7736 km. Pomiędzy Koreą Południową a Polską

Okładka książki 7736 km. Pomiędzy Koreą Południową a Polską autora Mijin Mok, 9788381352253
Okładka książki 7736 km. Pomiędzy Koreą Południową a Polską

7736 kilometrów z Korei do Polski

521 1 18

Oceny książki 7736 km. Pomiędzy Koreą Południową a Polską

OPINIE i DYSKUSJE o książce 7736 km. Pomiędzy Koreą Południową a Polską

Muszę szczerze przyznać, że to książka, której okładka trochę mnie odstraszała. Nie dla tego, że jest nieładna, ale bałam się, że to co znajdę w środku będzie… sama nie wiem infantylne, „tiktokowe”? Chwała jednak recenzjom bo to one ostatecznie przekonały mnie do tego tytułu.

Pierwsze i najważniejsze dla mnie było to, że książkę napisała rodowita Koreanka, mieszkająca już parę lat w Polsce, z polskim mężem u boku – to nadało wiarygodność całości. Znajdziemy tu naprawdę ogrom informacji z dobrym podziałem tematycznym, podane w płynny i przystępny sposób. Czytało się to po prostu dobrze i z zainteresowaniem.

Autorka pisze szczerze o Korei Południowej – tam gdzie trzeba wprowadza lekką krytykę, gdzie indziej podkreśla pozytywnie wyróżniające się aspekty. Bardzo fajnym zabiegiem są porównania między Polską a Koreą – wskazania zarówno różnic jak i podobieństw. Przyjemnie poznawało się również wrażenia Koreanki na to z czym spotykała się w naszym kraju.

Bardzo możliwe, że osobom mocno siedzącym w temacie może wydać się to książka pobieżna, która porusza wiele tematów, a za mało się w nie wgłębia. Jednak dla mnie, jako osoby, która do tej pory praktycznie nic nie wiedziała o tym kraju, było tu wszystko to co na początek chciałabym wiedzieć i na tyle, by rozbudzić mój apetyt na więcej, sprawić, że Korea zaczęła naprawdę mnie interesować.

Trzeba też dodać, że w środku znajdziemy bardzo ładne ilustracje idealnie oddające klimat oraz prywatne zdjęcia autorki.

Polecam książkę wszystkim rozpoczynającym przygodę z krajem k-popu, kimchi i, jak sama autorka pisze, wielu kontrastów.

Podstawowe informacje o Korei Południowej z przyjemną dla oka warstwą wizualną. Niewiele może tu zaskoczyć, ale miło było poznać punkt widzenia autorki.

3.75 ⭐

3.75 ⭐

1073 użytkowników ma tytuł 7736 km. Pomiędzy Koreą Południową a Polską na półkach głównych
238 użytkowników ma tytuł 7736 km. Pomiędzy Koreą Południową a Polską na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki 7736 km. Pomiędzy Koreą Południową a Polską

Cytaty z książki 7736 km. Pomiędzy Koreą Południową a Polską