Matsuo Bashō. Książka do pisania

Okładka książki Matsuo Bashō. Książka do pisania autora Matsuo Bashō, 9788378665045
Okładka książki Matsuo Bashō. Książka do pisania

Kup Matsuo Bashō. Książka do pisania w ulubionej księgarnii

Oceny książki Matsuo Bashō. Książka do pisania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Matsuo Bashō. Książka do pisania

Na półkach: , , , ,

Dla miłośników japońszczyzny - zwłaszcza drzeworytów. Pięknie wydana pozycja.

Dla miłośników japońszczyzny - zwłaszcza drzeworytów. Pięknie wydana pozycja.

"Książka do pisania" - bo taki napis widnieje na pierwszej kartce książki - jest niczym innym jak ciekawą formą dziennika po którym nie tylko mamy możliwość pisania najróżniejszych treści, ale również zaznajomienia się między innymi z japońskimi drzeworytami, jak i poezją autorstwa Matsuo Bashō. Teksty zamieszczone w tym wydaniu są w języku polskim, jak i japońskim - zapisane rōmaji, hiraganie, jak i kanji w zależności od fragmentu. Mi osobiście bardzo przypadają do gustu takie niekonwencjonalne wydania.
8/10

Nie wiem jak ją ocenić... Pierwszy raz spotkałam się z takim wydaniem. Ryciny, haiku, trochę wyrywkowych akapitów i tak dużo przypisów, żeby czytelnik cokolwiek wiedział z tego co czyta.
Zachęciła mnie trochę do zgłębienia tematu haiku, ale sama w sobie nie stanowi jakiegoś super wydania, żebym nie żałowała wydanych pieniędzy, ani też nie ma na tyle bogatej dla mnie treści.
Natomiast wydanie - zdecydowanie lepiej wypadłoby na papierze błyszczącym z piękną, grubą oprawą. Chociaż wtedy kłóciłoby się ono z filozofią prostoty.

57 użytkowników ma tytuł Matsuo Bashō. Książka do pisania na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Matsuo Bashō. Książka do pisania na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Matsuo Bashō. Książka do pisania

Okładka książki Cats in Spring Rain: A Celebration of Feline Charm in Japanese Art and Haiku Matsuo Bashō, Issa Kobayashi, Aya Kusch, Sōseki Natsume, Hiroshige Utagawa, praca zbiorowa
Okładka książki Haiku Matsuo Bashō, Issa Kobayashi, Masaoka Shiki, Buson Yosa
Haiku Matsuo Bashō, Issa Kobayashi, Masaoka Shiki, Buson Yosa
Okładka książki Haiku Matsuo Bashō, Issa Kobayashi, Buson Yosa
Haiku Matsuo Bashō, Issa Kobayashi, Buson Yosa
Okładka książki Travels with a Writing Brush Abutsu, Matsuo Bashō, Yūsai Hosokawa, Motomasa Kanze, Meredith McKinney, Myōkū, Sei Shōnagon, Sōchō, Inō Sōgi, Sōkyū, Go-Shirakawa Tenno, Ki no Tsurayuki, Zōki
Okładka książki Ikigai & Other Japanese Words to Live By Matsuo Bashō, David Buchler, Mari Fujimoto, Michael Kenna
Matsuo Bashō
Matsuo Bashō
Matsuo Bashō (ur. jako Matsuo Kinsaku) - japoński poeta. Przyszedł na świat niedaleko miasta Ueno, w rodzinie samuraja. Nie bardzo miał wyjście i sam również został samurajem, lecz po śmierci swojego pana porzucił tą profesję i poświęcił się literaturze i kaligrafii. Specjalizował się w wierszach haiku i renku. Uważany za najwybitniejszego poetę epoki Edo (1603-1868). Bashō zmarł w wieku zaledwie 50 lat. W 2007 roku nakładem Wydawnictwa Neriton ukazała się publikacja autorstwa Agnieszki Żuławskiej-Umedy zatytułowana "Poetyka szkoły Matsuo Bashō (lata 1684-1694)". Zaś rok później dzięki Wydawnictwu Miniatura pojawił się na półkach księgarskich zbiór pt. "140 haiku", z poezją mistrza Bashō. Wybrane dzieła poety: 貝おほひ ("Kai Oi", 1672),桃青門弟独吟廿歌仙 ("Tōsei Montei Dokugin Nijū Kasen", 1680),笈の小文 ("Oi no kobumi", 1688, polskie wydanie: "Z podróżnej sakwy", Wydawnictwo Sen, 1994),奥の細道 ("Oku no Hosomichi", 1694, fragmenty w polskim wydaniu: "Po ścieżkach Północy" w "Literatura na Świecie nr. 1-2-3/2002 (366-368)".

Cytaty z książki Matsuo Bashō. Książka do pisania

Dodaj cytat z książki Matsuo Bashō. Książka do pisania