Wszystko o tym, jak się nie bać i nie martwić

Okładka książki Wszystko o tym, jak się nie bać i nie martwić autora Felicity Brooks, 9788327106483
Okładka książki Wszystko o tym, jak się nie bać i nie martwić
Felicity Brooks Wydawnictwo: Papilon literatura dziecięca
32 str. 32 min.
literatura dziecięca
2023-03-08
2023-03-08
32 min.
Paulina Kielan

Kup Wszystko o tym, jak się nie bać i nie martwić w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wszystko o tym, jak się nie bać i nie martwić

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wszystko o tym, jak się nie bać i nie martwić

“Wszystko o tym, jak się nie bać i nie martwić” to kopalnia pomysłów radzenia sobie z trudnymi emocjami, przykładowo zachęca do własnoręcznych robótek i spędzania czasu z najbliższymi. Podoba mi się rozdział “Nie daj się!”, który proponuje, aby narysować swoje zmartwienia i wyrzucić je do kosza - ta technika może sprawdzić się nawet u dorosłych.
Dowiemy się też, czym jest lęk, skąd się bierze i jak sobie z nim radzić.

Oswajanie dzieci ze zmartwieniami jest bardzo ważne, a my - jako rodzice - mamy szansę wesprzeć swoje pociechy, kiedy tego potrzebują. Myślę, że nie jest warto ukrywać tego, co przeżywamy, bo dzieląc się trudami życia, możemy sprawić, że dziecko podzieli się z nami swoimi dylematami. Książka jest przepięknie opracowana, ładnie zilustrowana i należy do serii, która należy do jednej z naszych ulubionych. Skłoniła Leosia do opowiadania i identyfikował się z wieloma sytuacjami z tego tomu rewelacyjnej serii, o której przypomniałam już u siebie na profilu @trilingualmotherhood

Dowiemy się też, czym jest...

Każdy z nas czasami czegoś się boi lub zwyczajnie czymś martwi. W życiu codziennym czeka nas wiele stresujących momentów, które mogą stać się przyczyną strachu, niepokoju, czy lęków. Jak w takiej sytuacji pomóc swojemu dziecku? Jak jako rodzic nauczyć się rozmawiać z dzieckiem o jego niepokojach, czy emocjach? Jeśli sama/ sam właśnie się nad tym zastanawiasz to ta książka będzie dla Ciebie wielką pomocą.

"Wszystko o tym, jak się nie bać i nie martwić" to świetna książka dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Napisana jest bardzo prosty i zrozumiały sposób, a same słowa wspierane są poprzez liczne ilustracje, które mają pomóc dzieciom w zrozumieniu treści.
Muszę przyznać, że wszystkie ilustracje są pięknie wykonane, a także dodatkowo opatrzone opisem, który pomaga jest rozumieć. A więc, o czym jest ta książka?

Na podstawie krótkich i rzeczowych tekstów oraz przykładowych ilustracji możemy wytłumaczyć dziecku, czym są lęki i zmartwienia, a także skąd tak właściwie się one biorą. Możemy przeczytać o przykładowych reakcjach naszego ciała na lęki i stres (np. płacz, ściskanie w żołądku, czy trzęsienie się),a przede wszystkim nauczymy nasze dziecko, jak sobie radzić z sytuacjach stresowych. Książka pokazuje wiele sposobów na to, jak radzić sobie ze strachem, jak się go pozbyć i wyciszyć organizm. Dodatkowo zawiera parę zadań, które można wykonać z dzieckiem i dzięki nim poznać sposoby na patrzenie na problemy z innej perspektywy.

Bardzo podoba mi się to, że książka jest tak łatwa w zrozumieniu, zarówno poprzez tekst, jak i ilustracje. Ale największy jej plus to wskazówki dla rodziców. Bo przecież, kto jak kto, ale rodzice zrobią wszystko, by pomóc dziecku, a dzięki tej pozycji będziemy doskonale wiedzieć, jak to zrobić.

