Trzy siostry z Toskanii

- 2022-05-25
- 2022-05-25
- 9788382511918
- Ewelina Gałdecka
Czy podróż do serca Włoch może odmienić los?
Od dnia, w którym ponad dwieście lat temu Filomena Fontana rzuciła klątwę na swoją młodszą siostrę, żadna z drugich w kolejności córek z klanu Fontanów nie znalazła miłości.
Niektóre, jak Emilia, szczęśliwa singielka pracująca w brooklyńskiej piekarni swojego dziadka, uważają, że to jedynie zbieg okoliczności. Inne, jak jej seksowna kuzynka Lucy, twierdzą, że to nie jest zwyczajny pech, a prawdziwa klątwa. Obie singielki są jednak zaskoczone, gdy ich cioteczna babka Poppy dzwoni ze zdumiewającą propozycją: jeśli pojadą z nią do jej ojczyzny, Włoch, przysięga, że w swe osiemdziesiąte urodziny spotka się z miłością swojego życia na schodach katedry w Ravello i w ten sposób przełamie raz na zawsze „klątwę drugich córek”.
Na tle weneckich kanałów, falujących toskańskich pól i czarujących wiosek na wybrzeżu Amalfi kwitnie romans, wypełnia się przeznaczenie i odkrywane są rodzinne sekrety – tajemnice, które mogą zagrozić rodzinie Fontana o wiele bardziej niż wielowiekowa klątwa.
Kup Trzy siostry z Toskanii w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Trzy siostry z Toskanii
Rodzinne sekrety, skrywane tajemnice i rzucona wiele lat temu klątwa, a to wszystko na tle niesamowitej przygody w słonecznych Włoszech. Tak krótko mogłabym podsumować to, co dzieje się w książce „Trzy siostry z Toskanii”, ale oczywiście to tylko niewielki wycinek tej historii. Od dwustu lat rodziny Fontanów wierzą, że rzucona przez ich przodkinię klątwa nadal zbiera swoje żniwa. Według niej żadna z drugiej w kolejności córek nie zazna prawdziwej miłości. Przez wiele lat ma to swoje odzwierciedlenie w życiu, oczywiście do czasu. Emilia uważa bowiem, że to zwykły zbieg okoliczności, natomiast jej kuzynka Lucy jest absolutnie przekonana o tym, że klątwa naprawdę istnieje. Kiedy więc otrzymują zaproszenie od ciotecznej babki Poppy, aby udały się z nią w podróż do Włoch, gdyż tylko tam można odwrócić klątwę, z mieszanymi uczuciami i z różnych pobudek decydują się na to. Czy faktycznie Poppy dotrzyma danego słowa? I jakie jeszcze tajemnice skrywa rodzina Fontanów? Już dawno nie płynęłam tak przez książkę. Cudowne w niej było dosłownie wszystko. Bardzo dobre wprowadzenie i zapoznanie z rodziną i historią klątwy, postacie zbudowane w taki sposób, że od razu wiadome było z kim się zwiążemy, a kogo nie za bardzo polubimy, opisy przepięknych włoskich miast. Czytając czułam, jak dosłownie przenoszę się razem z bohaterkami z miasta do miasta, zwiedzam i przeżywam przygodę. Na szczególne uznanie zasługuje również bardzo umiejętne splecenie ze sobą wątku współczesnego i dawnego. Wszystko było dograne w taki sposób, że ani na moment nie chciałam się odrywać od lektury, bo koniecznie musiałam poznać zakończenie tej przepięknej historii. Autorka zwróciła również naszą uwagę na charaktery bohaterów. Zestawiła ze sobą dwie zupełnie różne siostry, ale pokazała też, w jaki sposób to, co przeszły w życiu wpłynęło na ich zachowanie oraz jak skrywane tajemnice i brak szczerości zmieniły wszystkie relacje. Pokochałam Poppy od pierwszej wzmianki o niej. Jej życiowe mądrości, podejście do życia, rady, wieloletnie doświadczenia, strata, której doznała i niespełniona miłość, którą nosiła w sercu przez całe życie, uczyniły z niej niesamowicie silną, ale też i wrażliwą osobę. Nie będę Wam za dużo zdradzać, co jeszcze skrywa ta książka. Po prostu musicie po nią sięgnąć, przeczytać i sami się przekonacie, czy Was zauroczy tak samo jak mnie. Ja jestem zafascynowana i będę polecać ją każdemu, bo to nie tylko książka o miłości, ale przede wszystkim o rodzinie i relacjach w niej.
