Co by było, gdyby

- What might have been
- 2022-10-12
- 2022-10-12
- Katarzyna Bieńkowska
Czy życie Lucy jest jej „pisane”… czy właściwie mogłoby się ułożyć zupełnie inaczej?
Lucy znalazła się na rozdrożu. Tego dnia rzuciła frustrującą pracę w niewielkiej agencji reklamowej w Shoreley i nie ma pojęcia, jaki kolejny krok powinna zrobić: wykorzystać swoje oszczędności, by zrealizować marzenie i być pisarką, czy przeprowadzić się do Londynu i spróbować kariery copywriterki, o której marzyła od lat?
Tego popołudnia poznaje w barze interesującego fotografa Caleba, a chwilę później wpada na Maxa, obiecującego prawnika, który swego czasu był miłością jej życia.
To doprawdy wygląda na znak od losu.
Czy Lucy powinna zostać w nadmorskiej mieścinie, w której mieszka, i związać się z Calebem? Czy też powinna wyjechać do Londynu i odnowić swoją relację z Maxem, choć ten dziesięć lat temu złamał jej serce?
To kwestia jednej decyzji – ale właśnie ona może całkowicie zmienić bieg czyjegoś życia...
Co by było gdyby, porywająca i niezapomniana powieść dla tych, którzy wierzą w przeznaczenie i w to, że każdy ma gdzieś na świecie swoją drugą połówkę. A także dla tych, którzy wciąż zastanawiają się, jak mogłoby wyglądać ich życie, gdyby kiedyś dokonali innego wyboru.
Czy przeznaczenie może się wypełnić dwa razy?
Kup Co by było, gdyby w ulubionej księgarni
Oceny książki Co by było, gdyby
846 użytkowników ma tytuł Co by było, gdyby na półkach głównych- Chcę przeczytać 475
- 2023 16
- 2022 14
- Legimi 9
- Romans 6
- 2024 5
Cytaty z książki Co by było, gdyby
-Pamiętasz, kiedy spotkałaś go po raz pierwszy, wydawało Ci się, że skądś go znasz? Że poznaliście się już wcześniej?
Kiwam głową.
-Tak. Ale nie udało mi się jeszcze tego rozgryźć.
Tash zaciska usta, jakby starała się ukryć podekscytowanie.
-No, najwyraźniej to był znak, że spotkałaś swoją drugą połówkę.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Co by było, gdyby
Lekka i przyjemna pozycja. Spokojna, romantyczna, bez jakichś niepotrzebnych wątków czy dramatów (no może poza jednym na końcu opowiadania). Natomiast ciekawe jest to, że są napisane dwie historie jednej bohaterki w czasie równoległym. Niestety muszę przyznać, że ta książka nie wywołała we mnie dużo emocji. Powiedziałabym że to taka po prostu zwykła, bezpieczna książka do przeczytania bez elementów zaskoczenia kiedy chcemy sięgnąć po coś luźnego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, przyjemnie się czyta. Oczywista idealna na wakacje :)
Lekka, przyjemnie się czyta. Oczywista idealna na wakacje :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUmęczyłam tę książkę do końca jedynie ze względu na zaciekawienie jak autorka zakończy dwie toczące się równolegle historie. Z jednej strony - ciekawy pomysł i ciekawe połączenie wątków, które występowały zarówno w pierwszej, jak i drugiej rzeczywistości, co sugeruje, że przeznaczenie rzeczywiście doprowadzi nas do niektórych sytuacji, nawet jeśli będzie. to droga z zakrętami i przebojami. Z drugiej strony wymagało to skupienia a styl pisania nie pomagał w płynnym i lekkim zanurzeniu się w książce.
Umęczyłam tę książkę do końca jedynie ze względu na zaciekawienie jak autorka zakończy dwie toczące się równolegle historie. Z jednej strony - ciekawy pomysł i ciekawe połączenie wątków, które występowały zarówno w pierwszej, jak i drugiej rzeczywistości, co sugeruje, że przeznaczenie rzeczywiście doprowadzi nas do niektórych sytuacji, nawet jeśli będzie. to droga z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie dałam rady jej przeczytać.... poddałam się po 100 stronach, dwie historie, które są opisywane w tym samym czasie. Dla mnie to są wyobrażenia bohaterki "co by było, gdyby", a nie faktycznie dziejące się wydarzenia. Duży minus
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna książka, chociaz spodziewałam się jasnego zakończenia, a nie po prostu dwóch alternatywnych, chyba że taki morał miał płynąć z tej powieści. Chociaz z drugiej strony patrząc na losy Maxa to lepiej byłoby dla niego jakby Luce się skierowała ku konkretnemu wyborowi bo konień końców to jego los się BARDZO znacząco zmienia nie chcąc spoilerować xD.
