Prześladowca

- literatura obyczajowa, romans
- 2023-03-01
- 2023-03-01
- 9788383204451
Autorka serii mafijnej „Niezłomne” i powieści Danielle!
Szesnastoletnia Serena Lillard jest córką lekarzy i już dawno postanowiła, że kiedyś także będzie pracowała w tym zawodzie. Dziewczyna uczy się pilnie i dąży do wyznaczonego sobie celu. Nosi za duże ubrania, bo nie chce rzucać się w oczy, jednak to nie ratuje jej przed Declanem Bryantem.
Chłopak jest synem potentata naftowego i dziedzicem hotelarskiego imperium, a jego życie to wieczna zabawa. Ma zupełnie inne priorytety niż Serena. Nawet gdy wpada w tarapaty, rodzice szybko załatwiają sprawę za pomocą znajomości i pieniędzy.
Dzięki wpływowym rodzicom Declan nie musi trzymać się żadnych zasad, co skrzętnie wykorzystuje. Sieje postrach w liceum, do którego uczęszcza, i Serena również się go obawia. Tym bardziej że przyłapała go na niedwuznacznej sytuacji z pewną uczennicą w sali lekcyjnej. Declan nie pozwolił jej o tym zapomnieć, sprawiając, że stała się pośmiewiskiem całej szkoły.
Kiedy Serena jest w ostatniej klasie liceum, Declan znów bierze ją na cel i zrobi wszystko, żeby zamienić jej życie w prawdziwy koszmar. Dziewczyna będzie zdana na łaskę potwora.
Kup Prześladowca w ulubionej księgarni
Oceny książki Prześladowca
757 użytkowników ma tytuł Prześladowca na półkach głównych- Przeczytane 551
- 2023 50
- Legimi 20
- Ebook 6
- 2024 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prześladowca
Dobrze, że ta książka nie jest gruba, bo gdybym jeszcze raz miała przeczytać hasło „czysta dziewczynko”, byłaby to chyba pierwsza historia, której nie dotrwałabym do końca. Rozumiem, że po traumatycznych przeżyciach ludzie często powielają w dorosłym życiu znane im schematy i zachowania. Ale tutaj… matko święta.
Główny bohater to zwyczajny świr, a jego rodzice przypominają ślepców – kompletnie nie widzą nic niepokojącego ani złego w jego zachowaniu. Trudno mi było uwierzyć w taką skalę ignorancji i przyzwolenia, a jeszcze trudniej w jakikolwiek sens tego wszystkiego.
Cała historia momentami była dla mnie po prostu irytująca, nielogiczna i absurdalna. Dawno nie czytałam tak głupiej książki i szczerze mówiąc – żałuję czasu, który na nią poświęciłam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówny bohater to zwyczajny świr, a jego rodzice przypominają...
Czuję się rozjechana.
I nie wiem, co ja mam w głowie. Czy ze mną jest coś nie tak? Co ja przeczytałam, gonitwa mysli, uczuć, jeden wielki chaos.
Wiele rzeczy, ktore się tam dzieją są jednoznacznie nieakceptowalne, złe, patologiczne i kropka, a pisarka romantyzuje je (tak, wiem, na początku autorka tlumaczy, że nie romantyzuje tych zachowań, ale tak trudno oprzeć się wrażeniu).
Z drugiej strony książka emocjonalnie rozwala czytelnika i robi z nim rodeo, ktore akurat mnie przytrafia się nader rzadko.
Wstydzę się, że zarwałam dla niej noc, ale też cieszę się.
Popaprane.
Czuję się rozjechana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKoncept jest chory, POPAPRANY, tak dalece niepoprawny... takich książek nie powinno się pisać, czytać. Byłam taka zła na autorkę i tych bohaterów, ale też trzęsłam się, a w głowie powtarzałam: zacznij walczyć, zacznij walczyć, Sereno...
Zaj.ista książka . Coś mi się wydaje ,że każda książka tej autorki będzie świetna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOmg ta książka to totalny rollercoaster. Jest elektryzująca i ekscytująca. Declan to chodzące Red Flag, psychopata i mocno kopięty typ manipulanta. Jednak jakimś sposobem razem z główną bohaterką znajdują w sobie bratnie dusze. Jest trigger. Układ od początku nie jest zdrowy. Ale tak jak mówie - jest to w pewnym sensie kręcące ;) . Dobrze się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'- – Bo widzisz, z bestiami często jest tak, że się kamuflują .
– Bestia przestaje być bestią tylko dla dziewczyny, w której się zakocha, i to jest fakt –wyznałem po chwili. – Nie zaczyna być nagle dobra i kochana, mało tego ,nadal stosuje wszystkie zabiegi i sztuczki, żeby osiągnąć swoje cele.
– To z miłości do tej dziewczyny? – Zainteresowanie błysnęło worzechowych oczach.
– Dokładnie – potwierdziłem, głaszcząc jej delikatne włoski. – Bestia nadal gra nieczysto, ale już nie po to, żeby krzywdzić i wystraszyć dziewczynę, ale po to, by ją chronić . -'
'- – Bo widzisz, z bestiami często jest tak, że się kamuflują .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to– A co to znaczy? – zapytała cicho, wtulając się w mój bok. Była padnięta, ale nadal chciała słuchać .