Oceny książki Trzy siostry z Toskanii
658 użytkowników ma tytuł Trzy siostry z Toskanii na półkach głównych- Przeczytane 366
- 2022 18
- 2023 7
- 2025 6
- Ebook 4
- E-book 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Trzy siostry z Toskanii
Bohaterkami książki "Trzy siostry z Toskanii"
Lori Nelson Spielman wcale nie są siostry ;-p
Zamiast nich są trzy drugie córki z pewnej rodziny.
Różni je wiek, doświadczenie i oczekiwania.
Łączy je klątwa, dotycząca drugich córek,
które mają nie zaznać miłości.
Najstarszej z nich 80-letniej Poppy udaje się namówić
młodsze kobiety na wspólną podróż do Włoch.
Dwudziestojednoletnia Lucy decyduje się na to,
bo wierzy, że ciotka potrafi złamać klątwę.
Dwudziestodziewięcioletnia Emilia chce się wyrwać
spod apodyktycznych skrzydeł własnej babci.
Podróż okaże się wyzwalająca dla wszystkich.
Aktualne wydarzenia przeplatane są opowieścią Poppy
o jej młodości i miłości sprzed prawie 60 lat.
Krajobrazy, włoskie jedzenie, ciekawe wspomnienia.
Sielanka, która kończy się odkryciem rodzinnego sekretu.
Ta powieść łączy podróże, przygody, romanse i tajemnice.
Pierwsza połowa książki trochę mi się dłużyła,
ale potem tempo akcji nieco się zwiększyło,
a ja chciałam się dowiedzieć, co będzie dalej ;-)
Czy Emilia weźmie swój los w swoje ręce?
Czy Lucy nadal będzie szukać miłości?
Czy Poppy spotka się z Rikiem?
Bohaterkami książki "Trzy siostry z Toskanii"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLori Nelson Spielman wcale nie są siostry ;-p
Zamiast nich są trzy drugie córki z pewnej rodziny.
Różni je wiek, doświadczenie i oczekiwania.
Łączy je klątwa, dotycząca drugich córek,
które mają nie zaznać miłości.
Najstarszej z nich 80-letniej Poppy udaje się namówić
młodsze kobiety na wspólną podróż do...
Piękna historia
Piękna historia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemnie się czyta i aż chce się pojechać do Włoch. Historia nie jest banalna, jak w ksiażkach tego typu. Podobała mi się bardzo. Szkoda, że autorka ma tak mało wydanych książek, bo po tej sięgnęłabym po następne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Trzy siostry z Toskanii” Lori Nelson Spielman to czarująca podróż do Włoch, przepełniona ciepłem, tajemnicami i poszukiwaniem miłości. Historia skupia się na „klątwie drugich córek” klanu Fontanów, która rzekomo uniemożliwia im znalezienie szczęścia w miłości od ponad 200 lat.
Kiedy ekscentryczna cioteczna babka Poppy, Emilia i Lucy wyruszają do Włoch, by przełamać klątwę w dniu jej 80. urodzin w Ravello, poczułam się jakbym zosta porwana w wir włoskich krajobrazów: od weneckich kanałów, przez toskańskie pola, aż po wybrzeże Amalfi. To nie tylko pogoń za przeznaczeniem, ale także wzruszająca opowieść o więzach rodzinnych i odkrywaniu pilnie strzeżonych sekretów, które okazują się mieć znacznie większą moc niż jakakolwiek klątwa.
To idealna lektura dla miłośników sag rodzinnych i włoskiego klimatu, oferująca romans, humor i nutę magii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy ekscentryczna cioteczna babka Poppy, Emilia i Lucy wyruszają do Włoch, by przełamać klątwę...
