Cywilizacja turańska Rosji

- filozofia, etyka
- 2021-06-30
- 2021-06-30
Koneczny nie napisał książki pod tym tytułem, ale przygotowywał się do napisania książki pt. Cywilizacja turańska. Wskazuje na to fakt, że w jego archiwum jest koperta z wycinkami prasowymi zatytułowana Do cywilizacji turańskiej. Koneczny był zdania, że w przeważającej części rozległych obszarów północnej Azji wytworzyła się specyficzna cywilizacja, która wywarła wielki wpływ na sąsiadujące kraje Europy wschodniej oraz na Daleki Wschód. Pod wieloma względami ten azjatycki, głównie mongolski wpływ był większy na tych terenach niż bizantyński. By dobrze zrozumieć Rosję, Turcję, Centralną Azję i graniczące z nimi Białoruś i Ukrainę, trzeba poznać ich specyficzny etos społeczny zależny od arbitralnej samowoli władców. Pochodzi on nie z Bizancjum, ale z Mongolii. Koneczny odnosił się do cywilizacji turańskiej w prawie wszystkich swoich dziełach. Obecny tom stanowi próbę zebrania wszystkiego co napisał o cywilizacyjnym rozwoju Rosji i innych kultur cywilizacji turańskiej. Pisał głównie o kulturze moskiewskiej, ale także o mongolskiej (ujgurskiej),tatarskiej (Kipczaku),kozackiej i tureckiej (osmańskiej). O tej ostatniej pisał głównie porównując ją do arabskiej, którą traktował jako wyższą od turańskiej. Tak więc obecne dzieło składa się z wypisów z różnych prac Konecznego. Większość przypisów usunięto odnoszą się one do przeróżnych źródeł, których szukać trzeba w pracach oryginalnych, bądź są rozwinięciem jakiegoś wątku historycznego. Pozostawiono tylko te, które zawierają jakieś odniesienia do różnic cywilizacyjnych. Teksty w kwadratowych nawiasach [ ] pochodzą od kompilatora. Są to głównie odniesienia do tekstu poprzedzającego dany wypis.
Kup Cywilizacja turańska Rosji w ulubionej księgarni
Oceny książki Cywilizacja turańska Rosji
35 użytkowników ma tytuł Cywilizacja turańska Rosji na półkach głównych- Chcę przeczytać 28
- History 1
- Historia / Polityka 1
- 2024 1
- Nauki humanistyczne 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cywilizacja turańska Rosji
Tę książkę można potraktować jako rozwinięcie "Dziejów Rosji" tego samego autora. Nieco archaiczny język nagradza mnogość informacji. Dla zainteresowanych tematem na pewno warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie istnieje cywilizacja "turańska". To wymysł Konecznego.
Nie istnieje cywilizacja "turańska". To wymysł Konecznego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest książka napisana przez Feliksa Konecznego. Ten autor przygotowywał się do napisania książki pt. Cywilizacja turańska”. To są jego „notatki” przygotowawcze w postaci wycinków prasowych. Mimo to, myślę, że jest warta przeczytania. Zawiera mnóstwo wiedzy i dat historycznych przez co momentami może być nużące. Ale sporo wyjaśnia w kontekście cywilizacji w Azji, zwłaszcza w Rosji (na Rusi). :)
To nie jest książka napisana przez Feliksa Konecznego. Ten autor przygotowywał się do napisania książki pt. Cywilizacja turańska”. To są jego „notatki” przygotowawcze w postaci wycinków prasowych. Mimo to, myślę, że jest warta przeczytania. Zawiera mnóstwo wiedzy i dat historycznych przez co momentami może być nużące. Ale sporo wyjaśnia w kontekście cywilizacji w Azji,...