Krótki przewodnik po rodzinie
Jak znaleźć drogę do spokoju i miłości w rodzinie?
Rodzina to nie tylko rodzice i dzieci. To również dziadkowie, kuzyni czy wujostwo. Rodziny nie opuszcza się wraz z osiągnięciem pełnoletności. Relacje między dorosłymi dziećmi a ich rodzicami są inne, ale niemniej ważne. Ksiądz Pawlukiewicz rodzinę nazywał szkołą miłości.
Dlaczego tak trudno nam być z tymi, którzy najbardziej nas kochają? Co może uratować rodzinę w kryzysie? Jak ważne w budowaniu relacji są „drobne sprawy”? Co robić, gdy dzieci nas nie lubią, a rodzice rozczarowują? Czy posłuszeństwo jest passé? Jak zrozumieć swoich starzejących się rodziców? Czy dziadkowie mogą nadawać na tych samych falach, co ich wnuki? Jak dogadać się z nastoletnimi dziećmi? I czy na zaufanie rodziców trzeba zasłużyć?
Ksiądz Piotr Pawlukiewicz nigdy nie bał się zadawania trudnych pytań i szukania na nie prostych odpowiedzi. W ciepłych słowach, z humorem, prowadzi nas przez meandry rodzinnych relacji, a jego spostrzeżenia sprawiają, że każdy powróci z tej podróży odmieniony.
Kup Krótki przewodnik po rodzinie w ulubionej księgarni
Oceny książki Krótki przewodnik po rodzinie
96 użytkowników ma tytuł Krótki przewodnik po rodzinie na półkach głównych- Przeczytane 54
- 2024 3
- 2023 2
- Wydawnictwo Znak 2
- Chcę kupić 1
- Przeczytane 2026 1
- Egz. recenzyjny 1
- BIBLIOTEKA 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krótki przewodnik po rodzinie
Książka- zbiór kazań księdza Pawlukiewicza. Czyta się przyjemnie i można sporo dobra z niej wyciągnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW odróżnieniu od moich licznych znajomych, nigdy nie „kupowałam” nauczania Autora bezkrytycznie w całości. Podobnie było tym razem. Myślę, że warto jednak przeczytać.
Fenomenalna! Z każdą przeczytaną stroną chce się więcej. Uzależniająca, bo na prawdę chce się więcej. Zaczynając od mądrości i niebywałego doboru słów. Po przeplatane niesamowite historie i kończąc wnioskami do przemyślenia. Zostaje na dłużej w głowie i uświadamia wiele rzeczy na, które na codzień nie zwracamy uwagi. Polecam. Żałuję, ze nie poznałam jeszcze takiego księdza, jak ks. Piotr, który miałby taką lekkość w doborze słów i w taki sposób pokazywał istotę wiary w Boga.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czyta się łatwo i szybko. Wielką zaletą książki jest zachowany styl ks. Pawlukiewicz, do tego stopnia, że aż słychać jego głos w trakcie czytania. W ten sposób można się poczuć jak na jednej z homilii księdza.
Książka raczej dla tych którzy poszukują jak w codzienność przez drobne rzeczy tworzyć kochająca rodzinę. Nie ma wielkich złotych rad, ale drobne sugestie poparte jak to bywa u ks. Pawlukiewicza celnymi anegotami.
Książka może nie wybitana, ale czas na pewno nie zmarnowany :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka raczej dla tych którzy poszukują jak w codzienność przez drobne rzeczy tworzyć kochająca rodzinę. Nie ma wielkich złotych rad, ale drobne sugestie...
Książkę czyta się bardzo lekko, ale mimo wszystko skłania do refleksji nad swoim życiem i zachowaniem względem najbliższych (dziadków, rodziców, małżonków oraz dzieci). Ksiądz Piotr zwraca w niej uwagę na aspekty, które są logiczne, ale jakoś pomijane w naszym codziennym życiu. Książka warta przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to+
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z lepszych, bo nie powtarzają się tam ogólnie znane wypowiedzi księdza Piotra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRecenzja dla Wydawnictwa ZNAK „Krótki przewodnik po rodzinie” Ks.Piotr Pawlukiewicz
Niesie ze sobą mądrości życiowe, wzorce do naśladowania i nadzieję, ale kreśli również przed nami problemy rodziny XXI wieku. Dlaczego rodzice nie rozmawiają ze swoimi dziećmi, a dzieci unikają rozmów ze swoimi rodzicami? Błędne koło, z którego trudno znaleźć wyjście.
