Czarny świt

Okładka książki Czarny świt autora Cilla Börjlind, Rolf Börjlind, 9788366661950
Okładka książki Czarny świt
Rolf BörjlindCilla Börjlind Wydawnictwo: Sonia Draga Cykl: Tom Stilton i Olivia Rönning (tom 3) Seria: Czarna seria kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Tom Stilton i Olivia Rönning (tom 3)
Czarna seria
Svart gryning
2022-06-08
2015-07-15
9788366661950
Inga Sawicka

Kup Czarny świt w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czarny świt

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarny świt

To nie jest zwykły kryminał. To historia o ludziach, którzy próbują zmierzyć się z własnymi demonami, z tajemnicami, które miały pozostać ukryte. Z każdą kolejną stroną czułam, jak napięcie narasta, a każdy nowy wątek wprowadzał mnie w stan lekko paranoicznego oczekiwania: „Co teraz się stanie?” Bojrlind mistrzowsko balansuje pomiędzy tym, co widoczne, a tym, co ukryte, między emocjami bohaterów a brutalną rzeczywistością, w której żyją.

Bohaterowie są realni, pełni sprzeczności i wewnętrznych konfliktów. Zżyłam się z nimi szybciej, niż bym przypuszczała, a ich decyzje, często trudne i moralnie złożone, sprawiły, że zatrzymywałam się, by zastanowić się nad własnymi reakcjami w podobnych sytuacjach. To książka, która zmusza do refleksji, nie tylko nad światem przedstawionym, ale i nad nami samymi.

„Czarny świt” to również przypomnienie, jak cienka jest granica między światłem a mrokiem – zarówno w naturze, jak i w ludziach. Po odłożeniu książki czułam mieszankę satysfakcji i niepokoju, coś, co pozostaje długo w sercu i umyśle. Bojrlind udowodniła, że kryminał może być czymś więcej niż zagadką do rozwiązania – może być emocjonalnym doświadczeniem, które zapada w pamięć.

Jeżeli szukacie książki, która wciągnie Was bez reszty, wywoła ciarki i zmusi do przemyśleń, „Czarny świt” jest idealnym wyborem. Ja na pewno wrócę do tej historii jeszcze raz, by ponownie zanurzyć się w tym mrocznym, hipnotyzującym świecie.

To już trzeci tom serii z Olivią Rönning i Tomem Stiltonem. Czyta się to świetnie, krótkie rozdziały i szybka akcja. W tej części poruszony jest problem społeczny, rasizm i nazizm . Zakończenie jest zaskakujące.

Olivia Rönning, po powrocie do pracy w policji, zostaje przydzielona do sprawy zamordowanej trzylatki w małym miasteczku Arild. Kilka dni później do podobnej zbrodni dochodzi pod Sztokholmem, ofiarą pada siedmioletni Aram, chłopiec ma skręcony kark.

Brutalne morderstwa odbijają się echem w całym kraju. Podejrzenia padają na środowiska rasistowskie, które groziły rodzicom obojga dzieci. Tom Stilton otrzymuje od swojego przyjaciela Ronny’ego książkę, która zawiera dużą liczbę wycinków prasowych na temat brutalnego zabójstwa ciężarnej luksusowej prostytutki. Przed laty Silton został odsunięty od „sprawy Jill”, jednak nigdy jej zapomniał. Kiedy laboratorium kryminalistyczne dostarcza wyniki badań DNA, dochodzenie przybiera nieoczekiwany obrót.
Trzeci tom o mrocznych morderstwach w Skandynawii . Olivia i Tom , jak zwykle niezłomnie dążą do wyjaśnienia oraz pojmania winnych tych okropności . Zło czai się tym razem pod płaszczykiem jakże wszechobecnej coraz częściej nienawiści na tle rasistowskim .

„Książka oddaje mroczny obraz naszych czasów, w których pod powierzchnią czai się zło, którego nie da się opisać słowami. Cilla i Rolf Börjlind pokazują, że powieść kryminalna jest bardzo skuteczna w naświetlaniu problemów społecznych. Czarny świt jest zwięźle napisany, a postacie, które śledzimy w tej serii, stają się coraz bardziej interesujące”.

1221 użytkowników ma tytuł Czarny świt na półkach głównych

Trzeci głos Cilla Börjlind, Rolf Börjlind
Okładka książki Przypływ Cilla Börjlind, Rolf Börjlind
Przypływ Cilla Börjlind, Rolf Börjlind

Cytaty z książki Czarny świt

Dodaj cytat z książki Czarny świt