Książka jest bardzo wciągająca i szybko się ją czyta.
Książka jest bardzo wciągająca i szybko się ją czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest niezwykle ciepła w odbiorze, historia przyjemna. Pokazuje co w życiu ważne i że nie ma sensu bezrefleksyjnie podążać za wierzeniami rodzinnymi.
Ciepła i wzruszająca opowieść, mimo że fragmentami brzmi dość naiwnie. Tak czy inaczej, wciągnęła mnie od samego początku i choć nie czułam, że to jakaś górnolotna literatura, to z ciekawością brnęłam dalej. Nie zawiodłam się, bo do końca trzyma przyzwoity poziom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWierzycie w klątwy? 🔆
Historia rodziny Fontanów, skrywającej od dawna tajemnice i klątwę rzucaną przez przodkinię ożywa. W książce „Trzy siostry z Toskanii” czytelnik zostaje wciągnięty w wir emocji i nieprzewidywalnych wydarzeń, które prowadzą do odkrycia rodzinnych sekretów i zrozumienia skomplikowanych relacji między bohaterami.
Bardzo podobało mi się przeplatanie między tym co współczesne, a tym, co wydarzyło się w przeszłości. To bardzo wzbogaciło akcję, przenosząc mnie jako czytelniczkę w absolutnie niezwykła podróż po urokliwych Włochach. 🇮🇹
Nie da się też pominąć różnicy pokoleniowej i tego jak wspólne korzenie łączą cioteczną babkę Poppy z Emilii i Lucy. 🧶 Biło od niej takie babcine dobro, ale też tajemniczość oraz niezwykła mądrość. Jej postać była dla mnie taką stałą, która chyba nawet nieświadomie trzymała to w ryzach.
Nie da się też pominąć wątku romantycznego - w końcu Włochy w tle do czegoś zobowiązują. Ale wiecie co? Wątek romantyczny to faktycznie było tylko tło, choć piękne i raniący jednocześnie, to gdzieś stanowił ostatni puzzel historii. 🧩
Książka wciąga od pierwszych stron i trzyma w napięciu do samego końca, pozostawiając czytelnika z głębokim poczuciem satysfakcji i chęcią poznania kolejnych dzieł autorki. Gdyby miała ją zaszufladkować dałabym ją do szuflady lektur idealnych na wiosnę!
Wierzycie w klątwy? 🔆
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWierzenie w klątwy jest zjawiskiem występującym w wielu kulturach na całym świecie, w tym również w Polsce. Myślę, że w dzisiejszych czasach związane są z folklorem, tradycją oraz pewnymi wierzeniami ludowymi przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, niż z faktyczną wiarą. A co jeśli klątwa faktycznie trwa?
Historia rodziny Fontanów, skrywającej od...
Już dawno żadna książka tak mi się nie podobała. Piękna, wartościowa, ciepła, mimo trudnej chwilami historii, pozytywna, bardzo dobrze się czyta. To nie jest klasyczna historia w Toskanii, to mądra opowieść o rodzinie, miłości, strachu, przebaczeniu, tęsknocie, wyborach, dojrzewaniu, o smutku i radości życia, o drodze do zrozumienia siebie i innych, o kobietach i mężczyznach. No i romans też jest, więc jest wszystko. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa co dzień skupiam się bardziej na literaturze psychologicznej, naukowej. Dla relaksu chciałam przeczytać coś niezobowiązującego.
To był strzał w dziesiątkę!!
Historia fascynująca, ciekawa, dostarczająca totalnej mieszanki emocji, wzruszająca. Do tego przenosząca w lekki i bajeczny włoski krajobraz.
Pokazuje jak wiele ograniczeń człowiek nakłada na siebie całkowicie sam i jak ciężko czasami to zauważyć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo był strzał w dziesiątkę!!
Pokazuje jak wiele ograniczeń człowiek nakłada na siebie całkowicie sam i...
Zbyt długo jest to opowieść o wszystkim i o niczym. Rozwikłanie tajemnicy to zaledwie ostatnie 20 stron. Słabo, jak mówi młodzież