Bóg Imperator Diuny

Okładka książki Bóg Imperator Diuny autora Frank Herbert, 9788381884785
Okładka książki Bóg Imperator Diuny
Frank Herbert Wydawnictwo: Rebis Cykl: Kroniki Diuny (tom 4) Seria: Diuna fantasy, science fiction
Kroniki Diuny (tom 4)

00:00 /00:00

Kup Bóg Imperator Diuny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bóg Imperator Diuny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bóg Imperator Diuny

Nie wiem jak ja to zmęczyłam ani co autor miał w głowie. Pierwsza część super.

Nie wiem jak ja to zmęczyłam ani co autor miał w głowie. Pierwsza część super.

Podobno najmniej science-fiction SF. Czytałem jak miałem 14 lat. Teraz nie wiem czy bym do tego wrócił

Czwarty tom Kronik Diuny to dzieło, które totalnie wymyka się wszelkim konwencjom science fiction i potrafi podzielić czytelników. Dla mnie okazała się jednym z najpotężniejszych doświadczeń literackich w obrębie całego cyklu. Frank Herbert stworzył powieść równie monumentalną, co jej główny bohater – Leto II, Bóg Imperator, który poświęcił własne człowieczeństwo przemieniając w gigantycznego Czerwia.

Sam pomysł jego przemiany w Czerwia jest po prostu genialny. Herbert odważył się przekształcić syna Muad'Diba w coś nieludzkiego, a jednocześnie paradoksalnie – bardziej ludzkiego niż ktokolwiek wokół niego. Leto nie jest typowym tyranem. To postać tragiczna, która dobrowolnie skazała się na tysiąclecia samotności i niezrozumienia, by poprowadzić ludzkość Złotym Szlakiem. I właśnie to niezrozumienie - zarówno ze strony postaci w książce, jak i nierzadko samych czytelników – stanowi o głębi tej powieści. Leto widzi dalej niż wszyscy, rozumie więcej, a mimo to pozostaje niezrozumiany. Jego Złoty Szlak – wielki plan ocalenia ludzkości – jest przez otoczenie odrzucany, kwestionowany, a nawet zwalczany. Herbert nie serwuje łatwych odpowiedzi. Zmusza do refleksji nad naturą władzy, wolności i poświęcenia.

Fabuła, choć pozornie wolniejsza niż w poprzednich tomach, wciąga jak ruchome piaski pustyni Arrakis. Każdy dialog, każda intryga odsłania kolejne warstwy filozoficznej układanki. Język Herberta pozostaje jedyny w swoim rodzaju – gęsty, poetycki, pełen sentencji, które zostają w głowie na długo po odłożeniu książki. Klimat? Absolutnie nie do podrobienia – hipnotyczny, pustynny, przesiąknięty filozofią i melancholią, przytłaczający i fascynujący zarazem.

Lektura nie dla każdego, ale kto da się wciągnąć, nie pożałuje. Skłania do szybkiego otwarcia Heretyków :)

9768 użytkowników ma tytuł Bóg Imperator Diuny na półkach głównych
2530 użytkowników ma tytuł Bóg Imperator Diuny na półkach dodatkowych

Okładka książki Diuna Powieść graficzna. Księga 3. Prorok Raúl Allén, Kevin J. Anderson, Brian Herbert, Frank Herbert, Patricia Martin
Okładka książki Diuna. Książka do kolorowania Frank Herbert, Tomislav Tomić
Diuna. Książka do kolorowania Frank Herbert, Tomislav Tomić