„Wszystko o tym, jak się nie bać i nie martwić” to książka, która przyda się zarówno dzieciom jak i rodzicom. Całość została bardzo dobrze opracowana i kompleksowo tłumaczy mechanizm niepokoju i to jakie emocje mogą nam przy tym towarzyszyć. Autorka zachęca nas do rozmowy o tym co czujemy i opowiada nam jak reaguje nasze ciało, gdy się czegoś boimy, co się dzieje, gdy ignorujemy nasz strach oraz przedstawia patenty na regulowanie lęków. Wspomniane już techniki rozpraszające strach warto wprowadzić do codziennych rytuałów, ponieważ nie tylko oswajają lęki i pozwalają o nich na chwilę zapomnieć, ale są również doskonałą alternatywą do wspólnego spędzania czasu. Tekst jest łatwy w odbiorze i nie ma go zbyt wiele, a w połączeniu z barwnymi ilustracjami ułatwia zrozumienie tematu. W książce znajdziecie 14 krótkich rozdziałów – ostatni jest skierowany do rodziców i zawiera cenne wskazówki jak ułatwić dzieciom radzenie sobie z lękiem. Bardzo ciekawy i wartościowy rozdział, który jest idealnym dopełnieniem całości i pomoże we wspólnej pracy nad lękami. Świetna książka, którą polecam wszystkim.

57 użytkowników ma tytuł Wszystko o tym, jak się nie bać i nie martwić na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Wszystko o tym, jak się nie bać i nie martwić na półkach dodatkowych

Okładka książki Wszystko o przyjaźni Felicity Brooks, Frankie Frankie
Wszystko o przyjaźni Felicity Brooks, Frankie Frankie
Okładka książki Big Book of Nursery Rhymes Felicity Brooks, Sophia Touliatou
Big Book of Nursery Rhymes Felicity Brooks, Sophia Touliatou
Okładka książki Big Book of ABC Felicity Brooks, Sophia Touliatou
Big Book of ABC Felicity Brooks, Sophia Touliatou
Felicity Brooks
Felicity Brooks
Felicity Brooks is an Editorial Director and writer at Usborne Publishing. She studied English and Drama at Exeter University and worked as an actor, teacher and lexicographer (someone who compiles dictionaries) before starting work in children’s publishing in the late 1980s. She has written and edited hundreds of children’s books, including stories and novelty books for pre-schoolers and books about history, geography, languages, science, maths, nature and the arts. Her books have won the TES Senior Information Book Award, the Aventis Science Books Prize, the SLA Information Book Award, the Sheffield Baby Books Award and Practical Pre-school Gold and Silver Awards.