Dobrze się bawiłam, czytam ją w właśnie będąc na podobnym rozdrożu co główna bohaterka, stąd tez wybór tej powieści ale koniec końców nie daje mi to rzutu na moją sytuację.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze się...
Po Nas dwoje, miałam duze oczekiwania wobec tej ksiazki. Moze zbyt duze, a przeciez nie jest zla ale nie jest tez tak dobra jak poprzednia autorki.
Nie wszyscy wierza,ze tak jest.
Ciekawym zabiegiem jest prowadzenie narracji z dwóch perspektyw,ktore dzieja sie w tym samym czasie i to jest wedlug mnie najciekawsze w tej ksiazce. Polecam przeczytac aby samemu zdecydowac.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgolnie szybko sie czyta. Moral z niej taki,ze bez wzgledu na to jaka droge wybierzemy to co jest nam pisane i tak sie stanie. Ciekawe podejscie choc wedlug mnie zbyt idealizujace milosc,ktora jest na przeznaczona.
Nie wszyscy...
Ile razy się zastanawiamy co by było gdyby, którą drogę wybrać, jaką decyzję podjąć ?
Piękna książka, którą warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna książka, którą warto przeczytać.
Gdy sięgałam po tę powieść czułam coś absolutnie niewiarygodnego i trudnego do opisania ale wiedziałam że to będzie jedna z najlepszych książek po jakie sięgnę. I wiecie co? Moje przeczucia się ziściły. Nie wiem czy wpływ na podejście do tej lektury miał fakt że poprzednia książka tej autorki równie bardzo mi się podobała czy być może z góry założyłam że przecież to będzie hit ale wierzcie mi że podczas czytania „Co by było gdyby” doświadczyłam chyba wszystkich możliwych emocji jakich może doświadczyć człowiek. Odczucia jakie mi towarzyszą po dzień dzisiejszy są… kurczę nawet ciężko jest mi to ubrać w słowa. Tak świetnej, niebanalnej i niepowtarzalnej fabuły nie spotkałam jeszcze w żadnej książce.
Zastanawialiście się kiedyś nad tym „Co by było gdybyście mieli wybór pokierować swym życiem w inny sposób jak to uczyniliście?
Przed taką decyzją stoi Lucy która poznaje Celeba, z którym by się związać musiałaby zostać w nadmorskim miasteczku.
Natomiast by spędzić życie u boku Maxa, jej miłości sprzed dziesięciu lat, musiałaby rzucić wszystko i wyjechać do Londynu.
Dzięki wyjątkowego skonstruowanej fabule mamy możliwość poznać obie opcje. Holly Miller stworzyła przepiękną powieść o przeznaczeniu, o możliwości wyboru, oraz o miłości która mimo wszystko zawsze odnajdzie swą drogą połowę😍
Uwielbiam takie powieści a ta z pewnością na długo pozostanie zarówno w moim sercu jak i w pamięci 😍
Czytajcie bo jest warta każdej spędzonej z niej chwili 😍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkuszona poleceniem na instagramie kupiłam "Co by było, gdyby". Niestety dla mnie książką jest zagmatwana. Główna bohaterka w jednym i drugim przypadku mówi, że to przeznaczenie, co jest bez sensu, bo gdyby tak było, to jakakolwiek by nie była jej decyzja na poczatku, to i tak na końcu byłaby z tą osoba. To są po prostu dwie powiesci w jednej i muszę przyznać, że naprawdę źle mi się to czytało. Plus za pomysł, ale wykonanie i końcówka mnie zawiodły. No i kompletnie nie rozumiem jakim cudem ona wybaczyła Maxowi...
Skuszona poleceniem na instagramie kupiłam "Co by było, gdyby". Niestety dla mnie książką jest zagmatwana. Główna bohaterka w jednym i drugim przypadku mówi, że to przeznaczenie, co jest bez sensu, bo gdyby tak było, to jakakolwiek by nie była jej decyzja na poczatku, to i tak na końcu byłaby z tą osoba. To są po prostu dwie powiesci w jednej i muszę przyznać, że naprawdę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFenomenalna! W niesamowity sposób pokazuje jak nasze życie może się różnić w zależności od tego, jakie decyzje podejmiemy. Bardzo przyjemnie mi się ją czytało i szczerze polecam