Doktor Dolittle i jego zwierzęta

Okładka książki Doktor Dolittle i jego zwierzęta autora Hugh Lofting, 8303033891
Okładka książki Doktor Dolittle i jego zwierzęta
Hugh Lofting Wydawnictwo: Krajowa Agencja Wydawnicza Cykl: Doktor Dolittle (tom 1) Ekranizacje: Dr Dolittle (1998) literatura dziecięca
literatura dziecięca

00:00 /00:00

Kup Doktor Dolittle i jego zwierzęta w ulubionej księgarnii

Oceny książki Doktor Dolittle i jego zwierzęta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Doktor Dolittle i jego zwierzęta

Oj, nie wytrzymała próby czasu z mojej perspektywy. Jest tak naciągana i niewiarygodna, że ledwie powstrzymywałam zgrzytanie zębami, by nie psuć dziecku radości z czytania. Jako osoba dorosła jestem niestety na nie.

Prawie codziennie czytam mojemu młodemu do snu i zwykle trafiamy na historie, które go wciągają — nawet jeśli są „z innej epoki”. Tym razem wpadł nam w ręce „Doktor Dolittle i jego zwierzęta” i… niestety, to była jedna z tych książek, które ani jemu, ani mnie się nie podobały.
Głównym bohaterem jest doktor Jan Dolittle — lekarz, uczony i przede wszystkim przyjaciel zwierząt. Dzięki papudze uczy się języka zwierząt, zaczyna je rozumieć i w pewnym momencie porzuca praktykę lekarską, żeby razem ze swoją zwierzęcą ekipą wyruszyć do Afryki. Sama idea — człowiek, który potrafi rozmawiać ze zwierzętami i robi z tej umiejętności coś dobrego — ma ogromny potencjał. Teoretycznie to powinien być pewniak na wieczorne czytanie. W praktyce jednak czytając miałem poczucie, że to książka, która mocno się zestarzała. I to nie tylko językowo. Dla dziecka wiele fragmentów bywa po prostu mało angażujących, a niektóre wątki i sformułowania są dziś trudne do obrony i jeszcze trudniejsze do sensownego wytłumaczenia bez ciągłego zatrzymywania się i „dopowiadania kontekstu”. Owszem, da się ją czytać „historycznie”, z dystansem i rozmową po drodze — ale wtedy przestaje być lekką bajką do snu, a robi się z tego mała lekcja o tym, jak zmienia się wrażliwość i język.
Podsumowując: nie uważam, że to zła książka — raczej książka nie na dzisiejsze wieczory w naszej rodzinie. Dla dorosłego może zagra sentyment, ale dla współczesnego dziecka to opowieść, która momentami traci tempo i budzi więcej pytań niż zachwytu. Jeśli ktoś chce po Dolittle’a sięgnąć, to moim zdaniem najlepiej zrobić to świadomie: z nastawieniem na rozmowę i selektywne czytanie, a nie jako „pewniaka” do poduszki.
📚 Wpadasz na Bookstagrama?
Jeśli lubisz książki i scrollowanie Insta w poszukiwaniu czytelniczych perełek – to zapraszam @mikroczytelnia :)

Klasyk dla dzieci. Przygody, gadające zwierzęta, piraci. Ciężko nie lubić :)

Klasyk dla dzieci. Przygody, gadające zwierzęta, piraci. Ciężko nie lubić :)

8255 użytkowników ma tytuł Doktor Dolittle i jego zwierzęta na półkach głównych
1572 użytkowników ma tytuł Doktor Dolittle i jego zwierzęta na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Doktor Dolittle i jego zwierzęta

Hugh Lofting
Hugh Lofting
Brytyjski autor literatury dziecięcej, znany głównie jako twórca cyklu książek o rozumiejącym mowę zwierząt doktorze Dolittle.

Cytaty z książki Doktor Dolittle i jego zwierzęta