Koniec z zazdrością Caroline Pellissier
Koniec z zazdrością
Caroline Pellissier
Z tematyką zazdrości w literaturze dziecięcej jeszcze się nie spotkałam, więc ta książka bardzo mnie zainteresowała. Myślę, że wiele dzieci utożsami się z bohaterami lub sytuacje będą wyglądały dla nich znajomo. Być może czytelnikiem będzie pokrzywdzone dziecko, którym targa wiele trudnych emocji. Rozmowy o uczuciach i ciężkich przejściach są dla najmłodszych ogromnym wyzwaniem, a gdy brakuje im odwagi do dyskusji to książka jest do nich dobrą podstawą - dla rodziców również. Na sawannie zwierzęta spędzają czas na wspólnej zabawie w piłkę, a dalszy tok akcji w przystępny sposób tłumaczy trudne emocje związane z konfliktem w grupie. Sposób obrony zranionego szakala Felusia to wyśmiewcze taktyki, ocenianie, niepokojące zachowanie, na co zwraca uwagę empatyczna żyrafa Teresa, która obserwuje, wysłuchuje i ma na uwadze potrzeby wszystkich zwierząt. Jej dobre serce i współczucie potrafią zdziałać cuda i zapanować nad konfliktem. Sytuacje i słownictwo dobitnie wyjaśniają zaistniałe emocje, a także pokazuje, że pokrzywdzona osoba targana negatywnymi uczuciami może krzywdzić też innych, bo nie umie inaczej rozwiązać problemu. Koncept książki jest rewelacyjny. Dzięki niej razem z dzieckiem nazwiemy i rozpoznamy emocje, porozmawiamy o wyznaczaniu granic oraz szukaniu rozwiązań bez negatywnych działań. To wydanie ma na uwadze wychowanie w duchu Porozumienia bez Przemocy. @trilingualmotherhood
Justyna Müller - awatar Justyna Müller
Jojo i joga. Opowieść o emocjach, uważności i medytacji Deborah Allwright
Jojo i joga. Opowieść o emocjach, uważności i medytacji
Deborah Allwright Emily Ann Davison
Czy Wasze dzieci też mają w sobie baterię słoneczną, która NIGDY się nie rozładowuje? 🏃‍♀️💨 Bo Jojo, królicza bohaterka tej książki, to chodzący (a raczej skaczący) przykład niekończącej się energii! Ale uwaga – oto historia o tym, jak nawet najbardziej rozbrykany maluch może znaleźć spokój... i to dzięki jodze! 🧘‍♀️🌿 Jojo to króliczka, która biega, skacze, chichocze i nie potrafi zatrzymać się nawet na chwilę. Dziadek postanawia więc wprowadzić ją w świat jogi, ale Jojo uważa, że to bujda na resorach. Do czasu… 😏 Pewnego dnia, w pogoni za pięknym motylem 🦋, nasza królicza bohaterka ląduje w ciemnym, gęstym lesie. 🌲🌙 Jest strach, jest panika, ale… EJ! Czekaj! Przecież dziadek coś mówił o oddechu… 🤯 I wtedy zaczyna się magia – Jojo przypomina sobie proste techniki oddechowe i jogowe sztuczki, które pozwalają jej uspokoić się, zebrać myśli i znaleźć drogę do domu 💚 🔹 Dlaczego ta książka jest w dechę? ✅ To nie tylko urocza opowieść, ale też praktyczny przewodnik dla dzieci (i rodziców!) w świecie jogi i uważności✨ ✅ Znajdziecie tu kilka prostych pozycji, które dzieci mogą ćwiczyć razem z Wami – bo kto nie chciałby robić "kociego grzbietu" czy "pozycji drzewa" z małym króliczkiem? 🌳🐰 ✅ Ilustracje? PRZEPIĘKNE! Ciepłe, urocze, angażujące – dzieciaki będą zachwycone! 🎨💖 ✅ A przekaz? BEZCENNY! Książka pokazuje, jak ważne jest zatrzymanie się, złapanie oddechu i oswojenie trudnych emocji. To idealna lektura dla małych rozrabiaków, które nie potrafią usiedzieć w miejscu (tak, patrzę na Was, moje Gremliny 👀😂) oraz dla tych, które mocno przeżywają różne sytuacje i potrzebują sposobów na wyciszenie. Polecamy z całego serca! 🧡
gildia_bajarzy - awatar gildia_bajarzy
Sekretne życie pszczół Moira Butterfield
Sekretne życie pszczół
Moira Butterfield
