Karabiny AR

- Panorama techniki wojskowej
- 2022-01-01
- 2022-01-01
- 9788370208622
Bogato ilustrowana, pierwsza na polskim rynku wydawniczym monografia poświęconą genezie, rozwojowi i współczesnym konstrukcjom, jakie powstały w oparciu o tzw. platformę AR. Karabinek AR jest cywilną wersją karabinka automatycznego M16 – podstawowej broni strzeleckiej armii amerykańskiej od lat 60. XX wieku.
W całej historii broni strzeleckiej nie ma drugiego, tak różnorodnie przebudowywanego i modyfikowanego karabinu. Zmiany i próby dostosowania AR do warunków realizacji konkretnych zadań w walce zaczęły się już w momencie wprowadzenia broni na wyposażenie armii amerykańskiej w Wietnamie.
Równolegle, w latach 60. XX wieku, w ręce strzelców sportowych trafiły cywilne wersje M16, umożliwiając w ten sposób prace badawcze i modernizacje prowadzone przez mniejsze firmy nieskrępowane rygorami specyfikacji militarnych. W efekcie część nowych rozwiązań trafiała ponownie do źródła, czyli do oferty dla wojska.
Intencją autora było umożliwienie lepszego poznania istoty konstrukcji tej broni i uświadomienie bezpośredniego wpływu wszystkich elementów na funkcjonowanie całego jej układu. Książka zawiera też, do pewnego stopnia, odpowiedź na magiczne i odwieczne pytanie: co warto mieć - AK czy AR?
Kup Karabiny AR w ulubionej księgarni
Oceny książki Karabiny AR
14 użytkowników ma tytuł Karabiny AR na półkach głównych- Chcę przeczytać 8
- Przeczytać koniecznie 1
- MIlitaria 1
- Karabiny i Pistolety 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Karabiny AR
Bogato ilustrowana i dobrze wydana książka. Niestety adresowana jest głównie do cywilnych użytkowników broni systemu AR, przez co brak w niej szerszego ujęcia konstrukcji w kontekście historycznym i ewolucji wojskowych karabinów/karabinków rodziny M16 (oraz pochodnych). Zawarty w niej szkic historyczny mógłbym określić jako „solidny minimalizm”. Gros tej książki to opisy cywilnych wersji, dostępnych również na polskim rynku, które zajmują blisko 2/3 publikacji – tu już zaczynałem odczuwać, iż nie jest to książka dla mnie. Może gdybym był „elitarnym” użytkownikiem którejś z opisywanych broni na pewno oceniłbym ją wyżej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Trochę za dużo filozofii”
„Karabiny AR” to historia uniwersalnego systemu strzeleckiego, posiadającego zaletę głębokiej modyfikacji w zależności od potrzeby użycia. Zaczynamy od rozdziału wstępnego, by przejść do uwarunkowań powstania karabinu M16. Później zapoznajemy się z pierwszymi doświadczeniami zastosowania tej broni z naciskiem na Wietnam. Nie może zabraknąć porównania AR i AK, chociaż autor dochodzi do zaskakujących wniosków. Warto sobie ten rozdział przeczytać dokładnie. Reszta książki to różne rozważania na temat samego systemu AR, prezentowanych rozwiązań, części składowych czy zastosowania.
Wadą całości jest mania „filozofowania” autora. Często grzęźniemy w rozważaniach zgodnych z tematem, ale zupełnie niepotrzebnych. Zamiast nich przydało by się więcej danych technicznych prezentowanej broni.
Książka jest starannie i pięknie ilustrowana. Zdjęcia są wyraźne duże i właściwie dobrane. Brawa dla wydawcy. Samo wydanie jest wzorowo, twarda lakierowana oprawa i kredowy papier.
Publikacje warto przeczytać, choćby dla uzmysłowienia sobie, że M16 jest klockiem w wielkiej machinie całego sytemu AR. „Karabiny AR” zmieniły moje postrzeganie tej broni z pojedynczych egzemplarzy na system, który jest genialny w swojej prostocie i głęboko modyfikowalny.
„Trochę za dużo filozofii”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Karabiny AR” to historia uniwersalnego systemu strzeleckiego, posiadającego zaletę głębokiej modyfikacji w zależności od potrzeby użycia. Zaczynamy od rozdziału wstępnego, by przejść do uwarunkowań powstania karabinu M16. Później zapoznajemy się z pierwszymi doświadczeniami zastosowania tej broni z naciskiem na Wietnam. Nie może zabraknąć...
Świetnie napisana, kompletna historia powstania i rozwoju "aerów". Polecam wszystkim, nie tylko "maniakom" strzelectwa i historii. Plusem dodatnim, jest to, że została bardzo ładnie wydana i świetnie prezentuje się na polce "prawdziwego Faceta".