20 000 mil podmorskiej żeglugi

Okładka książki 20 000 mil podmorskiej żeglugi autora Juliusz Verne, 9788328840010
Okładka książki 20 000 mil podmorskiej żeglugi
Juliusz Verne Wydawnictwo: Wolne Lektury Ekranizacje: 20 000 mil podmorskiej żeglugi (1954) fantasy, science fiction
e-book
Vingt mille lieues sous le mers
2012-12-12
2012-12-12
Ekranizacje:
20 000 mil podmorskiej żeglugi (1954)

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup 20 000 mil podmorskiej żeglugi w ulubionej księgarnii

Oceny książki 20 000 mil podmorskiej żeglugi

OPINIE i DYSKUSJE o książce 20 000 mil podmorskiej żeglugi

Ponadczasowa! Mimo upływu lat tematyka pozostaje aktualna. To książka, która uczy, porusza i inspiruje. Czas spędzony w towarzystwie tej książki był bardzo udany!

Pierwsze spotkanie z Vernem, nie licząc jakiś tam filmów na podstawie jego dzieł. Ogólnie bawiłem się świetnie, ale największe wrażenie zrobiła na mnie rzecz, na którą zazwyczaj nie zwracam uwagi - tempo prowadzenia historii. Przygoda zaczyna się z grubej rury, później następuje wyciszenie i bogate opisy przyrody oraz technologii. Następnie niezwykłe odkrycia, przeplatają się z momentami smutku, radości czy też współczucia wobec bohaterów. Końcówka to zaś jazda bez trzymanki. Całość spięta idealnie, ciężko się nudzić, a do tego chłop miliard lat temu przewidział przyszłość. No nic. Złapał mnie dziad w swoje sidła i trzeba będzie zaliczyć pozostałe pozycje Juliusza.

Świetna książka bardzo rozgrzewająca wyobraźnię czytelnika.

Świetna książka bardzo rozgrzewająca wyobraźnię czytelnika.

8719 użytkowników ma tytuł 20 000 mil podmorskiej żeglugi na półkach głównych
1718 użytkowników ma tytuł 20 000 mil podmorskiej żeglugi na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki 20 000 mil podmorskiej żeglugi

Juliusz Verne
Juliusz Verne
Francuski pisarz, dramaturg i działacz społeczny. Powszechnie uważany za jednego z protoplastów fantastyki naukowej (wraz z Hugo Gernsbackiem i H.G. Wellsem),autor kilkudziesięciu powieści. Od 1870 Kawaler, a od 1892 Oficer Orderu Legii Honorowej. Pisał powieści podróżnicze i fantastycznonaukowe oraz historyczne, geograficzne, kryminalne, a także sztuki teatralne i wiersze. Ojcem pisarza był prawnik Pierre Verne, który od 1826 roku prowadził w Nantes kancelarię, a matką – Sophie-Henriette Alotte de la Fuÿe. Młody Verne (za namową rodziny, a głównie ojca) studiował w Paryżu prawo, próbował zarabiać na giełdzie, ale nie rezygnował z prób literackich. Po kilkunastu latach poszukiwań rozpoczął cykl powieści Niezwykłe podróże, które zapewniły mu poczesne miejsce w światowej literaturze. Wydawcą utworów Verne’a był Pierre-Jules Hetzel (a następnie jego syn – Louis-Jules) publikujący Magasin d’éducation et de récréation (Magazyn Edukacji i Rozrywki). Znanego autora i przedsiębiorczego wydawcę łączyły kontrakty wydawnicze, kilka razy wznawiane. Verne podróżował po świecie, jednak mniej rozlegle niż bohaterowie jego utworów. Odwiedził 15 krajów w Europie i w basenie Morza Śródziemnego oraz odbył na statku SS „Great Eastern” jedną podróż przez Ocean Atlantycki do Stanów Zjednoczonych i Kanady. Był bardzo oczytany, z literatury czerpał różnorodne wiadomości do swych książek: geograficzne, historyczne, techniczne. Dla swych potrzeb warsztatowych stworzył i wykorzystywał duży zbiór fiszek, swoistą bazę danych z informacjami. Zgodnie z ówczesnymi zwyczajami, w wielu powieściach Verne’a ważną rolę pełnią bohaterowie pochodzenia francuskiego. Kilka tytułów powstało jako efekt współpracy z innymi autorami, między innymi z André Lauriem czy Adolphem d’Ennery. Książki Verne’a ilustrowali: Édouard Riou, Jules Férat, Léon Benett, George Roux. Wydawca w znaczącym stopniu wpływał na fabułę i treść utworów. Pośmiertnie wydane utwory Jules’a Verne’a były przeredagowywane i uzupełniane (nawet w znacznym stopniu) przez syna. Twórczość Verne’a wielokrotnie adaptowano na potrzeby teatru (już za życia pisarza) i filmu. Pomimo tego, że Verne był najbardziej poczytnym autorem w swoich czasach, największe dochody przyniosły mu adaptacje sceniczne. Jego utwory zostały przetłumaczone na co najmniej 94 języki obce. W latach 1888–1903 był radnym Rady Miejskiej w Amiens. W Polsce popularyzowaniem twórczości Verne’a zajmuje się Polskie Towarzystwo Juliusza Verne’a.

Cytaty z książki 20 000 mil podmorskiej żeglugi