Pszczółka Brzęczółka zabiera nas w fascynującą podróż w świat swojego gatunku. Pszczoły bowiem można znaleźć dosłownie wszędzie: w miastach, dżunglach, na łąkach. Towarzyszą ludziom od ich pierwszych dni na ziemi. Pracują bardzo ciężko, aby zbierać dla nas słodkości. Przyjrzymy się ich budowie, jak pojawiają się na świecie, rozwijają, co dzieje się w ulu, tajemnicom pszczelej mapy, dowiemy się, skąd się bierze królowa, gdzie mieszkają i kryją się pszczoły, poznamy ich rozmiary i miejsca zamieszkania na świecie. Mój mały czytelnik był zachwycony wiedzą o pracy pszczelarzy, jak powstaje miód i chętnie czytał o złodziejach słodkości. Jestem pod wrażeniem urozmaicenia wiedzy popularnonaukowej w postaci historii z mitologii greckiej, baśni hinduskiej lub tajlandzkiej. Czy zastanawiało Was kiedyś, dlaczego słoniom rozciągnęły się trąby do obecnych rozmiarów? Czy Wasze dzieci pytały o to, jak pszczoły radzą sobie w zimie lub w tańcu? 😉To niezwykle pożyteczne i fascynujące stworzenia. Warto je bliżej poznać. Fantastycznym dodatkiem do tego pięknie zilustrowanego wydania jest element wyszukiwania ukrytych przedmiotów i przyjaciół Brzęczółki: biedronki Kropki lub gąsienicy. Książka uwrażliwia też na los pszczół i podpowiada, jak o nie dbać, skłania do wyhodowania przyjaznym im roślin. Uwielbiam tak wartościowe perełki w biblioteczce.
Justyna Müller - awatar Justyna Müller
Chrupek i małe kotki David Melling
Chrupek i małe kotki
David Melling
Druga część książeczki o wesołym piesku imieniem Chrupek. Lektura dla młodszych dzieci. Średni format. Twarda okładka. Dużo ilustracji , mniej tekstu. Konwencja książki zachowana, tak jak w pierwszej części. W poprzedniej części poznaliśmy psiaka jako uparciucha, który nie lubi ubierać się w swoją czerwoną kurteczkę ,wychodząc na dwór. W drugim tomiku Chrupek ma troszkę inny problem. Szczeniak okazuje się być egoistą , samolubem oraz zazdrośnikiem. Pod jego dachem zamieszkała gromadka kociaków. Chrupek nie znosi ich, gdyż wchodzą mu na grzbiet, chowają się, drapią, mruczą, liżą mu sierść, chrapią, przyglądają mu się, ganiają i nie są jeszcze całkowicie nauczone czystości . Kociaki pewnie straciły wcześniej matkę z nieokreślonych powodów i potrzebują opieki. Futrzaki najchętniej chciałyby ,żeby Chrupek im matkował. Chodzą za nim krok w krok i staje się on dla nich wzorem do naśladowania. Szczeniak wcale nie ma ochoty dzielić się z nimi czymkolwiek, na pewno nie jedzeniem, poduszką, kością, koszykiem , żółtą piłeczką i innymi rzeczami. Najbardziej jednak jest zazdrosny o swój ukochany duży niebieski kocyk, którym może się otulić w czasie snu. Chrupek pragnie odzyskać kocyk i stara się go odebrać kotkom, które uważają cały proceder za najlepszą zabawę. Skutek jest taki ,że kocyk zostaje rozdarty na dwie części. Pod taką okryjbidą trudno pieskowi zasnąć. Trochę jest mu zimno w nocy. Na pomoc jako poduszka grzewcza zjawiają się kotki. Czy Chrupek teraz będzie zadowolony z tej sytuacji? Czy można zaprzyjaźnić się z sierściuchami mimo wszystko? Czy zabawa w większym gronie potrafi być udana? Co zmieniło się w postawie Chrupka i co polubił, mimo wcześniejszych animozji? O tym wszystkim przeczytacie kochani swoim pociechom. Pooglądacie obrazki. Dzieci poznają mnóstwo nowego słownictwa, które umieszczone jest przy każdej tablicy z obrazkami o piesku i kotkach, podobnie jak w części pierwszej. Multum czasowników, popartych odpowiednią ilustracją. Książka ma niewątpliwie wartość edukacyjną. Niesie też przesłanie ,że nie warto być odludkiem , wszystkiego zgarniać do siebie. Trzeba dzielić się przedmiotami materialnymi z innymi osobami potrzebującymi. A jak bawić się , to w jak największym gronie. Jest dużo wtedy weselej. Przepychanki pieska i małych kotków można porównać do niesnasek między rodzeństwem starszym a młodszym. Niby się kochają, ale czasami sobie przeszkadzają i wchodzą w drogę. Ale trzeba to wszystko dzieciakom tłumaczyć, rozmawiać z nimi i zawsze wszystko się naprostuje. Ta część nawet podobała nam się bardziej niż poprzednia z kurteczką. Zapraszam dzieci i rodziców do miłej lektury!
