Słonecznikowa 5. Przyjaciele Tuptusia

Okładka książki Słonecznikowa 5. Przyjaciele Tuptusia autora Aniela Cholewińska-Szkolik, 9788328087156
Okładka książki Słonecznikowa 5. Przyjaciele Tuptusia
Aniela Cholewińska-Szkolik Wydawnictwo: Wilga Cykl: Poziomkowie z ulicy Słonecznikowej (tom 3) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Poziomkowie z ulicy Słonecznikowej (tom 3)
2022-09-28
2022-09-28

Kup Słonecznikowa 5. Przyjaciele Tuptusia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Słonecznikowa 5. Przyjaciele Tuptusia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słonecznikowa 5. Przyjaciele Tuptusia

Lubię książki z tej serii, bo pokazują zwykłą rodzinę w zwykłych, codziennych momentach w sposób ciekawy, choć pewnie trochę zbyt wyidealizowany. Rodzina z trójką dzieci to fajna odmiana. Książka "Przyjaciele Tuptusia" może być też podpowiedzią dla dzieci i rodziców, jak fajnie bawić się jesienią. Przygody rodzinki ze słonecznikowej 5 podnoszą mnie na duchu i bawią.

Co robić w jesienne dni, kiedy pogoda nie zachęca do rodzinnych spacerów, deszcz miarowo bębni o parapet, w ogrodzie hula wiatr, porywając do tańca kolorowe liście, a na kanapie wygodnie rozsiada się nuda i nie chce opuścić naszych małych czytelników? Można sięgnąć po cykl Poziomkowie z ulicy Słonecznikowej Anieli Cholewińskiej-Szkolik. Dziś szczególnie polecam tom 3, w którym to ta przesympatyczna rodzina planuje grzybobranie. Niestety, mieszkańcy Słonecznikowej 5 muszą zostać w domu. Co robią, żeby się nie nudzić? Urządzają grzybobranie w salonie! Z kolorowego papieru powstają: prawdziwki, maślaki i muchomory. Dzieci razem z dziadkami bawią się między innymi w chowanego, tworzą kolorową wyklejankę, a wieczorem wyruszają w niezwykłą podróż do Królestwa Jesieni. Nie chcę zdradzać zbyt wiele, więc uchyliłam tylko rąbek jesiennych tajemnic naszych bohaterów. Jeśli chcecie poznać Tuptusia i jego przyjaciół, to koniecznie sięgnijcie po tę książkę, którą gorąco polecam. Znajdziecie w niej moc inspiracji na przegonienie jesiennej nudy nie tylko za pomocą kasztanów, kolorowych liści czy śliwek, ale i różnego rodzaju farb, kredek, flamastrów…

Czy wieje wiatr, czy pada deszcz, na Słonecznikowej zawsze wesoło. A jak w ogrodzie pojawi się jeż, twórczej zabawy nie ma końca. Zacna seria.

34 użytkowników ma tytuł Słonecznikowa 5. Przyjaciele Tuptusia na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Słonecznikowa 5. Przyjaciele Tuptusia na półkach dodatkowych

Aniela Cholewińska-Szkolik
Aniela Cholewińska-Szkolik
Wie najlepiej, jak wytrzymać z dorosłymi, w szkole, z chłopakami. Podpowie, co zrobić, gdy dziecko się nudzi. Ma mnóstwo pomysłów na własnoręcznie zrobione prezenty i dzięki niej można wiedzieć coraz więcej. Taką głowę pełną pomysłów ma Aniela Cholewińska-Szkolik. Nic w tym dziwnego, skoro na co dzień mierzy się z trudnymi pytaniami czteroletniego syna, a w szkole tłumaczy dzieciom świat. A mimo to znajduje czas na długie spacery po lesie, pracę w ogrodzie, taniec i fotografowanie. To właśnie wtedy przychodzą jej do głowy najlepsze pomysły, którymi dzieli się z czytelnikami.

Okładka książki 101 Latarni Dzmitryj Bandarenka, Oksana Draczkowska, Oksana Łuszczewska
101 Latarni Dzmitryj Bandarenka, Oksana Draczkowska, Oksana Łuszczewska
Okładka książki Z pamiętnika babci Ellen DeLange, Ilaria Zanellato