Powrót pszczołojada

2022-10-24
2022-10-24
2016-10-11
Olga Niziołek

Kup Powrót pszczołojada w ulubionej księgarnii

Oceny książki Powrót pszczołojada

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powrót pszczołojada

Aimée de Jongh zobrazowała poczucie winy oraz jego destrukcyjny wpływ na życie Simona, który nigdy nie przepracował traum z przeszłości, przez co zmuszony jest obecnie skonfrontować się z własnymi dylematami bez odpowiedniego wsparcia. Byłoby mu łatwiej, gdyby stanął do walki z jednym przeciwnikiem. Niemniej, snucie podobnych rozważań nie ma większego sensu, skoro w „Powrocie pszczołojada” tragedie zostają zwielokrotnione, a granice między nimi wyraźnie zatarte, dzięki czemu łatwiej dojść do wniosku o ich wzajemnym oddziaływaniu na kondycję psychiczną człowieka.

Samobójstwo nieznanej kobiety, dramatyczny finał sprzeczki ze szkolnym kolegą oraz widmo bankructwa z powodu nierentowności rodzinnej księgarni łączy błędne przekonanie Simona o odpowiedzialności za każde z tych zdarzeń, mimo że nie mógł im zapobiec. Wykształcił w sobie mechanizm zaprzeczenia traumie, w związku z czym nie widzi potrzeby skorzystania z fachowej pomocy. Wspomniany problem dostrzega autorka, która do świata Simona wprowadza tajemniczą Reginę, aby przypomnieć bohaterowi o mądrości płynącej z obserwacji pszczołojadów w okresie jego dorastania. Im dalej w las, tym więcej drzew, co idealnie opisuje rozwój wydarzeń z niedawno poznaną dziewczyną oraz przewrotny finał komiksu o potrzebie rozpoczęcia wszystkiego od nowa.

Aimée de Jongh poprowadziła swój debiut sprawną ręką, o czym świadczy graficzne dopracowanie angażującej fabuły z intrygującą końcówką. Przez chwilę rozważałem, czy na korzyść ilustracji nie zadziałałoby dodanie im barw, jednak po zamknięciu oczu i wyobrażeniu sobie potencjalnej kolorystyki doszedłem do wniosku, że efekt byłby groteskowy, a co mogłoby przekreślić „Powrót pszczołojada” w oczach wielu czytelników.

Ciekawie skonstruowana opowieść i ciekawy temat, ale zabrakło miejsca na głębszą refleksję.

102 użytkowników ma tytuł Powrót pszczołojada na półkach głównych
46 użytkowników ma tytuł Powrót pszczołojada na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Powrót pszczołojada

Okładka książki Władca much William Golding, Aimée de Jongh
Władca much William Golding, Aimée de Jongh
Okładka książki RELAX Magazyn opowieści rysunkowych nr 46 Boris Bakliža, Łukasz Bogacz, Daniel Chmielewski, Gerry Finley-Day, Roman Gajewski, Dave Gibbons, Grzegorz Janusz, Hugues Labiano, Bartosz Minkiewicz, Philippe Pelaez, Tomasz Piorunowski, Robert Służały, Wojciech Stefaniec, Marko Stojanović, Jakub Topor, Stanisław Tym, Jean Van Hamme, Robert Waga, Aimée de Jongh
Okładka książki Metal Hurlant #2/2022 Virginie Augustin, Ryan Barry, Pim Bos, Marc Caro, Étienne Chaize, Anne Citron, François Corteggiani, Jean Dalin, Jorg De Vos, Jonathan Djob Nkondo, Antoine Dode, Claude Ecken, Jerry Frissen, Ken Grobe, Fabien Grolleau, Richard Guérineau, Elie Huault, Pierre Jeanneau, Ninja Jo, Donnie Ka, Afif Khaled, Bruno Lecigne, Otto Maddox, Masha Moran, Karla Pacheco, Frederik Peeters, Nikolai Pisarev, Homero Rios, Natacha Ruck, Sagar, Laurent Siefer, Peter Snejbjerg, James Stokoe, Nicolas Tellop, Toru Terada, Elene Usdin, Mark Waid, Aimée de Jongh
Okładka książki Sixty Years in Winter Ingrid Chabbert, Aimée de Jongh
Sixty Years in Winter Ingrid Chabbert, Aimée de Jongh
Aimée de Jongh
Aimée de Jongh
Aimée de Jongh (1988) jest autorką komiksów, animatorką i ilustratorką z Holandii. Ukończyła studia licencjackie z animacji w Willem de Kooning Academy Rotterdam i uczęszczała na zajęcia z animacji w KASK Ghent i Gobelins Summer School Paris. Powieści graficzne W wieku 22 lat Aimée rozpoczęła karierę komiksową w popularnej serii Snippers dla holenderskiej gazety Metro. W wieku 25 lat opublikowała swoją pierwszą powieść graficzną The Return of the Honey Buzzard, która zdobyła Prix Saint-Michel i została zaadaptowana na film aktorski. Jej międzynarodowy przełom nastąpił wraz z wydaniem Blossoms in Autumn, powieści graficznej o starszej miłości, napisanej przez belgijskiego autora komiksów Zidrou. W 2019 roku Aimée opublikowała swój autobiograficzny komiks TAXI!, opowiadający o czterech intrygujących przejazdach taksówką. Najnowsza powieść graficzna Aimée to wielokrotnie nagradzany Days of Sand (Jours de Sable) o American Dust Bowl. Książka była bestsellerem zarówno w Holandii, jak i we Francji. Dziennikarstwo Aimée swoją pierwszą graficzną pracę dziennikarską wykonała po wizycie w obozach uchodźców na Lesbos w 2017 roku. Wycieczka zaowocowała narysowanym raportem Europe's Waiting Room i stała się inspiracją dla kilku nowych projektów. Od tego czasu Aimée skupia się na bardziej dojrzałych tematach i literaturze faktu. Animacja Przez lata Aimée pracowała w branży animacji na wielu różnych stanowiskach. Wyreżyserowała film krótkometrażowy Aurora, stworzyła storyboardy dla Undone na Amazon Prime i animowała serię 12 teledysków dla De Wereld Draait Door. Jej największym projektem animowanym był „Behind the Telescopes”, 71-minutowy film teatralny, zrealizowany wspólnie z harfistką Lavinią Meijer i Arthurem Antoine. W 2021 roku Aimée stworzyła 6 animowanych filmów krótkometrażowych do nowej wystawy Rijksmuseum Slavery. Nagrody Powieści graficzne Aimée otrzymały różne międzynarodowe nagrody, w tym nagrody we Francji, Niemczech, Stanach Zjednoczonych i Japonii. Źródło: https://www.aimeedejongh.com/aboutme.html

Okładka książki Ballada dla Sophie Juan Cavia, Filipe Melo
Ballada dla Sophie Juan Cavia, Filipe Melo