Emily Wilde’s Encyclopaedia of Faeries

Okładka książki Emily Wilde’s Encyclopaedia of Faeries autora Heather Fawcett, 9780356519128
Okładka książki Emily Wilde’s Encyclopaedia of Faeries
Heather Fawcett Wydawnictwo: Orbit Cykl: Emily Wilde (tom 1) fantasy, science fiction
Emily Wilde (tom 1)
9780356519128

Kup Emily Wilde’s Encyclopaedia of Faeries w ulubionej księgarnii

Oceny książki Emily Wilde’s Encyclopaedia of Faeries

OPINIE i DYSKUSJE o książce Emily Wilde’s Encyclopaedia of Faeries

Jest to pierwsza w życiu przeczytana przeze mnie książka fantastyczna. Cóż mogę powiedzieć: jestem zachwycona. Cudownie było znaleźć się w świecie zupełnie nierzeczywistym. Przygody Emily Wilde i Wendella Bambleby'ego są wciągające. Niesamowity świat wróżek i elfów, który poznajemy dzięki badaniom Emily, który miesza się ze światem rzeczywistym jest piękną podróżą. Podróż ta jest pełna przygód, nasza pani profesor nie jeden raz będzie potrzebowała pomocy od swojego przyjaciela Wendella. Fajnie czyta się te ich przytyki, zabawne odpowiedzi pełne sarkazmu i czułości zarazem. Ta podróż Emily, ostatnia do stworzenia encyklopedii, przyniesie naszej bohaterce wiele zmian. Zmieni ją wewnętrznie i pewnie otworzy na nowe doznania i przygody. Z przyjemnością poznam dalsze losy naszych bohaterów, jak to mówię w bajce dla dorosłych. Polecam.

Encyklopedia Emily Wilde trafiła na moją listę książek z trzech powodów - obiecano mi coś cozy, miały być magiczne istoty i ogólnie wydanie jest przepiękne.

Na początku było naprawdę dobrze! Od razu przeniosłam się do opisywanej Skandynawii, widziałam kontrast między czernią skały i zielenią pastwisk, czułam zimno i obcość. Bardzo podobało mi się naukowe podejście w książce - cały realizm magiczny był naprawdę przekonujący, a wszystkie wzmianki o badaniach, traktatach, przypisy i wspomniane naukowe teorie tylko pogłębiały moje zainteresowanie.

No… do czasu.

Gdzieś przy 100str zaczęłam się zastanawiać, dlaczego okładka tej książki jest taka kolorowa i skąd ten pomysł, skoro cała historia zapowiada się raczej mrocznie - elfy nie są tutaj słodkie (wręcz przeciwnie!) a miasteczko nie jest przyjazne. Mamy tu wręcz ludzi skrzywdzonych (bardzo poważnie!) przez istoty magiczne. Więc skąd te grzybki i poziomki na okładce…

Koło 150str zaczęłam przewracać oczami. Styl był jednak nadal bardzo przyjemny, zagęszczająca się intryga mnie ciekawiła i cóż, jeszcze nie przewidywałam, do czego to wszystko zmierza.

Niestety im dalej… tym gorzej.

Po pierwsze, od początku mowa, że interakcje z Ludkiem są trudne. Nie ma wiele udokumentowanych przypadków, stąd też dużo sprzeczności w traktatach naukowych. A tu Emily od razu trafia na Podmieńca, nawiązuje przyjazną więź z elfem przy źródle, aż w końcu udaje jej się trafić do krainy Faerie (i to dwukrotnie!),gdzie poznaje elfy Wysokie. Gdzieś po drodze jest jeszcze Król zaklęty w drzewie, a kolega z uczelni okazuje się elfim Księciem.

W tej krótkiej książeczce ilość rzeczy, która spotyka Emily jest wręcz niewyobrażalna. Najpierw bardzo poważnie rani swojego partnera naukowego. Bierze udział w odzyskaniu porwanych dziewcząt z krainy elfów, decyduje się odczarować Króla, aż finalnie musi się miotać między dwiema propozycjami zaręczyn z elfami i ostatecznie to Emily trzeba z magicznej krainy ratować, bo inaczej zostanie przymuszona do małżeństwa.

Serio…?

Uważam, że w pewnym momencie intensywność jest przesadzona. Emily po prostu nie ma chwili wytchnienia. “Wygodna” forma dziennika pozwala wszystkie te wydarzenia opisywać po łebkach, więc często dostajemy po prostu streszczenie, co się wydarzyło. W tym wszystkim jednak absolutnie nie czuć stawki.

Mnie osobiście zaczęło to bardzo drażnić i… nudzić. Uważam, że za dużo mamy przypadków, szczęśliwych zbiegów okoliczności. Nasza bohaterka wyjątkowo dobrze potrafi radzić sobie z magią, jest na nią w wielu momentach oporna. A w momencie, gdy Emily przypomina sobie legendę i nagle udaje jej się wyczarować miecz w krainie elfów… no, tego już było naprawdę za wiele.

Podsumowując - zamysł książki jest świetny. Styl pisania (i tłumaczenie) jest naprawdę bardzo dobry - w większości nie przeszkadzał mi nieco suchy, akademicki język raportów. Jednak fabularnie, moim zdaniem, autorka zbyt popłynęła. Mam na półce drugą część i pewnie po nią sięgnę, skoro kupiłam w pakiecie, ale uznaję Encyklopedię za jedną ze słabszych pozycji, które ostatnio czytałam.

Na półkach: , , , ,

Totalnie przeurocza książka, największym jej minusem jest to że początek jest nie wciągający i musiałam miesiąc poczekac by do niej wrócić, ale było warto. Uwielbiam to jak Wendell się słodko zachowuje wobec Emily

1489 użytkowników ma tytuł Emily Wilde’s Encyclopaedia of Faeries na półkach głównych
458 użytkowników ma tytuł Emily Wilde’s Encyclopaedia of Faeries na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Emily Wilde’s Encyclopaedia of Faeries

Heather Fawcett Encyklopedia wróżek i elfów Zobacz więcej