Rozpalmy słońce

Okładka książki Rozpalmy słońce autora José Mauro de Vasconcelos, 9788374954488
Okładka książki Rozpalmy słońce
José Mauro de Vasconcelos Wydawnictwo: Muza Cykl: Zézé (tom 2) literatura piękna
Zézé (tom 2)
Vamos Aquecer o sol
2008-04-23
1980-01-01
Teresa Tomczyńska

Kup Rozpalmy słońce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rozpalmy słońce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozpalmy słońce

Piękna książka, taka nastrojowa i zawierająca wiele mądrości. Opowiada ona o chłopcu, który nie zaznał w życiu rodzicielskiej miłości, a której bardzo mu brakuje. Aby sobie to zrekompensować, jakoś poradzić sobie z tą sytuacją, główny bohater ucieka do swojej wyobraźni i stwarza sobie w niej kochającego i dbającego o niego zawsze ojca. Chłopiec również stwarza sobie przyjaciela, który mieszka w jego sercu i zawsze jest gotowy, aby go wesprzeć. Zeze podczas lektury dojrzewa, ale dalej można dostrzec w nim echa jego młodszego ja z pierwszej części cyklu. Widać, że chłopiec, chociaż zaledwie kilkunastoletni, wiele już w życiu doświadczył i przeżył. W moim odczuciu jest to bardzo dobra książka, którą postawię na półce ulubionych, aby jeszcze nie raz w życiu móc po nią sięgnąć.

Na półkach: , , , , ,

Podróż w głąb dziecięcej wyobraźni…

Zézé - bohater „Mojego drzewka pomarańczowego” ma już 10 lat i mieszka z wujem, ucząc się w katolickiej szkole, by w przyszłości stanowić oparcie dla swojej biednej rodziny, która musi harować w fabryce, by zapewnić sobie byt. Pomimo ciężkich przeżyć nadal jest chłopcem bardzo wrażliwym z bujną wyobraźnią i skorym do psot.

„Rozpalmy słońce” to druga część serii o bardzo wrażliwym chłopcu z ogromną wyobraźnią opartej na zdarzeniach autobiograficznych. Ta część, w przeciwieństwie do „Mojego drzewka pomarańczowego, nie wywołuje aż tylu skrajnych emocji. Tutaj autor skupia się na perypetiach w rodzinie, która wzięła na wychowanie Zézé, przedstawia ogrom wyobraźni chłopca – od jego przyjaciela ropuchy kururu, która ‘zastąpiła’ mu serce aż po wyobrażenie pewnego aktora, który stał się dla Zézé niejako ojcem zastępczym, jego zamiłowanie do kina, ciągoty do robienia psot i psikusów aż po pierwszą miłość. Są tu momenty zarówno zabawne, przerażające jak i przejmujące.

Choć opowieść ta nie dotyka tak czułych strun duszy czytelnika to stanowi równie interesującą kontynuację historii Zézé. Nadal mamy tu do czynienia z emocjonalnym chłopcem, który czuje się samotny. Który przede wszystkim pragnie mieć prawdziwego ojca – ojca, który go zrozumie i otoczy miłością. To historia pokazująca, że niekiedy słowa potrafią bardziej ranić niż czyny. Że wyobraźnia może stanowić substytut braku zapewnienia podstawowych potrzeb emocjonalnych dziecka ze strony jego najbliższych. Że dziecko potrafi wiele zrozumieć. Potrafi zrozumieć kiedy jest niechciane… Jednak najbardziej przejmujące fragmenty to te, gdy chłopiec chce pozbawić świat ciężaru swojego istnienia…

Powieść ta naszpikowana jest tematyką religijną, co nie każdemu przypadnie do gustu. Zézé chodzi do katolickiej szkoły, rodzina, która przyjęła go pod swój dach również jest bardzo wierząca, więc tematy wiary, kościoła są tu co i rusz poruszane. Jednak plusem jest to, że autor pokazuje kwestie wiary z różnych perspektyw, nie narzucając jedynego prawdziwego sposobu myślenia w takich kwestiach.

„Rozpalmy słońce” do podróż w głąb wyobraźni niezwykle wrażliwego chłopca.

Polecam.

Podróż w głąb dziecięcej wyobraźni…

„Rozpalmy...

Przez lwią część książki nijak nie potrafiłam ponownie zatracić się w magii, która biła na kartach poprzedniego tomu. W moim odczuciu - po prostu jej nie było.
ALE OSTATNIE 70 STRON... Moje serce jest w trakcie składania, jeszcze kilkadziesiąt kawałeczków 💔

424 użytkowników ma tytuł Rozpalmy słońce na półkach głównych
79 użytkowników ma tytuł Rozpalmy słońce na półkach dodatkowych

José Mauro de Vasconcelos
José Mauro de Vasconcelos
Pisarz brazylijski. Syn ojca Portugalczyka i indiańskiej matki. Jeden z najpopularniejszych za granicą pisarzy brazylijskich, w kraju nie uzyskał uznania. Studiował prawo, medycynę, filozofię, malarstwo. Był trenerem, handlarzem, rybakiem, nauczycielem i pielęgniarzem w dżungli. Znany z serii, opartej na motywach autobiografii, o chłopcu Zeze – Moje drzewko pomarańczowe, Chodź, obudzimy słońce, Na rozstajach. Opowiada w niej z punktu widzenia dziecka o biedzie, dorastaniu, wyobraźni.

Cytaty z książki Rozpalmy słońce