Młody wiek cechuje się buntowniczym nastawieniem, tajemnicami skrywanymi przed czujnym okiem rodziców, odkrywaniem nowych dróg, nowych znajomych i idoli.
Autor zwraca uwagę, że to wszystko jest normalne, ale w tym całym chaosie dorastania, nie możemy zapomnieć, że drugich takich jak nasi rodzice, na swojej drodze już nie spotkamy. I to jest prawda.
Ale nie zapominajmy – jako rodzice -, że dzieci i młodzież potrafią być nadzwyczaj odpowiedzialni, jeżeli tylko są traktowani poważnie. Młody człowiek musi wiedzieć, że nie tylko się od niego wymaga. Powinien mieć świadomość, że pracując nad kształtowaniem swojego charakteru, uczestniczy w procesie jednej większe całości. To rodzice, nauczyciele, wykładowcy i całe otoczenie, z którym spotyka się młody człowiek powinno mu zapodawać pozytywne przykłady. Takie, z których wyciąga naukę na przyszłość. Dzieciom łatwiej jest pokonywać problemy dnia codziennego kiedy w rodzinie panuje harmonia, miłość i zrozumienie dla każdej sytuacji życiowej. Tej dobrej i tej złej. Nasze dzieci muszą wiedzieć, że mogą na nas liczyć ZAWSZE. One nie mogą się bać przyjść do nas z problemem. Wręcz przeciwnie. To my musimy je ZAWSZE wspierać, bez względu na okoliczności w jakich się znalazły. Zaufanie i bezgraniczna i bezwarunkowa miłość to zadanie dla każdego rodzica i to na całe życie. Podarujcie to swoim dzieciom. Ich rozwój jest normalną koleją rzeczy.
I nie zapominajcie o zasadzie, którą powtórzę za Ks. Pawlukiewiczem „Każdy z nas przechodzi przez trzy etapy mądrości. Pierwszy, gdy jako dziecko myślimy, że mama i tata wszystko potrafią. Drugi, kiedy odkrywamy, że my wiemy wszystko lepiej. I trzeci, kiedy odkrywamy, że ten pierwszy etap nie był wcale taki głupi.”
W tym przewodniku znajdziecie słów kilka rozwodach i o tym jak dzieci próbują sobie z nimi poradzić, o alkoholizmie i o tym czym powinna być emerytura dla człowieka: czasem drugiej młodości człowieka trzeba korzystać z życia póki starcza nam sił.
W rodzinie człowiek najlepiej poznaje drugiego człowieka. Tutaj nie można nic ukryć, tutaj wszystko wychodzi i to dobre i to złe.
Ks. Pawlukiewicz nie bał się zadawać w swoich książkach trudnych pytań, a w niniejszej publikacji zgrabnie prowadzi nas poprzez skomplikowane meandry problemów i relacji rodzinnych.
Dziękuję Wydawnictwu ZNAK za egzemplarz do recenzji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzisiaj, kiedy przeżywamy upadek kościoła, każde słowo Kapłanów takich jak Piotr Pawlukiewicz, Jan Kaczkowski, Józef Tischner czy też zmarły w tym tygodniu Tadeusz Isakowicz-Zaleski jest bardzo cenne.
Książka "Krótki przewodnik po rodzinie" autorstwa księdza Piotra Pawlukiewicza to niezwykle mądra i wartościowa lektura, która porusza tematykę rodziny z perspektywy zarówno ludzi młodych, jak i starszych. Autor w sposób rzeczowy, zrozumiały i nieskomplikowany przedstawia nam rozbieżności w poglądach międzypokoleniowych, a także proponuje sposoby na by tych rozbieżności unikać i przezwyciężyć.
🌞Jednym z głównych przekazów książki jest potrzeba wzajemnego szacunku i zrozumienia między pokoleniami. Ksiądz Pawlukiewicz podkreśla, że lata starości są niezwykle ważne dla każdej osoby, zarówno dla młodych, którzy uczą się pokory poprzez pomoc starszym, jak i dla samych seniorów, którzy mają możliwość zbliżenia się do Boga.
🌞Autor korzysta z życiowych przykładów, które ułatwiają czytelnikom zrozumienie powodów różnic w poglądach między pokoleniami. Podkreśla również, że nie musimy prezentować swoich opinii w sposób prowokujący konflikty i nieporozumienia. Zamiast tego, zaleca dążenie do spokoju ducha, modlitwy i zdrowego rozsądku jako sposobu na złagodzenie tych różnic i utrzymanie dobrych relacji w rodzinie.
