Powrót pszczołojada

- 2022-10-24
- 2022-10-24
- 2016-10-11
- Olga Niziołek
Księgarz Simon Antonisse zmuszony jest zamknąć swój sklep z powodu słabej sprzedaży. Los chce, że mężczyzna staje się świadkiem samobójstwa, które wstrząsa nim do głębi. Simona zaczynają prześladować wspomnienia z dzieciństwa, a jego życie niepostrzeżenie zamienia się w przerażający sen. Jedynie Regina, przypadkowo poznana nastolatka, potrafi dać Simonowi wymarzony spokój.
„Powrót pszczołojada” został przetłumaczony na pięć języków i otrzymał prestiżową nagrodę Prix Saint-Michel za najlepszy niderlandzkojęzyczny komiks 2014 roku. „The Guardian” określił go mianem jednej z najlepszych powieści graficznych 2016 roku. Rok później, na zlecenie holenderskiej telewizji publicznej, reżyser Stanley Kolk nakręcił jego ekranizację.
Aimée de Jongh (ur. w 1988 roku) uznawana jest za jedną z najbardziej utalentowanych młodych twórczyń komiksów w Holandii. Na pełen etat tworzy komiksy (m.in. „Dni piasku”),ilustracje oraz animacje do filmów i telewizji. „Powrót pszczołojada” to jej debiutancka powieść graficzna.
Kup Powrót pszczołojada w ulubionej księgarni
Oceny książki Powrót pszczołojada
102 użytkowników ma tytuł Powrót pszczołojada na półkach głównych- Przeczytane 73
- Komiksy 12
- Komiks 9
- 2023 3
- 2024 2
- 2022 2
- Papierowa 1
- 2025 1
Tagi i tematy do książki Powrót pszczołojada
Cytaty z książki Powrót pszczołojada
Czasem, aby przetrwać, trzeba zacząć od nowa.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powrót pszczołojada
Aimée de Jongh zobrazowała poczucie winy oraz jego destrukcyjny wpływ na życie Simona, który nigdy nie przepracował traum z przeszłości, przez co zmuszony jest obecnie skonfrontować się z własnymi dylematami bez odpowiedniego wsparcia. Byłoby mu łatwiej, gdyby stanął do walki z jednym przeciwnikiem. Niemniej, snucie podobnych rozważań nie ma większego sensu, skoro w „Powrocie pszczołojada” tragedie zostają zwielokrotnione, a granice między nimi wyraźnie zatarte, dzięki czemu łatwiej dojść do wniosku o ich wzajemnym oddziaływaniu na kondycję psychiczną człowieka.
Samobójstwo nieznanej kobiety, dramatyczny finał sprzeczki ze szkolnym kolegą oraz widmo bankructwa z powodu nierentowności rodzinnej księgarni łączy błędne przekonanie Simona o odpowiedzialności za każde z tych zdarzeń, mimo że nie mógł im zapobiec. Wykształcił w sobie mechanizm zaprzeczenia traumie, w związku z czym nie widzi potrzeby skorzystania z fachowej pomocy. Wspomniany problem dostrzega autorka, która do świata Simona wprowadza tajemniczą Reginę, aby przypomnieć bohaterowi o mądrości płynącej z obserwacji pszczołojadów w okresie jego dorastania. Im dalej w las, tym więcej drzew, co idealnie opisuje rozwój wydarzeń z niedawno poznaną dziewczyną oraz przewrotny finał komiksu o potrzebie rozpoczęcia wszystkiego od nowa.
Aimée de Jongh poprowadziła swój debiut sprawną ręką, o czym świadczy graficzne dopracowanie angażującej fabuły z intrygującą końcówką. Przez chwilę rozważałem, czy na korzyść ilustracji nie zadziałałoby dodanie im barw, jednak po zamknięciu oczu i wyobrażeniu sobie potencjalnej kolorystyki doszedłem do wniosku, że efekt byłby groteskowy, a co mogłoby przekreślić „Powrót pszczołojada” w oczach wielu czytelników.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://salomonik.eu/przeczytane/powrot-pszczolojada
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawie skonstruowana opowieść i ciekawy temat, ale zabrakło miejsca na głębszą refleksję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem niezły komiks o traumie, samotności i poczuciu winy. Główny bohater Simon Antonisse to księgarz który powoli zwija swój interes ze względu na jego nierentowność. Nie chce tego robić bo był to rodzinny pokoleniowy biznes. Gdy wraca z kolejnymi książkami na wyprzedaż jest świadkiem samobójstwa co przywołuje jego traumatyczne wspomnienia z dzieciństwa.
Jest to komiks obyczajowo-psychologiczny z dobrze zarysowaną historią i nakreślonymi bohaterami. Przeszłość łączy się z teraźniejszością a Simon na niektóre pytania (jak i czytelnik) będzie musiał sobie sam odpowiedzieć.
