Myśl jak rzymski cesarz. Praktykuj stoicyzm Marka Aureliusza

Okładka książki Myśl jak rzymski cesarz. Praktykuj stoicyzm Marka Aureliusza autora Donald Robertson, 9788328383876
Okładka książki Myśl jak rzymski cesarz. Praktykuj stoicyzm Marka Aureliusza
Donald Robertson Wydawnictwo: Onepress filozofia, etyka
filozofia, etyka
How to Think Like a Roman Emperor: The Stoic Philosophy of Marcus Aurelius
2022-11-08
2022-11-08
Zdzisław Płoski

Kup Myśl jak rzymski cesarz. Praktykuj stoicyzm Marka Aureliusza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Myśl jak rzymski cesarz. Praktykuj stoicyzm Marka Aureliusza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Myśl jak rzymski cesarz. Praktykuj stoicyzm Marka Aureliusza

Bardzo interesująca.

Bardzo interesująca.

To bardzo dobra książka, która w przystępny sposób przybliża życiorys Marka Aureliusza – wybitnego człowieka, filozofa i władcy. Dużym atutem jest to, że lektura jest stosunkowo lekka i przyjemna w odbiorze, a jednocześnie niesie ze sobą głęboką treść.

Co istotne, książkę można czytać na dwóch poziomach. Z jednej strony sprawdzi się jako lektura „do poduszki”, z drugiej – aby w pełni wydobyć z niej sens i rzeczywiście zrozumieć filozofię stoicyzmu, warto czytać ją uważnie, momentami wręcz studiować. Autor nie upraszcza nadmiernie stoicyzmu, lecz pokazuje go w praktycznym, życiowym kontekście.

Książka przekazuje ponadczasowe wartości, które po zastosowaniu realnie zmieniają podejście do życia – szczególnie w obliczu choroby, trudności oraz nieprzewidywalności losu. Właśnie w tym przejawia się piękno stoicyzmu: akceptacja tego, na co nie mamy wpływu, i skupienie się na tym, co zależy od nas.

Serdecznie polecam tę pozycję zarówno osobom czytającym rekreacyjnie, jak i tym, którzy chcą wynieść z lektury coś więcej i uczyć się od najlepszych w swojej dziedzinie. Jeśli stoicyzm – to zdecydowanie warto sięgnąć po Marka Aureliusza.

ℹ️ Uwaga — lekki spoiler koncepcyjny: wspominam ramę z ostatnich dni Marka Aureliusza (bez fabuły, tylko kontekst).

🧠👑 Stoicyzm przez duże „S” 👑🧠

🎭 Gatunek: filozofia praktyczna / biografia idei / poradnik ćwiczeń

🌡️ Nastrój: spokojny, rzeczowy, z ciepłem dla człowieka w zbroi

🎧 Klimat czytania: poranek + ołówek; 10-min „ćwiczenia cesarskie”

⭐ Ocena: 8/10 — „niby znam”, a i tak wracam. I dobrze.

✍️ Robertson robi dwie rzeczy naraz: pokazuje żywego Marka (ostatnie dni w Vindobonie) i uczy praktyk na dziś. Biografia myślenia + zestaw narzędzi. Zero kaznodziejstwa.

🗝️ Wytrych pamięci 🗝️
Widok z góry — mentalny zoom-out. Uspokaja, porządkuje proporcje, działa od pierwszego użycia. Krótka, prowadząca medytacja zamiast wielkich słów.

🔎 Kilka spojrzeń w lekturę 🔎
🔷 Rama: śmierć cesarza (180 r., obóz). Godność zamiast patosu. To nie pomnik — to człowiek, który trenował umieranie, by nie bać się życia.
🔷 Stoa × TCC: Ellis, Beck, dystans do myśli, analiza konsekwencji, praca z lękiem. Bez czarów — z procedurą.
🔷 Ćwiczenia > kazania: „rozmowa z pragnieniem”, „chwyt pokrzywy” (ból),„wybór Herkulesa” (wartości). Krótkie, do użycia w terenie.
🔷 Korzenie: od Zenona (statek na dno → Stoa Poikile) po Marka. Cnota > reszta to preferencje.
🔷 Cztery cnoty, zero zadęcia: mądrość, sprawiedliwość, odwaga, umiarkowanie — jako wzorce zachowań, nie definicje.
🔷 Dobre przypominajki: „Nie trać czasu na spory, jaki ma być człowiek dobry — po prostu nim bądź.” Wraca jak refren i prostuje kręgosłup.

🧭 Moje refleksje 🧭
🟠 Stoicyzm przez duże "S" — tak: tu jest warsztat, nie moda.
🟠 Znam i wracam”— to książka-przystań. Wchodzisz, porządkujesz głowę, wychodzisz z 1–2 ćwiczeniami na dziś.
🟠 Historyczne ujęcie — działa, bo tłumaczy dlaczego te praktyki powstały: wojna, zaraza, władza, strata.

📌 Mini-instrukcja wdrożenia (od razu) 📌
1. Rano: Widok z góry (3–5 min).
2. W ciągu dnia: Etykietuj myśl — „to tylko myśl o porażce → co robię dalej?”.
3. Wieczorem: Katalog wdzięczności (1 osoba / 1 cecha do naśladowania).
4. Gdy boli: „Chwyt pokrzywy” — nazwij bodziec, zakres kontroli, jeden ruch zgodny z wartościami.

⚖️ Plusy / Minusy ⚖️
➕ Klarowność, gęstość praktyk, eleganckie spięcie narracji z ćwiczeniami; Marek osadzony w realu, nie w aureoli.

➖ Jeśli masz za sobą kilka książek o stoicyzmie — część ćwiczeń będzie „znana-dobra”; momentami bywa podręcznikowo sucho (mnie to pasuje).

🎯 Dla kogo 🎯
* Dla tych, którzy chcą wracać do fundamentów i mieć plan dnia.
* Dla „alergików na kazania” — tu jest procedura, nie motywacyjne hasła.
* Dla czytelników Medytacji — jako mapa użycia na XXI wiek.

🏁 Finalne 🏁
To książka, do której warto wracać. Nie po „olśnienia”, tylko po powtarzalne działania, które trzymają kurs. Stoicyzm — duże „S”, małe ego, konkret w ręku. Zostaję przy 8/10 i dokładam: wdroż dziś jedno ćwiczenie. Jutro — powtórz. Tak buduje się cesarza od środka.

🧠👑 Stoicyzm przez duże „S” 👑🧠

🎭 Gatunek: filozofia praktyczna / biografia idei / poradnik ćwiczeń

🌡️ Nastrój: spokojny, rzeczowy, z ciepłem dla człowieka w zbroi

🎧 Klimat czytania: poranek + ołówek; 10-min „ćwiczenia cesarskie”

⭐ Ocena: 8/10 — „niby...

484 użytkowników ma tytuł Myśl jak rzymski cesarz. Praktykuj stoicyzm Marka Aureliusza na półkach głównych
54 użytkowników ma tytuł Myśl jak rzymski cesarz. Praktykuj stoicyzm Marka Aureliusza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Myśl jak rzymski cesarz. Praktykuj stoicyzm Marka Aureliusza

Cytaty z książki Myśl jak rzymski cesarz. Praktykuj stoicyzm Marka Aureliusza

Dodaj cytat z książki Myśl jak rzymski cesarz. Praktykuj stoicyzm Marka Aureliusza