Aleksander i Alestria

- Alexandre et Alestria
- 2008-05-01
- 2008-05-01
- Krystyna Sławińska
W swej szóstej powieści Shan Sa przenosi czytelników do starożytności. Pasjonująca historia o wielkim, legendarnym Aleksandrze Macedońskim. Zdrady, spiski, rozwiązłość, wielkie podboje. Z ciekawością śledzimy kolejne bitwy, niemal czujemy zapach koni i potu wojowników. Słychać kawalkady, szczęk broni, krzyki Aleksander prowadzi największą wojnę w historii ludzkości, by połączyć Wschód z Zachodem. W tym samym czasie Alestria, królowa Amazonek, przemierza stepy na gniadym koniu, broni wolności swego plemienia i absolutnej równości, jaka tam panuje, walcząc z Aleksandrem, który chce te wartości zniszczyć. Plemię cechuje pokora wobec wszystkiego, co piękne i żywe. Jakaś magia sprawia, że w tym konflikcie rodzi się miłość między dwojgiem bohaterów...
[opis wydawcy]
Kup Aleksander i Alestria w ulubionej księgarni
Oceny książki Aleksander i Alestria
153 użytkowników ma tytuł Aleksander i Alestria na półkach głównych- Chcę przeczytać 79
- 2011 2
- 2014 2
- Shan Sa 2
- Chiny 2
- Oddane/sprzedane/zamienione 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Aleksander i Alestria
Poetycka historia życia Aleksandra Wielkiego i miłości do królowej Amazonek.
Poetycka historia życia Aleksandra Wielkiego i miłości do królowej Amazonek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię tę autorkę, jednak książka ta nie porwała mnie, jak poprzednie.
Lubię tę autorkę, jednak książka ta nie porwała mnie, jak poprzednie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo wszystko, i jak zawsze - polecam przeczytać, aby samemu wyrobić sobie opinię.
to moje pierwsze spotkanie z tą autorką, i już mnie oczarowała. piękna i poruszająca opowieść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa historia o miłości. Nie można się jednak łudzić, że wszystko będzie kolorowe i łatwe. Momentami książka powodowała grymas na twarzy i lekkie obrzydzenie, jednak cały czas chce się czytać dalej. Interesująca odmiana dla cukierkowych romansów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie opisany dramat miłosny, gdzie akcja niczym cienka nić jedwabnika jest naprężona i utrzymuje czytelnika w napięciu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUsiądźcie wygodnie i wsłuchajcie się w baśń, którą opowie wam Shan Sa. Zamknijcie oczy i poczujcie powiew wiatru na stepach Siberii, wytężcie słuch, a usłyszycie okrzyki armii macedońskiej. Otwórzcie szeroko oczy, a zobaczycie historię pięknej i skomplikowanej miłości, wystawianej na wiele prób czasu, miejsca i przestrzeni. Weźcie do ręki książkę "Aleksander i Alestria" i na kilka chwil przenieście się w nieznany nam starożytny świat.
