Jak rozumieć, nazywać i regulować swoje emocje

Okładka książki Jak rozumieć, nazywać i regulować swoje emocje autora Olga Daliga,
Okładka książki Jak rozumieć, nazywać i regulować swoje emocje
Olga Daliga Wydawnictwo: Muza nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2022-09-21
2022-09-21

Kup Jak rozumieć, nazywać i regulować swoje emocje w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak rozumieć, nazywać i regulować swoje emocje

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak rozumieć, nazywać i regulować swoje emocje

Zdecydowanie jest to wartościowy poradnik. Wszystko tu jest zilustrowane przykładami z życia i komentarzami pacjentów, a zestaw ćwiczeń zachęca do rzeczywistej pracy nad emocjami zamiast tylko biernego czytania.

Zapowiadało się ciekawie, a wyszło jak zwykle... Im bliżej końca, tym bardziej czułam, że to nie jest książka dla mnie, ale... Jeśli ktoś chciałby poczytać o emocjach, otwieraniu się na nie, radzeniu sobie z nimi, ta książka będzie dobra. Obszerna synteza z bogatą bibliografią (autorka odwaliła kawał dobrej roboty, z samej bibliografii można się rozwinąć w bardziej preferowanym kierunku),przykłady z pracy nad sobą, z pracy z pacjentami, ćwiczenia. Czyli wszystko, czym można podeprzeć autoterapię tak naprawdę.

Książka „Jak rozumieć, nazywać i regulować swoje emocje” to wyjątkowy przewodnik po świecie emocji, które są nieodłącznym elementem naszego życia. Dzięki niej dowiesz się, jak skutecznie regulować swoje emocje oraz na czym polega samokontrola emocjonalna.

Autorka w klarowny sposób opisuje działanie hormonów w kontekście emocji: „Ciało migdałowate i kora przedczołowa stanowią elementy układu limbicznego znajdującego się w mózgu, który jest odpowiedzialny za odczuwanie oraz regulację emocji.” Ciało migdałowate odgrywa również kluczową rolę w systemie obronnym organizmu, odpowiadając za większość bodźców, trafność spostrzegania i pamięć.

Książka jest skonstruowana w sposób, który umożliwia czytelnikowi nie tylko zrozumienie teorii, ale także odnalezienie analogii do własnych doświadczeń. Każdy rozdział zawiera przykłady osób, które zmagały się z sytuacjami kryzysowymi, mogącymi przypominać Twoje własne. Autorka zachęca także do zatrzymania się i refleksji nad pytaniami, które stawia w poszczególnych rozdziałach, co pozwala na głębsze przemyślenie omawianych zagadnień.

Książka zawiera 19 rozdziałów, z których każdy porusza inną, ale równie ważną kwestię dotyczącą emocji. Znajdziesz tu informacje na temat rozwoju i kształtowania się emocji od dzieciństwa po dorosłość, a także praktyczne porady, jak radzić sobie z trudnymi emocjami i sytuacjami, które są nieodłączną częścią życia. Autorka porusza również temat bliskości i wyzwań, jakie ona niesie.

To swoiste kompendium wiedzy o emocjach. Choć książka nie zastąpi terapii, może w znaczący sposób przybliżyć Ci wiele kwestii związanych z radzeniem sobie z „niewidzialnymi demonami”. Daje ona narzędzia i wgląd w procesy emocjonalne, które mogą pomóc w lepszym zrozumieniu siebie i własnych reakcji.

488 użytkowników ma tytuł Jak rozumieć, nazywać i regulować swoje emocje na półkach głównych
78 użytkowników ma tytuł Jak rozumieć, nazywać i regulować swoje emocje na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Jak rozumieć, nazywać i regulować swoje emocje

Dodaj cytat z książki Jak rozumieć, nazywać i regulować swoje emocje