Anka - awatar Anka
oceniła na102 lata temu
Niewinny, że inny. Baljka o tolerancji Agata Karpińska
Niewinny, że inny. Baljka o tolerancji
Agata Karpińska
Jak wytłumaczyć dzieciom czym jest tolerancja? Oczywiście możemy używać najbardziej oczywistych przykładów, prosto z życia, ale jeśli spróbować podejścia najbliższego dzieciom, związanego z tym co znają i mają na co dzień... Tutaj właśnie pojawia się książka doskonale do tego stworzona. "Niewinny, że inny. Bajka o tolerancji" to jak sam tytuł wskazuje pozycja, która uzmysłowi dzieciom czym jest to trudne pojęcia. Młodzi czytelnicy będą świadkami dziwnego zachowania zabawek w dziecięcym pokoju. Zobaczą jak, pomiędzy do tej pory zgodnymi i radosnymi klockami doszło do konfliktu. Otóż czerwone klocki zirytowane "innością" klocków zielonych postanowiły je stłamsić i zmusić do posłuszeństwa. Powody można powiedzieć błahe, jednak dla czerwonych kloców okazały się na tyle istotne, że sytuacja stawała się coraz bardziej napięta. Wszystkiemu przyglądał się budzik, który postanowił zareagować! Kolejne wydarzenia niczym prosto z politycznej areny stały się udziałem wszystkich zabawek, aby ostatecznie doprowadzić do porozumienia. Książka choć odrobinę nietypowa jest jednak doskonała w formie i przekazie. Na prostym przykładzie koloru tłumaczy czym jest różnorodność, tolerancja, akceptacja i zrozumienie. Pojawiają się także pojęcia dyplomacji i niepodległości, które przedstawione zostały w sposób czytelny i zrozumiały dla dziecka. Ta nietuzinkowa pozycja ma w sobie ogromny potencjał i z powodzeniem mogłaby być pomocą dydaktyczną dla nauczycieli młodego pokolenia, które wyrośnie na ludzi tolerancyjnych, otwartych i odważnych.
malipasjonaci - awatar malipasjonaci
Energia. Niewidzialna, niezbędna i wszechobecna. Przewodnik po świecie pełnym energii Christina Steinlein
Christina Steinlein
„Energia. Niewidzialna, niezbędna i wszechobecna. Przewodnik po świecie pełnym energii”. Książka, która powstała we współpracy z wieloma ekspertami z Instytutu Leibniza, i która w niesamowicie mądry, obrazowy, prosty sposób tłumaczy wszelkie zagadnienia związane z czymś, czego nie widać.🤭 Opisuje jej niewidzialny proces powstania oraz jej widzialne/ namacalne/ odczuwalne skutki. Tak wiele wcieleń ma energia i ciągle się zmienia. I nigdy nie znika. 😁 Dzieci już od pierwszych stron kompendium otrzymują fakty, które budują profesjonalną wiedzę i... naturalną ciekawość. Precyzyjnie, graficznie, swobodnie napisana i zilustrowana wiedza, zachęca małych i tych starszych- ciekawskich czytelników, do zapoznania się z trudnymi pojęciami: energia kinetyczna, cieplna, ubóstwo energetyczne, fotoogniwo, onshore, offshore … Na każdej stronie pojawiają się ciekawe informacje, fakty historyczne- katastrofa w elektrowni atomowej w Czarnobylu, budowa największej na świecie elektrowni wodnej- Tama Trzech Przełomów w Chinach na rzeczce Jangcy, ale i futurystyczne wizje. 