Zaskoczyła mnie ta książka, i to raczej pozytywnie. Cała historia mogłaby się wydawać absurdalna, gdyby nie to, że została opisana w sposób... dość ciekawy. Za naciągane uznałabym, gdyby prześladowana dziewczyna rzuciła się swojemu oprawcy do stóp bez wahania i na oślep - ot, bo jest przystojny i taki męski. Tu było.... właśnie ciekawie i zupełnie nie tak, jak się tego spodziewałam. Jedyne, do czego mogłabym się przyczepić to rola tytułowego prześladowcy... Zachowanie Declana, gdy już się zaangażował w związek z Sereną, nijak się miało do jego szkolnych bójek, uprawiania seksu po kątach i ogólnego niegrzecznego zachowania. Druga połowa książki pokazała zupełnie innego chłopaka, do którego nijak pasowało to wcześniejsze zachowanie... Mam wrażenie jakby autorka chciała wpasować się w pewien schemat "bad boya", ale myślę, że co najmniej równie dobrze wyszłoby, gdyby pominąć niektóre sceny....
Niemniej jednak ogólnie bardzo mi się książka podoba i uważam, że została napisana naprawdę świetnie, poruszając przy okazji trudne tematy.
(Szczególnie podobała mi się postawa Sereny, gdy do związku z Declanem podchodziła, mimo wszystko, z dużą dozą ostrożności).
Ogólnie wrażenia bardzo dobre, polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacznę od tego, że przeczytałam wiele opinii zanim sięgnęłam po tę książkę. Większość opinii czytelników była nie zachęcająca do sięgnięcia do tej pozycji. Zarzucono autorce zbyt mocno wykreowanego bohatera na psychopatę. Dziewczyna zaś miała zachowania irracjonalne i większość czytelników miała dość jej bezradności.
Przyszło czas na moją opinię i radzę się trzymać tym,którzy mówili że ich oczy krwawiły. Trochę wiedzy psychologicznej, a zapewniam,że zmienicie zdanie 🙂
Po pierwsze autorka na samym początku książki zaznacza, że to opowieść o niezdrowej relacji. Pełna przemocy psychicznej,a nie romans. Po drugie autorka perfekcyjnie przestawiała postacie zaburzeniami psychicznymi, problemami emocjonalnymi czy też rodzajem osobowości.
Serena to dziewczyna z zaburzeniami emocjonalnymi. Ma bardzo niskie poczucie wartości. Wykazuje typowe zachowania osoby molestowanej w dzieciństwie. Brak wsparcia od rodziny i społeczeństwa powoduje właśnie takie zachowania jak zaprenzentowala autorka. Dziewczyna poddaje się działaniom prześladowcy. Dlaczego? Bo to jedyna osoba która się nią interesuje i jest w jej życiu. Takie są mechanizmy naszej psychiki. To nie wiedza z kosmosu tylko czysta psychologia.
Declan to nie tylko mężczyzna z zaburzeniami emocjonalnymi, ale również osobowość anankastyczna. Autorka bardzo fajnie pokazuje typowe zachowania takiej osoby. Jak funkcjonuje w społeczeństwie i jakie związki tworzi z drugą osobą. Może zachowywać się jak prześladowca i sam tytuł o tym mówi .
Drodzy czytelnicy romanse to nie tylko Grey, Cross,Massimo czy Edward Cullen.
Nawiasem mówiąc każdy z nich również miał poważne zaburzenia osobowości. W tym Edward Cullen uwielbiany przez rzeszę fanek. Wasz ukochany wampir również posiadał osobowość anankastyczna, ale L. Jems nie przestawiała go tak dobrze jak Pani Chwistek.
Moim zdaniem brawo. Wreszcie napisał ktoś coś innego bez wytartego schematu powielanego przez setki autorów .
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyszło czas na moją opinię i radzę się trzymać...
Generalnie fajna historia, zaskakujące zwroty akcji i wydarzenia. Jednak jak dla mnie o jeden krok za daleko jeśli chodzi o poziom brutalności, ciężko uwierzyć w wybaczenie, bardzo duża przepaść miedzy miłością, a nienawiścią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to historia dwójki ludzi, chłopaka który chce zniszczyć poukładanie życie młodej dziewczyny. Serena cicha spokojna nie lubiąca zwracać na siebie uwagi, pilna i ambitna uczennica i jeden dzień czyli poznanie Declana odmienił jej życie całkowicie. Każdego dnia odbierał jej to bezpieczeństwo i wprowadzał chaos.
Książka z duża ilością przemocy psychicznej i fizycznej, obsesji, toksycznego zachowania, sekretów, mroku, fałszywej przyjaźni i relacji rodzinnych z dwóch innych perspektyw. Bo do czego jesteśmy zdolni aby nasze sekrety nigdy nie wyszły na jaw, oraz czego nie możemy ominąć zaskakujące zwroty akcji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z duża ilością przemocy psychicznej i...
Książkę mega wciąga, zostawia mieszane uczucia, ale w dobrym tego słowa znaczeniu;)
----ponizej spoiler---
Nie popieram zachowań i tego jak działają bohaterowie w książce. Takie zachowania nie powinny mieć miejsca i być romantyzowane. Nie mniej jednak trcheba przyznać że akcja jest mega dynamiczna. Czytając nie wiedziałam kogo uważam za tą gorsza/glubsza postać. Jednak historia jest wciągająca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to----ponizej spoiler---