Ogólnie podobało mi się bo ta historia jest dojrzała i trafia w pewnych momentach. Graficznie stoi na przyzwoitym poziomie, nic oryginalnego ale pasuje do tematyki i przedstawionej historii. Ciekawy komiks do przeczytania na jeden wieczór.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to komiks...
Ciekawe splątanie teraźniejszości i przeszłości. Pamięci i tego, co dzieje się na bierząco. Niestety jednak w kluczowych wydarzeniach jest dla mnie coś nieautentycznego. Ta historia jest zbyt wymyślona i nie potrafię się do końca w nią zaangażować. Może jest za krótka, żeby dobrze poznać bohaterów. Teoretycznie powinna poruszać, a nie porusza. A odwołując się do tekstu: stać i patrzeć na drugiego człowieka "minutę, może dwie" to bardzo dużo czasu...
Graficznie bardzo poprawne, ale nic co zapadłoby w pamięć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCoś cichutko o tym komiksie, a tymczasem debiut Aimée de Jongh to w moim odczuciu pozycja o wiele dojrzalsza od głośnych "Dni piasku". To kameralna, ale hipnotyzująca opowieść o traumie i samotności. Boleśnie szczera, pełna prawdy psychologicznej, i wcale nie taka oczywista, jak na pierwszy rzut oka może się wydawać. Warto sprawdzić.
Coś cichutko o tym komiksie, a tymczasem debiut Aimée de Jongh to w moim odczuciu pozycja o wiele dojrzalsza od głośnych "Dni piasku". To kameralna, ale hipnotyzująca opowieść o traumie i samotności. Boleśnie szczera, pełna prawdy psychologicznej, i wcale nie taka oczywista, jak na pierwszy rzut oka może się wydawać. Warto...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPopKulturowy Kociołek:
Bohaterem albumu jest Simon Antonisse. Mężczyzna, który musiał porzucić swoje marzenia o zostaniu ornitologiem, aby przejąć księgarnie swojego zmarłego ojca. Rozsądek podpowiada mu, aby sprzedał ten przybytek, szczególnie że z trudem się on utrzymuje. Jakaś siła nie pozwala mu jednak dokonać tego kroku. Któregoś dnia wracając do domu, jest świadkiem samobójstwa kobiety, która rzuca się pod pociąg. Dość traumatyczne wydarzenie budzi w nim wspomnienia dzieciństwa, które starał się on zamknąć w sobie i nigdy ich więcej nie wyciągać na światło dzienne. Na dodatek ma on wyrzuty sumienia, że mógł w jakiś sposób pomóc owej kobiecie. Ma to związek z jego przeszłością, która zaczyna coraz bardziej wpływać na jego obecne życie.
Sam zarys fabuły jasno pokazuje, że mamy tutaj do czynienia z dziełem nacechowanym wyrazistymi emocjami. Aimée De Jongh serwuje tutaj czytelnikowi mocno dramatyczną, mocno intymną i mocno złożoną historię, w której każdy może odkryć coś innego (indywidualnego dla siebie). Opowieść, w której perfekcyjnie przeplata się przeszłość i teraźniejszość, aby jeszcze intensywniej ukazać złożoną psychologię zaprezentowanej postaci (oraz postaci pobocznych).
Widok śmierci innej osoby zmusza bohatera (oraz samego czytelnika) do głębokiego zastanowienia się nad sensem życia i zadania sobie wielu wewnętrznych pytań. Odpowiedzi na niektóre z nich mogą być tu dla odbiorcy dosyć zaskakujące. Autorka nie boi się bowiem tutaj łączyć nadziei z bezradnością i kruchością życia ludzkiego, co dla części czytelników może być dość depresyjne.
PopKulturowy Kociołek:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterem albumu jest Simon Antonisse. Mężczyzna, który musiał porzucić swoje marzenia o zostaniu ornitologiem, aby przejąć księgarnie swojego zmarłego ojca. Rozsądek podpowiada mu, aby sprzedał ten przybytek, szczególnie że z trudem się on utrzymuje. Jakaś siła nie pozwala mu jednak dokonać tego kroku. Któregoś dnia wracając do domu, jest świadkiem...
Piękny wielowarstwowy komiks. Wracając do niego można odkrywać nowe rzeczy.
Piękny wielowarstwowy komiks. Wracając do niego można odkrywać nowe rzeczy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomega emocjonalna, można ją przeżywać na nowo.o przepracowywaniu doświadczeń, o drobnych rzeczach, które decydują w życiu, o byciu ofiarą i poczuciu winy. wielowymiarowość treści daje furtkę do ponownej, nowej interpretacji po jakimś czasie. polecam