📖„ Ludność Ziemi zużywa rocznie około 160 petawatogodzin energii elektrycznej”. To bardzo, bardzo dużo. Sądzę, że wszyscy czytelnicy po skończonej lekturze spojrzą całkowicie inaczej na to pojęcie. A może do listy prostych sposobów na oszczędzanie energii coś dopiszą i przede wszystkim zastosują. Bardzo mądra, potrzebna i ciekawa pozycja na rynku czytelniczym dla dzieci. Na koniec dodam, że w tej ekologicznej serii ukazały się także: 💚 „ŚMIECI. Najbardziej uciążliwy problem na świecie”, 💚„WODA źródło życia. Wszystko o najważniejszej substancji na Ziemi”, 💚„OCIEPLENIE KLIMATU. Na czym polegają zmiany klimatyczne na Ziemi?”, 💚„ Razem uratujemy świat, czyli co możemy zrobić, żeby ocalić Ziemię i nas samych”. Zdecydowanie warta uwagi 📖👌. "ENERGIA. Niewidzialna, niezbędna i wszechobecna czyli przewodnik po świecie pełnym energii" Christina Steinlein Anne Becker tłumaczenie: Katarzyna Łakomik konsultacja merytoryczna: Lech Nowicki oprawa: twarda liczba stron: 96 format: 17 x 22,5 cm rok wydania: 2022 Cena :👉 w tym momencie bardzo atrakcyjna.
magdalenka_bookish - awatar magdalenka_bookish
Z pamiętnika babci Ellen DeLange
Z pamiętnika babci
Ellen DeLange Ilaria Zanellato
Piękna, mądra, budująca książka z cudownymi ilustracjami. Głęboko ukryta treść o relacjach międzypokoleniowych, o celebrowaniu unikalnej więzi babci z wnukami, o wielkiej ich wzajemnej miłości. Babcia kojarzy nam się dzieciństwem, rodzinną atmosferą, radością wspólnie spędzanego czasu, z zapachem świeżo upieczonego ciasta, z przepysznymi pierogami na obiad. Obowiązkowa lektura do czytania wraz z babcią! Główną bohaterką jest kilkuletnia dziewczynka Lissy, która zostaje przyprowadzona na urodziny babci przez mamę. Lissy ma szczególny prezent dla babci oprócz bukietu kwiatów. Jest to piękny pamiętnik do wpisywania złotych myśli lub ulotnych chwil z danego dnia. Sztambuch jest pięknie oprawiony z dekorowanymi kartkami, kupiony w sklepie z pamiątkami. Podczas poczęstunku jubilatka wyraża słowa wdzięczności za piękny prezent wnuczce. Pokazuje jej całą półeczkę z wiekowymi zapisanymi kajetami i na prośbę Lissy czyta jej tajne zapiski z przeszłości. Są tam opisane różne ciekawe zdarzenia jak np. ślizgawka na łyżwach z tatą i uratowanie zakleszczonego w tafli lodowej łabędzia. Wnuczka słucha z wypiekami na twarzy nic a nic nie domyślając się ,że bohaterką tych zeszytowych przygód jest babcia. Czy babcia zdradzi wnuczce tajemnicę dzienników na półce? Po kim Lissy otrzymała swoje imię? Kto odwiedza Lissy przed szkołą następnego dnia po urodzinach babci ? Jaki prezent dostanie Lissy od babci? Czy dziewczynka będzie chciała podtrzymywać tradycję rodzinną pisanego słowa? O wszystkim dowiecie się z lektury i po obejrzeniu ilustracji. Nie muszę chyba zachęcać nikogo do relacji babcia – wnuki. Znacie sami z autopsji, przynajmniej większość. Nigdy nie utrudniajcie przeżywania obu stronom takiej wspaniałej miłości, choćby w rodzinie nie układało się tak jak potrzeba. A co do pisania pamiętnika ,to już sprawa osobista każdego dziecka w wieku szkolnym. Może akurat będzie wolało pisać bloga lub utworzyć pamiętnik w formie foto-story. Albo wymyśli zupełnie coś innego i wszystkich zaskoczy.
Anka - awatar Anka
oceniła na103 lata temu
Dziwo Zadie Smith
Dziwo
Zadie Smith Nick Laird Magenta Fox
📚💗 Recenzja z serii „Mały regał, wielkie serce” 📚💗 Czy w dzieciństwie zdarzyło Wam się czuć, że jesteście „inni”? „Dziwo” Zadie Smith i Nicka Lairda z ilustracjami Magenty Fox to książka, która na pierwszy rzut oka wydaje się króciutką, lekką historyjką o nowym zwierzaku w domu. Ale już po kilku stronach odkrywamy, że kryje w sobie ogromną moc – i to taką, która potrafi poruszyć zarówno dziecko, jak i dorosłego. Świnka morska Maud, bohaterka w stroju do judo, to postać, która bawi, wzrusza i uczy. Jest „inna”, a przez to budzi nieufność i śmiech