiek nie musi się zastanawiać, kim kto jest. Nieźle pokazane spektrum autyzmu, bez medycznych zawilości, za to z dużą dozą prawdopodobieństwa i bez zbytniego koloryzowania.
Dwie historie, dwóch kobiet, w zasadzie zupełnie z sobą niepowiązanych... Jedna z nich doznała olbrzymiej straty, rozstając się z wiarołomnym mężem, nie do końca świadoma, co począć z dalszym życiem, czym wypełnić pustkę. Kiedyś, dla Jimmiego i rodziny zawiesiła na kołku swoje marzenia o wielkiej karierze pisarskiej, by w całości poświęcić się rodzinie. Strata drugiej ma chyba jeszcze wiekszą "wagę", bo to strata jedynego dziecka. Dziecka, które nie do końca spełniło jej marzenia o szczęśliwym macierzyństwie, o jakim czyta się w książkach, jakie obserwuje się na ulicach, placach zabaw... Jej dziecko, cierpiało na spektrum autyzmu, nigdy nie wypowiedziało w jej kierunku ani jednego słowa, nigdy nie spojrzało jej w oczy... Mimo śmierci Anthony'ego, kobieta przez dwa lata nie potrafi pogodzić się z tą stratą, nie potrafi wyjść z dręczącej żałoby, wraz ze stratą dziecka, traci także męża, który nie potrafił udźwignąć tej sytuacji. Dwie, tak różne historie, a jednak znajdują w powieści wspólny mianownik...
Książka trudna w odbiorze, szalenie wzruszająca i pełna emocji, jak większość książek Lisy Genovy, a przy tym mądra, ciepła i uświadamiająca, co jest w życiu ważne. To dobrze spędzony czas nad lekturą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna genialna , piękna , wzruszająca , wręcz magiczna książka tej autorki . Historia o chłopcu z autyzmem ..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która porusza bardzo wiele kwestii... Samotności, zdrady, problemów, ale też nadziei i Miłości przez duże "M". Z jednej strony mamy rozpadające się małżeństwo Beth. A z drugiej strony mamy samotność Olivii i ból po stracie jedynego dziecka.. książka też porusza temat autyzmu - ale właśnie przez tą NIE idealność możemy poczuć tą Miłość - bez zobowiązań, bez rozczarowań, bez oczekiwań.. a czy my jesteśmy zdolni do takiej Miłości ? Czy potrafimy nie patrzeć przez pryzmat naszych wad i cieszyć się z każdego dnia.. ?
Książka, która porusza bardzo wiele kwestii... Samotności, zdrady, problemów, ale też nadziei i Miłości przez duże "M". Z jednej strony mamy rozpadające się małżeństwo Beth. A z drugiej strony mamy samotność Olivii i ból po stracie jedynego dziecka.. książka też porusza temat autyzmu - ale właśnie przez tą NIE idealność możemy poczuć tą Miłość - bez zobowiązań, bez...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mogłam się oprzeć urokowi autorki, pochłonęłam i tą powieść. Jakże inna od "Sekretu O'Brienów" ale niemniej wciągająca i wzruszająca i z dużym plastrem na duszę. Podobała mi się wymyślona wewnętrzna narracja autystycznego chłopca. Nie spotkałam takiego dziecka, a może spotkałam i też mogłam dziwnie spojrzeć na rozwrzeszczaną istotę i na matkę, która sobie "nie radzi". Teraz będę patrzeć uważniej, starać się nie oceniać. Lekcja o miłości bezwarunkowej odrobiona.
Nie mogłam się oprzeć urokowi autorki, pochłonęłam i tą powieść. Jakże inna od "Sekretu O'Brienów" ale niemniej wciągająca i wzruszająca i z dużym plastrem na duszę. Podobała mi się wymyślona wewnętrzna narracja autystycznego chłopca. Nie spotkałam takiego dziecka, a może spotkałam i też mogłam dziwnie spojrzeć na rozwrzeszczaną istotę i na matkę, która sobie "nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła opowiada historie małżeństwa, w ktorym dochodzi do zdrady oraz relacji miedzy rodzicami a chlopcem z diagnozą autyzmu. Autorka oddaje glos roznym bohaterom co pozwala zobaczyc ich losy w wielowarstwowy sposób. Ksiazka jest strumieniem swiadomosci, przemyśleń. Zmaganiem z ograniczeniami swojego dziecka oraz radzeniem sobie ze stratą czyli brakiem typowych reakcji u swojego dziecka. Ksiazke sluchalam z zaciekawieniem.
Fabuła opowiada historie małżeństwa, w ktorym dochodzi do zdrady oraz relacji miedzy rodzicami a chlopcem z diagnozą autyzmu. Autorka oddaje glos roznym bohaterom co pozwala zobaczyc ich losy w wielowarstwowy sposób. Ksiazka jest strumieniem swiadomosci, przemyśleń. Zmaganiem z ograniczeniami swojego dziecka oraz radzeniem sobie ze stratą czyli brakiem typowych reakcji u...