Światy Alonbee

Okładka książki Światy Alonbee autora Jan Maszczyszyn, 9788366280175
Okładka książki Światy Alonbee
Jan Maszczyszyn Wydawnictwo: Stalker Books Cykl: Trylogia Solarna (tom 2) Seria: Ciekawa fantastyka fantasy, science fiction
Trylogia Solarna (tom 2)
Ciekawa fantastyka
2019-01-01
2016-06-06

Kup Światy Alonbee w ulubionej księgarnii

Oceny książki Światy Alonbee

OPINIE i DYSKUSJE o książce Światy Alonbee

Na półkach: , , , , ,

Pierwszy tom trylogii z jednej strony zachwycił mnie rozmachem wyobraźni, ale z drugiej nieco zmęczył w czytaniu. Co zaskakujące, drugi czytało mi się dużo szybciej, mimo że teoretycznie powinien tu wystąpić efekt drugiego tomu w postaci "już wiemy, co to za świat, a jeszcze nie ma efektownego zamknięcia".

Przy "Światach Alonbee" wiedziałam już, że nie należy np. przywiązywać się koncepcyjnie do danego toku narracji, szukać "nierealistycznego realizmu" w nonsensownej rzeczywistości, a wręcz oczekiwać z akapitu na akapit rozwiązań dziwnych. Nawet sam kształt zdań buduje tę atmosferę - pełna stylizacja non stop, z pozornymi (!) niezręcznościami, w rzeczywistości służącymi podkreśleniu obłędnej koncepcji.

Być może zbawienne dla mojego odbioru było poddanie się tej książce bez zbędnego przekonania, że koniecznie trzeba w pełni rozumieć to, co się czyta.

W tej części Trylogii główny bohater wraz z najbliższymi przyjaciółmi oddaje się przygodom w konwencji Robinsonowsko-kolonialnej, dryfując latami w mroźnym eterze, by wreszcie dobić bezpiecznie do Plutona i tam budować fort, zadawać się z nieodmiennie "dzikimi" ludami lokalnymi (o ile można tubylcami nazwać nomadycznych, teleportujących się Aborygenów) i pielęgnować swoje skomplikowane życie rodzinne.

Być może właśnie wątki "obyczajowe" (z uśmiechem "obyczajowe", bowiem w Światach Solarnych nic nie może być nawet w przybliżeniu normalne) stworzyły w moich oczach nowe, lepsze otwarcie dla Trylogii Solarnej. Cudowny absurd problemów wychowawczych bohatera z jego zdecydowanie mało ludzką córką, hrabianką Asperią, oraz jego drugi już, skomplikowany romans napędzały akcję być może lepiej niż kolejne kosmiczne inwazje - choć oczywiście bez tych inwazji nie mielibyśmy politycznego (znów z uśmiechem z mojej strony) tła tychże.

Ashley - mimo wszystkich bioprotez, rasistowskich słabości i wybitnego braku talentów wychowawczych - pozostaje dżentelmenem w każdym calu, a czytelnik jednego może być pewien: głęboko programowego nonsensu splecionego z naukowych, historycznych i literackich nawiązań.

Nie dajmy się zwieść pozorom i kokieteryjnemu podawaniu sie za przygodowy steampunk - to science fiction na metapoziomie metapoziomu. W tym szaleństwie zdecydowanie jest metoda.

Przy "Światach Alonbee" wiedziałam już, że nie należy np....

38 użytkowników ma tytuł Światy Alonbee na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Światy Alonbee na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Światy Alonbee

Jan Maszczyszyn
Jan Maszczyszyn
Polski pisarz, autor opowiadań i powieści fantastycznych na stałe zamieszkały w Australii. Zadebiutował na łamach miesięcznika literackiego Nowy Wyraz w roku 1977 opowiadaniem „Strażnik”. Potem za sprawą założonego w bytomskim gronie pasjonatów Klubu Fantastyki „Somnambul” zaistniał w Fandomie, publikując na łamach wielu czasopism i antologii. W roku 1986 został laureatem drugiego konkursu literackiego ogłoszonego przez miesięcznik „Fantastyka” (obok Sapkowskiego i Huberatha). W tym samym roku ożenił się i wyjechał na antypody, gdzie doczekał się dwóch wspaniałych córek i trzech wnuków. Po latach powrócił do pisania. Znany najbardziej ze steampunkowej „Trylogii Solarnej” zaplanował nowy cykl, którego pierwszym tomem jest nagrodzone Srebrnym Wyróżnieniem Nagrody Żuławskiego 2020 „Necrolotum”, a drugim właśnie wydany przez wydawnictwo Genius Creations „Chronometrus”

Cytaty z książki Światy Alonbee

Jan Maszczyszyn Światy Alonbee Zobacz więcej