🌞Książka "Krótki przewodnik po rodzinie" adresowana jest do czytelników w każdym wieku i nie jest ograniczona wyłącznie do osób wierzących. Autor sięga również do mądrości zawartych w Księdze Syracha, które stanowią inspirujące cytaty godne przemyślenia i zadumy.
🌞Z czystym sercem polecam tę książkę. Jej wartościowa treść i praktyczne porady są pomocne zarówno dla osób wierzących, jak i dla tych, którzy niekoniecznie podzielają religijne przekonania. "Krótki przewodnik po rodzinie" skłania do refleksji nad relacjami rodzinnymi i stanowi inspirujące źródło wiedzy na temat budowania zdrowych więzi między bliskimi. To naprawdę godna uwagi lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,Prawdziwa miłość to nie tylko wielkie sprawy. To także drobiazgi. Prawdziwa miłość musi dotykać spraw wielkich i małych. Nigdy nie wiemy, przez które bardziej przemówimy do drugiego człowieka”.
Czym byłoby nasze życie bez niej?
Ksiądz Piotr Pawlukiewicz zostawił po sobie zbiór przepięknych tekstów, kazań i konferencji. Ta publikacja została poświęcona właśnie rodzinie.
Książka może być przyjemną lekturą na jeden wieczór, napisana w przystępny i ciekawy sposób zwraca naszą uwagę na relacje pomiędzy rodzicami i dziećmi, małżonkami, przypomina także o tych starszych pokoleniach naszej rodziny - dziadkach.
Myślę, że to taka lektura, która pozwala na chwile się zatrzymać i swoją treścią pobudza człowieka do refleksji. Oby jak najbardziej owocnej!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawsze kiedy zaczynamy wymieniać najbardziej wartościowe dla nas rzeczy, rodzina pojawia się gdzieś obok nich. To w niej dorastamy, poznajemy życie, uczymy się kochać…
Czym byłoby...
Na początku zdradzę, że uwielbiam książki ks. Pawlukiewicza...
Pozycja ta skupia się wokół rozważań: "W zamyśle Stwórcy życie rodzinne powinno napawać radością. Dlaczego często jest zupełnie inaczej?"
Lektura, która naprawdę daje do myślenia. Ksiądz Pawlukiewicz ma to do siebie, że zarówno w swoich nagraniach jak i książkach, przedstawia nam prawdy proste, niby zwyczajne, jednak z niesamowitą, charakterystyczną dla niego mocą trafia do serca. Prostymi przykładami nie jeden raz wywrócił mi wszystko do góry nogami.
Nowa publikacja od @wydawnictwoznakpl nie jest wyjątkiem - zachowany jest charakterystyczny styl kochanego kapłana, pasterza wielu. Pozwala znaleźć odpowiedzi na wiele pytań dotyczących kwestii relacji rodzinnych.
Napisano już tak wiele książek o rodzinie... Dziesiątki z nich przewinęło się przez moje ręce w trakcie studiów pedagogicznych, podczas pisania niezliczonej ilości prac spędzałam godziny, weekendy, tygodnie studiując literaturę psychologiczną - opracowania dotyczące rodziny.
I choć tak wiele jest tego typu książek, mam wrażenie, że temat jest niewyczerpany. Ile ludzi, tyle charakterów. Ile rodzin, tyle osobliwych przypadków, mechanizmów do przepracowywania
Ta książka jest dla Ciebie, jeśli chcesz zrozumieć:
🔸Dlaczego tak trudno nam być z tymi, którzy najbardziej nas kochają?
🔸Co może uratować rodzinę w kryzysie?
🔸Jak ważne w budowaniu relacji są „drobne sprawy”?
🔸Co robić, gdy dzieci nas nie lubią, a rodzice rozczarowują?
🔸Jak zrozumieć swoich starzejących się rodziców?
🔸Czy dziadkowie mogą nadawać na tych samych falach co ich wnuki?
Pozycja idealna dla wszystkich, którym zależy na budowaniu kochającej, "trwałej" i wspierającej się rodziny, w której dla każdego jest miejsce.
Na początku zdradzę, że uwielbiam książki ks. Pawlukiewicza...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdarza się, że pewne książki przychodzą do nas w najbardziej odpowiednim czasie. Bywają jak grom z jasnego nieba. Jednak ten tytuł, to właśnie książka z tych, które dobrze mieć pod ręką i wracać do nich w każdym czasie. Nie ma jednego dobrego momentu na taką książkę. Myślę raczej, że każdy będzie odpowiedni....