wśród domowych pupili. Ale właśnie ta inność okazuje się jej największą siłą. Dzieci odnajdą w niej odbicie swoich własnych doświadczeń, bo kto z nas choć raz nie czuł się „dziwem” w nowym miejscu? „Dziwo” to opowieść o odwadze, akceptacji i o tym, że świat jest piękniejszy, gdy różnimy się od siebie. Autorzy w prostych słowach pokazują, że nie warto udawać kogoś innego, by zyskać sympatię. Bycie sobą to najcenniejszy dar – i to przesłanie płynie z każdej strony książki. Ogromnym atutem są ilustracje Magenty Fox. Barwne, pełne ciepła i humoru, nie tylko dopełniają tekst, ale same opowiadają równoległą historię. Dzięki nim książka nabiera życia, a mały czytelnik może sięgać po nią raz za razem, by odkrywać w obrazkach coraz to nowe szczegóły. „Dziwo” sprawdzi się również znakomicie jako pierwsza lektura do samodzielnego czytania – tekstu jest niewiele, a rytm opowieści płynny i przystępny. To również świetny punkt wyjścia do rozmów z dzieckiem o różnorodności charakterów, o akceptacji i odwadze do bycia sobą. Rodzice i nauczyciele mogą potraktować tę książkę jako inspirację do dyskusji o tym, że inność nie jest wadą, lecz pięknym darem. To historia mała objętościowo, ale wielka przesłaniem. Urocza, mądra i niezwykle potrzebna - zarówno w dziecięcej biblioteczce, jak i w sercach dorosłych, którzy razem z dziećmi będą ją czytać. „Dziwo” to książeczka, która sprawia, że śmiejemy się, wzruszamy i nabieramy odwagi, by być sobą – a to przecież najpiękniejsza lekcja, jaką możemy dać naszym dzieciom 📖✨ Dziękuję za prezent od wydawnictwa @wydawnictwoznakpl 🩷.
burgundowezycie - awatar burgundowezycie
Leoś. Mały traktorek znajduje szczęście Suza Kolb
Leoś. Mały traktorek znajduje szczęście
Suza Kolb
Czy jesteście szczęśliwi? Tu i teraz, z tym co aktualnie posiadacie? Potraficie to docenić i czerpać radość czy wciąż poszukujecie szczęścia i "czegoś więcej"? Leoś to mały traktorek, pracujący w gospodarstwie państwa Nowaków. Zajęć mu nie brakuje przez cały rok. Przygotowuje glebę pod siew, sieje zboża, wywozi gnojówkę, kosi łąki. Jednak twierdzi, że to nic wielkiego i każdy może go zastąpić. On za to marzy, by tak jak przyjaciele - kombajn Maks i cysterna Milena, przeżywać ciekawe przygody. Postanawia więc opuścić gospodarstwo i wyruszyć w drogę. Leoś stara się wcielić w inne role, podjąć zadania przeznaczone dla innych traktorów, jednak szybko okazuje się, że nie wszystkie prace są dla niego. To powoduje, że traktorek zaczyna doceniać swoje gospodarstwo i wykonywaną tam pracę. Z radością wraca do domu, gdzie czeka na niego cała rodzina i przyjaciele. Książka o traktorku spodoba się małym wielbicielom tego typu pojazdów i pracy w gospodarstwie. Czytając o przygodach Leosia mogą dodatkowo poznać zajęcia, jakie wykonują rolnicy m.in. w polu, w sadzie czy też przy uprawie winogron. Jak się pewnie domyślacie traktorek podejmując się różnych innych działań, do których nie jest przeznaczony, zaczyna w końcu tęsknić za swoim domem. Dostrzega, że to właśnie jest jego miejsce na ziemi, że tam jest potrzebny i kochany. Zaczyna doceniać wykonywaną przez siebie pracę i dociera do niego, że do tego jest stworzony i nikt go nie zastąpi. Ta urocza opowieść pokazuje czytelnikom, że należy czasem się zatrzymać i spojrzeć z boku na to co się posiada, na swoje życie, rodzinę, otoczenie. Czasem gonimy za czymś, co mamy na wyciągnięcie ręki. Doceniajmy to co mamy! ❤️
mrs_zolza - awatar mrs_zolza
oceniła na82 lata temu

Cytaty z książki Wszystko o tym, jak się nie bać i nie martwić

Dodaj cytat z książki Wszystko o tym, jak się nie bać i nie martwić