Szlak umrzyka

Okładka książki Szlak umrzyka autora Larry McMurtry, 9788377314661
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Szlak umrzyka
Larry McMurtry Wydawnictwo: Vesper Cykl: Lonesome Dove (tom 3) literatura piękna
Lonesome Dove (tom 3)
Dead Man's Walk
2023-10-01
2023-10-01
2000-10-01
Marek Król

Kup Szlak umrzyka w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Szlak umrzyka

Oceny książki Szlak umrzyka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szlak umrzyka

Przeczytałam jako pierwszy z tetralogii. Bardzo interesująca. Pięknie wydana. Sięgnę po następne tomy. Polecam nie tylko wielbicielom westernów.

Trzecia książka z serii Lonesome Dove jest jednocześnie pierwszą częścią patrząc chronologicznie. Poznajemy Gus'a i Woodrow'a jako młodych pograniczników, dopiero uczących się stróżowania. Część ta bardziej niż powieścią drogi jest powieścią przetrwania, ponieważ nasi bohaterowie poddani zostają próbie przejścia sporego odcinku drogi w ekstremalnych warunkach pogodowych, będąc jednoczenie zakutymi, spragnionymi i niedożywionymi. Z tomu na tom autor doświadcza bohaterów jeszcze bardziej, ale to co musieli przetrwać tutaj raczej było maksimum i nie sądzę, by w czwartym tomie było gorzej, bo momentami sytuacje bywały prawie nierealne by w prawdziwym życiu można było je przetrwać. Wiadomo, że to jest fikcja, ale zamysłem autora raczej był realizm. Oczywiście znając treść „Na południe od Brazos” zdajemy sobie sprawę, że nasi bohaterzy przetrwają to co im los zgotuje, ale mimo wszystko jesteśmy zainteresowani w jaki sposób uda im się uniknąć najgorszego, dlatego historia mimo, że mnie jak dwie poprzednie, nadal jest dość wciągająca.
Jak do tej pory na trzy tomy ten wypadł najgorzej, co nie oznacza, że słabo, ale jednak brakowało naszych dojrzałych strażników, którzy tutaj są raczej jednymi z wielu, a nie głównymi bohaterami. Na końcu więcej dochodzą do głosu, ale to już jest praktycznie koniec historii i raczej pewne jest, że w czwartej części to już oni dwaj będą głównymi postaciami i to na nich będzie się nasza uwaga skupiała.
W części tej poznajemy Maggie i Klarę i znając część pierwszą oczywiście od razu wiemy o kogo chodzi i jak ważne role odegrają w późniejszych latch w życiu Augustus'a i Woodrow'a, a że występują one raczej symbolicznie, to nie znając ich wcześniej, zapewne nie zwrócilibyśmy na nie za bardzo uwagi. Ewentualnie na Klarę, ale Maggie raczej na pewno nie.
Bardzo zagadkową dla mnie sprawą w książkach McMurtry'ego, a w szczególności w tej jest brutalność i zło Indian. Nie przypominam sobie ani jednego dobrego Indianina, a każdy epitet opisujący ich jest negatywny. Krótko mówiąc, są to dzicy, brutalni mordercy, gwałciciele i złodzieje, którzy nie potrafią normalnie zabić wroga, tylko każdego zabijają w jak najbardziej brutalny i wymyślny sposób. Czym jest skalpowanie, to raczej nie muszę tłumaczyć. Wiem, że Indianie raczej tak są przedstawiani w literaturze i filmach amerykańskich i wiadomo, że "Amerykanie" budują swój wizerunek tą propagandą od lat i ich obywatele zawsze są krystalicznie czyści a każdy, kto jest ich wrogiem jest demonem w ludzkiej postaci, dlatego mimo, że chciałbym zagłębić ten temat i dowiedzieć się jacy byli rzeczywiście Indianie, raczej mi się to nie uda, ponieważ wątpię bym znalazł jakiś rzetelny i obiektywny o tym materiał. Czy McMurtry też jest "żołnierzem propagandy", czy może taka była rzeczywistość? Oczywiście my Europejczycy byliśmy znacznie bardziej ucywilizowani w tamtych czasach, a praktycznie cały świat nadal żył na dziko, ale ciężko uwierzyć, że mimo braku cywilizacji wszyscy byli tak prymitywni w swojej brutalności. Z tą obrzydliwą i kłamliwą propagandą "Amerykanie" mogą o pierwsze miejsce z Rosjanami i Żydami rywalizować, bo to są pod tym względem chyba najgorsze nacje i zastanawia mnie jak to jest możliwe, że obywatele ich krajów w dużej większości nadal wierzą w te kłamstwa, że zapewne daliby się za to pociąć. Prawdopodobnie chodzi o niski iloraz inteligencji u większości ludzi na tej planecie, bo osoba inteligentna nie ma klapek na oczach, tylko zadaje pytania i szuka odpowiedzi.

Czytanie tetralogii „ Lonesome Dove” zdecydowanie rozpoczęłabym od „Szlaku umrzyka”. Mimo że napisany jako trzeci w kolejności, chronologicznie jest to pierwszy tom epickiej serii o Dzikim Zachodzie. Poznajemy tu bardzo młodych Augustusa McCrae i Woodrowa Calla. Wg sugestii LUBIMYCZYTAĆ przeczytałam najpierw „ Na południe od Brazos”, toteż wiem że główni bohaterowie przetrwają do trzeciego tomu. Taki spoiler z nie mojej winy.

1146 użytkowników ma tytuł Szlak umrzyka na półkach głównych
277 użytkowników ma tytuł Szlak umrzyka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szlak umrzyka

Larry McMurtry
Larry McMurtry
Amerykański pisarz, eseista i scenarzysta. Ukończył studia w Rice Unieversity następnie przeniósł się do Waszyngtonu by skoncentrować się na pisaniu. Uhonorowany Nagrodą Pulitzera za powieść "Na południe od Brazos", jest autorem ponad 20 powieści i ok 30 scenariuszy filmowych. Kilka jego książek sfilmowano, m. in, "Ostatni seans filmowy" i znane na całym świecie, obsypane Oscarami "Czułe słówka" w gwiazdorskiej obsadzie. Obecnie mieszka w Archer w Teksasie.

Cytaty z książki Szlak umrzyka

Larry McMurtry Szlak umrzyka Zobacz więcej