Biały głód

2022-12-05
2022-12-05
2015-01-01
Justyna Polanowska

Kup Biały głód w ulubionej księgarnii

Oceny książki Biały głód

OPINIE i DYSKUSJE o książce Biały głód

Bardzo krótka, błyskawicznie przeczytana mimo trudnego tematu. Nie sprawiła na mnie jednak zbyt porażającego wrażenia, chyba właśnie z powodu zbyt krótkiej formy, bo czytelnik dostaje właściwie migawki przeżyć kilkorga bohaterów – od biedoty wyruszającej na południe za chlebem przez dobrze sytuowanego lekarza, aż po senatora, członka władz Finlandii. Sporo też tu było wyimaginowanych wtrąceń – snów, majaczeń, wspomnień poprzedniego życia itp. Dość dużo, jak na tak mało obszerny utwór, co mnie osobiście dodatkowo wybijało z rytmu. Styl jest surowy, czasem aż za bardzo.

Z początku sytuacja opisywana w powieści skojarzyła mi się z wielkim głodem w Irlandii, ale szybko wyprowadzono mnie z błędu. Tragedia miała inny wymiar, bo jest to kraj położony na innej szerokości geograficznej, więc i powtarzająca się rok do roku klęska nieurodzaju łączy się z paraliżującym zimnem przynoszącym jeszcze więcej śmierci, ale też i wyciszającym nastroje. Książka zaciekawiła mnie do tego stopnia, że chciałam ją dokończyć mimo zastrzeżeń. Czytałam bez większych nadziei na szczęśliwe zakończenie jakiegokolwiek wątku, choć czekało mnie tu zaskoczenie. Porusza też temat, z którego nie zdawałam sobie sprawy, więc po zakończeniu zaczęłam szukać na ten temat informacji – niektóre wątki dopiero wtedy stały się dla mnie zrozumiałe.

Książkę warto przeczytać, bo poszerza znajomość historii Europy, a i forma i styl pewnie znajduje swoich zwolenników. Ja nie żałuję, że ją przeczytałam, choć nie polubiłam się z nią zbytnio.

Trzeba przeczytać.
Treść podana schematycznie, surowo, na zimno. I z takim przedstawieniem się zgadzam. Gdyby autor rozwinął wątki, chyba nie dałabym rady doczytać do końca.

Trzeba przeczytać.

Na półkach: , , , , , , , ,

Widziałam tu porównania do "Drogi" - Cormaca McCarthy, i się nie zgodzę. to zupełne inny rodzaj i drogi i tematyki. Łączy natomiast te dwie pozycje wyzierający zewsząd smutek, beznadzieja i świadomość, że to się dobrze skończyć nie może.. przynajmniej nie dla wszystkich.. a ja tak uwielbiam happy endy... Pięknie napisana historia, trochę się momentami gubiłam w postaciach, ale szybko odzyskałam równowagę. Czuć to zimno i przenikającą dookoła bezradność.. Lubię poczytać zagranicznych autorów, choćby i po to by pocieszyć się , że nie tylko w tej naszej pięknej Polszy było czy jest smutno czy słabo.. polecam

790 użytkowników ma tytuł Biały głód na półkach głównych
125 użytkowników ma tytuł Biały głód na półkach dodatkowych