W tej historii pojawiają się niezliczone tłumy ludzi: Greków, Macedończyków, Persów, Hindusów, Nomadów. Żołnierzy, pasterzy, jeźdźców, kupców, handlarzy. Lecz wszyscy oni są tylko tłem dla trójki głównych bohaterów:
Aleksander - syn Olimpii i Filipa, króla Macedończyków, tyrana. Dzieciństwo u boku matki spędził postrzegany za dziewczynkę dzięki delikatnym szlachetnym rysom twarzy i licznym sukienkom, w które był przebierany. Młodość naznaczona cierpieniem, gwałtem, płaczem i wiecznym lękiem przed pijanym i brutalnym ojcem wzbudziła w młodym Aleksandrze wolę walki, siłę do pokonywania przeciwności oraz odwagę w podboju świata. "Jestem kobietą i mężczyzną. Jestem silniejszy, inteligentniejszy, bardziej zdecydowany niż mężczyzna, który nie poznał cierpienia kobiety. (...) Niewolnicy, wzniecajcie ognie! Dionizosie, rozbijajcie dzbany, niech się leje wino. Pijmy, kochajmy się, świętujmy! Do nas, bracia w orężu, synowie Macedonii, nasze będą piramidy, pustynie, oceany, strome góry i wspaniałe miasta. Nasza jest siła, życie, krew, ból i ekstaza!"(1)
Alestria - sierota, wychowywana przez wiele rodzin Nomadów, odnaleziona na stepach przez Amazonki wkrótce stała się ich królową. Kobieta silna i waleczna, nienawidząca mężczyzn i wspaniale opiekująca się dziewczętami swego plemienia. "Królowa Amazonek nie miała klejnotów ani wspaniałych sukien. Nie była koronowana. Roztaczała blask. Była królową i przywódczynią wojowniczek z racji swej mądrości i siły. (...) Dla nas, dziewcząt ze stepu, dziewcząt, które kochały wolność, nasza królowa była jak miód ukryty w sercu kwiatów. Jak zapach przekazywany z pokolenia na pokolenie."(2)
Tania - opiekunka i służąca Alestrii, kochanka i siostra, druga para oczu i uszu. Cień królowej. Wspaniała młoda Amazonka, powierniczka wszelkich tajemnic, bohaterka patrząca na bieg historii z boku, z pokorą i cierpliwością znosząca najdziwniejsze pomysły i wyboru swej pani. Wierna do samego końca. "Nazywają mnie Tania. Mówią do mnie też Talestita. Jestem wysoka, szczupła. Hoduję zielonego ptaka. Zaplatam włosy w dwa warkocze i ubieram się na czerwono. Bardzo lubię marszczyć brwi i rozmyślać. (...) Ja, Tania, nie wiem, gdzie się urodziłam, ile mam lat ani skąd pochodzę. Tutaj wszyscy nazywają mnie Tanią, Tania znaczy zapach motyla." (3)
Niesamowite spotkanie Aleksandra i Alestrii było nieuniknione. Zostało zapisane w gwiazdach i doprowadziło do wielu dni szczęścia i wielu lat rozpaczy. Rozdarcie Aleksandra między wolą walki a miłością do swej królowej, niekończące się oddanie ukochanej dla wielkiego wodza i władcy świata doprowadziło tych dwoje na skraj przepaści, poza którym zionęła już tylko ogromna pustka...
Jeśli lubicie historie unoszące się ponad wami niby obłok, przenoszące was w świat fantazji, jeśli lubicie połączenie fikcji literackiej z postaciami historycznymi to zachęcam was do sięgnięcia po "Aleksandra i Alestrię". Nie jest to powieść oparta na faktach, lecz wariacja na temat, baśń oparta na legendzie. Mnie urzekła, choć do ideału jej daleko. Chwile spędzone z powieścią Shan Sa zaliczam jednak do tych przyjemniejszych momentów mego czytelniczego życia.
(1) Shan Sa "Aleksander i Alestria", tłum. Krystyna Sławińska, wyd. Muza 2008, s. 29;
(2) Tamże, s. 93;
(3) Tamże, s. 47, 53;
Usiądźcie wygodnie i wsłuchajcie się w baśń, którą opowie wam Shan Sa. Zamknijcie oczy i poczujcie powiew wiatru na stepach Siberii, wytężcie słuch, a usłyszycie okrzyki armii macedońskiej. Otwórzcie szeroko oczy, a zobaczycie historię pięknej i skomplikowanej miłości, wystawianej na wiele prób czasu, miejsca i przestrzeni. Weźcie do ręki książkę "Aleksander i Alestria" i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy trafiłam na ta książkę nie wiedziałam o czym jest, spodobała mi się jej okładka. Myślałam że to jakieś romansidło ale po przeczytaniu pierwszych stron byłam mile zaskoczona.
Książka opowiada o Aleksandrze Wielkim, jego podbojach i królewskim życiu, ale przede wszystkim o jego miłości do królowej Amazonek Talestrii. Historia o miłości, walce, zdradzie i przyjaźni.
Piękna opowieść - polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada o Aleksandrze Wielkim, jego podbojach i królewskim życiu, ale przede wszystkim o jego miłości do królowej Amazonek Talestrii. Historia o miłości, walce, zdradzie i...